Oliver Ivanović, hronologija događaja na trogodišnjicu ubistva

Vest je ažurirana

Na današnji dan, pre tri godine ubijen je lider građanske inicijative SDP, Oliver Ivanović – sa 6 hitaca u leđa dok je ulazio u dvorište kuće sedišta svoje građanske inicijative koju je predvodio. Građani, javne ličnosti i predstavnici opozicionih stranaka, okupiće se ispred crkve Svetog Marka u Beogradu u 17 sati i zapaliti sveće, porodica ujutru na Novom groblju, a predstavnici vlasti zajedno sa nevenčanom suprugom Milenom Popović u hramu Sv. Save. U Kosovskoj Mitrovici u 8:15 na mestu atentata takođe će se upaliti sveće, a poziv građanima je stigao od bivšeg člana Ivanovićeve stranke, Marka Jakšića. Zasebno saopštenje izdala je i Građanska inicijativa SDP, koja će trogodišnji pomen obeležiti na istom mestu, ali u 10:00.

Treća godišnjica ubistva najpoznatijeg političara kosovskih Srba dočekuje se sa isto toliko podignutih optužnica prištinskog tužilaštva, uz suđenje koje je praktično na početku i sa utiskom javnosti da uprkos zvaničnim izjavama ne postoji politička volja da se slučaj reši.

Izveštaje sa pomena pogledajte ove:

„Mitrovica nikada neće biti slobodan grad dok ne saznamo ko je ubio Olivera Ivanovića“

Ksenija Božović: „Šta je urađeno, ništa, da li ćete nešto uraditi, sumnjamo“

Hronologija jednog zločina još uvek bez epiloga

Nešto posle 8 časova u utorak, 16. januara 2018. lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je sa šest hitaca u leđa ispred stranačkih prostorija u ulici Sutjeska u severnom delu Kosovske Mitrovice. Da je Ivanović ubijen sa šest hitaca od kojih su četiri rane bile prostrelne, a dva metka ostala u telu, saopštio je na dan ubistva, direktor KBC, Milan Ivanović. Međutim, obdukcijski nalaz kosovskog Instituta za sudsku medicinu navodne optužnice koju su ekskluzivno objavili kosovski mediji decembra 2019, navodi da je Ivanović ustreljen sa 5 metaka.

Na dan ubistva, u ulici Vojvode Putnika u Kosovskoj Mitrovici, pronađeno je zapaljeno putničko vozilo za koje Kosovska policija veruje da ima veze sa ubistvom Ivanovića. Vozilo nije imalo registarske oznake, ali su iz KP saopštili da ima dovoljno informacija kako bi se utvrdilo poreklo i vlasništvo vozila.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici saopštilo je da su dva tužioca zadužena za slučaj ubistva Ivanovića, Nijazi Redža i Jova Radović.

Dan nakon ubistva, kosovsko Ministarstvo pravde primilo je zvaničan zahtev srpske ministarke pravde, Nele Kuburović, za uključivanje Srbije u istragu, međutim njen kosovski kolega, Abeljard Tahiri, odbacio je mogućnost da vlasti u Beogradu budu deo istrage.

Prve detalje istrage Kosovska policija je saopštila 17. januara – na Ivanovića je pucano oružjem kalibra 9X19 milimetara sa, veruje se, prigušivačem. Tada je saopšteno i da je „ispitano više svedoka“ kao i da su preuzeti snimci nadzornih kamera.

Ivanović je sahranjen 18. januara u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Paralelno sa istragom kosovskih istražnih organa, pokrenut je i predistražni postupak Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu. Srpska policija je i prva saopštila informacije o vlasniku automobila koji je pronađen zapaljen u blizini mesta ubistva Ivanovića – radilo se o vozilu koje je pripadalo preminulom Srbinu iz Austrije a koje je više puta prodavano.

Kasnije istog dana, 18. januara, Kosovska policija saopštava da je identifikovala broj šasije zapaljenog automobila i dodaje da je došla do podataka kome je automobil prodat 2017. godine.

Nekoliko dana nakon ubistva, 20. januara, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, posetio je Kosovo i položio venac na mesto ubistva Ivanovića. Tom prilikom najavio je „borbu protiv kriminala i korupcije u sopstvenim redovima“.

Početkom februara razmenjena je prva dokumentacija po zamolnici Ministarstva pravde Srbije između mitrovičkog Osnovnog tužilaštva i beogradskog Tužilaštva za organizovani kriminal. Dokumentacija je sadržala obdukcioni nalaz i zapisnik sa uviđaja, saopštilo je srpsko ministarstvo, dok je iz kosovskog pristigla informacija da je pored navedenog, dokumentacija sadržala i balistički nalaz i izveštaj i fotografije s lica mesta.

O medijskoj i političkoj difamaciji kojoj je bio izložen Oliver Ivanović u mesecima koji su prethodili ubistvu čitajte i gledajte u:

Radonjić: Moraju da znaju da su učešćem u kampanji i difamacijom Olivera Ivanovića, učestvovali u njegovom ubistvu

Dokumentarni film N1 o Oliveru Ivanoviću: Srbija, demokratija, nepravda

Narod nije pao na ispitu, političari jesu, pokazao koliko ceni Olivera Ivanovića

Stojanović: „Omča za Srbiju“ previše liči na priču sa Ivanovićem

Dve žene pod barjakom

Dve godine od spota „Nepošteni ljudi“, 21 mesec od ubistva Ivanovića

Đurić izbegava odgovore na pitanja o spotu u kojem je blaćen Oliver Ivanović

Venac s fotografijom Olivera Ivanovića ispred Pinka: Saznaćemo ko te je nanišanio spotom, obećavamo

„Kakav je čovek Oliver Ivanović“: Od Pinka do Spomen sobe kosmetskim žrtvama

Oliver Ivanović posle 11 meseci: Kada se hrabri i pravedni proglase izdajnicima

„Beli božur“ Janu Bratuu, „Crni“ Srpskoj listi, posthumno priznanje Oliveru Ivanoviću

Moralni čin: Oliver Ivanović ubijen u ulici Sutjeska, dobio ulicu u Bošnjačkoj mahali

Ivanovićev bratanac Srpskoj listi: Možda sada kada 2 godine kasnije stojite na tom mestu budete shvatili njegove apele

Osam meseci od ubistva Olivera Ivanovića: Ubistvo ‘rasvetljavaju’ tabloidi i privatna istraga

Sedam meseci nakon ubistva Ivanovića: Neistomišljenicima se opet crtaju mete

Jakšić: Ivanovića do juče pljuvali, danas ga sahranjuju u Aleji zaslužnih građana

Skup o Kosovu“ ili „unutrašnji dijalog“ u Lapljem Selu: Bez prisustva Rade Trajković i opozicije sa Severa

Vučić: Skoro dve godine me optužuju da sam umešan u ubistvo Ivanovića – sram vas bilo, lažovi jedni najodvratniji

Srpska lista zaštitiće TV Most od „nasilja“: Novinari ne plašite se satelita Prištine, nastavite profesionalni rad u interesu Srba

Milović i Ivanović pokreću tužbu protiv TV Most. TV Most „ne preuzima odgovornost“ za sadržaj spota

Ivanović: Nismo izgubili mi, nego građani i grad. SDP-u najverovatnije tri odbornička mesta

Ivanović posle povlačenja kandidatura: Pritisak iz Srpske, žalosno je ovo što rade sa ljudima

Posle paljenja Ivanovićevog automobila: „Priština i međunarodna zajednica da obuzdaju nasilje“

Ivanović i Milović traže hitnu reakciju vrha Srbije i bezbednosnih organa na KiM: Pritisci, tortura zaposlenih, nelegalan popis…

Snažne optužbe Srpske o kadrovima SDP-a, Ivanović odgovara

Šapić kod Ivanovića pred obilazak metohijskih manastira. Demonstranti iza transparenata: „Ua Gangula!“

Goran Rakić o Oliveru Ivanoviću: Ćutao dok su gorela srpska sela, danas marginalna ličnost

Do prvog hapšenja u vezi sa slučajem došlo je 11. februara, kada su u Severnoj Mitrovici uhapšena dva policajca Kosovske policije – D. M. (1970) i Ž. J. (1970). Oni su bili osumnjičeni da su na dan ubistva Olivera Ivanovića manipulisali dokazima time što su sa lica mesta uzeli čauru. Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je tražilo njihov pritvor, ali je Osnovni sud u Mitrovici taj zahtev odbio. Na ovu odluku suda, tužilaštvo je uložilo žalbu, ali su iz suda naveli da snimak sa sigurnosnih kamera ne dokazuje da su policajci koji su se prvi našli na licu mesta manipulisali dokazima i da istragu treba nastaviti, ali da osumnjičeni imaju pravo da se brane sa slobode. Tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, Šućuri Sulja s druge strane, tvrdio je da snimak pokazuje da su policajci uzeli čauru sa lica mesta i „sve vreme bili na telefonu s nekim“. Dvojica policajaca međutim, koja su nakon hapšenja suspendovana, na posao su vraćena u julu, ali će D. M. ponovo biti uhapšen novembra 2018, da bi se potom, godinu dana nakon toga, obojica osumnjičenih našli na optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova.

Prvu dokumentaciju u vezi sa istragom Ivanovića, srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal i Ministarstvo pravde prosledili su kancelariji EULEX-a 14. februara. Informacije o prosleđenim dokumentima bile su šture, srpsko ministarstvo je prištinskim organima prosledilo „podatke i obaveštenja koja se odnose na istragu ubistva Ivanovića, a koje je to tužilaštvo prikupilo u saradnji sa nadležnim organima u Srbiji, u cilјu otkrivanja počinioca“.

Marta 2018. istragu o ubistvu Ivanovića od Osnovnog tužilaštva u Mitrovici je preuzelo prištinsko Specijalno tužilaštvo zbog „složenosti slučaja“. Slučaj je preuzeo tužilac Sulj Hodža.

Uprkos obostranim optužbama zbog nesaradnje i nedostavljanja tražene dokumentacije od strane srpskih i kosovskih istražnih organa, Kosovska policija i Policija Srbije sastali su se početkom jula 2018. posredstvom EULEX-a sa namerom da dođe do povećanja „razmene informacija i saradnje između policijskih službi u istrazi ubistva Olivera Ivanovića“.

Krajem septembra 2018. kosovsko Specijalno tužilaštvo je ispitalo crnogorskog državljanina, Maria Miloševića, u vezi sa ubistvom Ivanovića. Kako je pojasnio tužilac Sulj Hodža, „Milošević je saslušan u sklopu prikupljanja dokaza, a ne kao okrivljeni“. Kako su kosovski i crnogorski mediji naveli, Milošević je priznao da je poznavao Ivanovića, ali je negirao da je imao bilo šta sa njegovim ubistvom. Milošević je inače sredinom 2018. uhapšen u Prištini po poternici podgoričkog INTERPOL-a zbog sumnje da je zajedno sa Igorom Mašanovićem i Vukanom Vujačićem učestvovao u ubistvu Cetinjanina, Radomira Đuričkovića, pre dve godine.

Specijalne jedinice Kosovske policije rano ujutru, 23. novembra 2018. u severnom delu Kosovske Mitrovice sprovele su akciju hapšenja osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Uhapšeni su pripadnici Kosovske policije Dragiša Marković (1970) i Nedeljko Spasojević (1976), kao i Marko Rošić (1993). Četvrti osumnjičeni, Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, izbegao je hapšenje tog jutra.

Specijalni tužilac Sulj Hodža tada je najavio da postoje dokazi za hapšenje još dve osobe u vezi sa ovim slučajem.

Hodža je tog dana takođe otkrio da je Specijalno tužilaštvo “saslušalo preko 40 svedoka uglavnom sa Severa” u istrazi ovog slučaja.

Kosovska policija istog dana se oglasila sa detaljima i fotografijama zaplenjenog materijala tokom akcije hapšenja osumnjičenih: Automatska puška AK47 sa četiri šaržera i 106 metaka, ručna bomba, tri metka kalibra 7,62 mm, gumena palica, 76 grama supstance za koju se sumnja da je narkotik, bez preciziranja koja supstanca je u pitanju, dokumenta.

Istog dana, tada opozicioni lider Saša Janković otkrio je da je dan ranije u prostorijama srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, po zamolnici suda u Prištini dao izjavu u svojstvu svedoka u istrazi ubistva Olivera Ivanovića.

Prema njegovim rečima, prištinsko pravosuđe tražilo je da svedoči zato što je došlo u posed njegovih razgovora s Ivanovićem, u kojima je lider PSG-a razgovore više puta završavao rečima da je život Ivanovića u opasnosti, i da treba da „pazi na sebe i svoju porodicu“.

Osnovni sud u Prištini 24. novembra 2018. odredio je jednomesečni pritvor trojici uhapšenih Srba, Markoviću će pritvor biti ukinut februara 2019. dok će Rošić i Spasojević i dalje u pritvoru (kojima se priključio kasnije i Rade Basara).

Spasojevića, istražitelja u policiji na Severu Kosova, tužilaštvo sumnjiči da je pomogao izvršiocu pre ali i posle učinjenog krivičnog dela, tako što mu je olakšao da pobegne sa lica mesta službenim vozilom policije. Po objavljivanju vesti o optužnici, saopšteno je da se Spasojeviću na teret stavljaju dela „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“.

Rošić je bio pod istragom zbog parčeta papira pronađenog u Ivanovićem džepu u kom je napisan registarski broj džipa u vlasništvu Rošićeve porodice, svedočenja Ivanovićevog brata da ga je Rošić nakon ubistva navodno pratio, kao i fotografija vozila u telefonu pokojnog Ivanovića. Prema detaljima optužnice podignute godinu dana kasnije, Rošić se sumnjiči za pružanje „pomoći u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“

Za Markovića, takođe policajca sa Severa Kosova, veruje se da je sa lica mesta prenosio podatke jednom policijskom službeniku u Srbiji. Optužnica ga tereti da je odavao službenu tajnu i da nije vršio službenu dužnost i da je manipulisao dokazima na mestu ubistva.

„Nisam bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali nisam ubica i nikakve veze sa ubistvom nemam“, oglasio se potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, 25. novembra 2018. i poručio da se neće predati kosovskim organima, te da je akcija hapšenja za cilj imala njegovu likvidaciju.

Sekretarica ubijenog Ivanovića, Silvana Arsović, privedena je 26. novembra i po treći put ispitana u vezi sa nadzornim kamerama „osumnjičena da je pomagala u izvršenju ubistva“. Određen joj je 48- časovni pritvor, međutim već sutradan je puštena na slobodu.

Saslušan je i Milan Radoičić istog dana ali u Beogradu, na nalog srpskog tužilaštva.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kasnije tog dana saopštio je da je Radoičić sam hteo da ide na poligrafsko testiranje, da je prošao poligraf, te da Radoičić „ne samo da nije ubio Ivanovića, nego nije učestvovao ni u organizaciji, logistici, pomaganju, podstrekivanju“.

Vučić je otkrio i da je Radoičić ispitan neformalno od strane Kosovske policije još 21. februara prošle godine u Kosovskoj Mitrovici.

Sutradan, 27. novembra, oglasila se i ministarka pravde Srbije, Nela Kuburović, koja je izjavila da su prištinski organi odbili da zajednički sa Beogradom sprovode istražne radnje ali i EULEX. Dodala je i to da Priština nije odgovorila na sve zamolnice koje su, prema njenim rečima, još u februaru mesecu upućene.

S druge strane, 4. decembra kosovsko tužilaštvo optužilo je Srbiju da nije pružila odgovore u vezi sa IMEI (International Mobile Equipment Identity), SMS, kartografiji i ulascima i izlascima iz brojeva telefona koje je koristio pokojni Ivanović.

Kosovsko tužilaštvo je negiralo navode ministarke pravde Srbije da su institucije Kosova odbile da izvrše istražne radnje zajedno s Beogradom.

Srpska strana je od Kosova zatražila i dobila čaure s lica mesta, ali kosovsko tužilaštvo još nije dobilo izveštaj o njihovom veštačenju, tvrde.

Dodali su i to da je policija Srbije ispitivala osumnjičenog Milana Radoičića bez zahteva kosovskog tužilaštva i pored činjenice da su na sastancima predstavnika Policije Kosova i Srbije, predstavnici Srbije kazali da ne poznaju Radoičića sa obrazloženjem da je državljanin Kosova.

Krajem decembra, Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije, po čijem je nalogu saslušan Milan Radoičić, odbilo je da novinarima KRIK-a dostavi zapisnik o saslušanju navodeći da je policija na dokument stavila oznaku tajnosti.

Ministarka pravde, Nela Kuburović saopštila je 9. januara da je ovo ministarstvo prosledilo Prištini na njihov zahtev, detaljan izveštaj i zapisnike sa saslušanja u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Kosovski specijalni tužilac, Sulj Hodža, demantovao je Kuburović istog dana, navevši da su srpske vlasti kosovskim prosledile zapisnik samo jednog saslušanja supruge Ivanovića, Milene Popović koji je, kako je naveo, dostavljen još decembra.

Hodža je izjavio i da Srbija nije pružila Kosovu druge podatke o ovom pitanju, iako je kosovska strana podnela takav zahtev.

Supruga Ivanovića Milena Popović sutradan je pozvala Hodžu da dođe u Beograd sa “čitavom svojom ekipom” i da je zajedno sa srpskim istražnim organima ponovo “po, eto, četvrti put ispitaju”.

Srbija je 9. januara odgovorila na osam zahteva za pravnu saradnju Specijalnog tužilaštva u Prištini, dok su Beogradu dostavljeni samo „klonovi plastičnih čaura“ sa lica mesta ubistva Olivera Ivanovića koji su „nedovoljno dobri“ kako bi srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal moglo da potvrdi ili otkloni sumnje o vrsti oružja koje je korišćeno pri ubistvu Olivera Ivanovića, dva dana kasnije rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

U međuvremenu, 15. januara u javnosti su se pojavile fotografije sa nadzornih kamera za koje se već godinu dana tvrdi da su u vreme ubistva bile isključene. Specijalni kosovski tužilac, objasnio je da su fotografije autentične, da su nastale nakon ubistva, ali da ne zna kako su se našle u novinama.

Kosovsko tužilaštvo saopštilo je 18. januara da su dobili nekoliko odgovora na pitanja koja su bila upućena nadležnim organima Srbije u vezi sa istragom ubistva Ivanovića, ali i da nije dostavljen listing sa Ivanovićevog telefona.

Na zahtev kosovskog tužilaštva, 21. januara izdat je nalog za hapšenje Radoičića, a kako je još tada izjavio tužilac Hodža, izdavanje međunarodne poternice trebalo je da usledi ubrzo.

Osim što se sumnjiči da je uključen u ubistvo Ivanovića, protiv potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića podneta je i krivična prijava za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima, saopštio je 15. februara specijalni kosovski tužilac Hodža.

Samo nedelju dana nakon toga, 22. februara saopšteno je da je protiv trojice osumnjičenih, Radoičića, Spasojevića i Rošića istraga proširena na još osam krivičnih dela među kojima su organizovani kriminal, krijumčarenje droge, teško ubistvo, napad na osoblje UN i nanošenje teških telesnih povreda.

U predlogu za određivanje pritvora stoji i da su njih trojica delovali kao organizovana kriminalna grupa od 2011, da su pod kontrolom držali firme na severnom delu Kosova i da su vršili kontrolu nad političkim subjektima u tom delu, rekli su advokati Rošića i Spasojevića.

Istog dana, ukinut je pritvor Dragiši Markoviću, jednom od osumnjičenih za učestvovanje u ubistvu Ivanovića, uz obavezu da se redovno javlja policijskoj stanici.

Zamenu mere kućnog pritvora sa obaveznim redovnim javljanjem policijskoj stanici za osumnjičenog Markovića, kako su prištinski mediji preneli, zatražilo je tužilaštvo zbog nedostataka novih dokaza.

intervjuu za nedeljnik NIN, objavljenom početkom aprila, specijalni tužilac Hodža je saopštio novi detalj u istrazi. Pored poznatih osumnjičenih, akteri negativne medijske kampanje protiv Ivanovića, koja je prethodila kosovskim lokalnim izborima na jesen 2017, takođe su deo istrage kosovskih pravosudnih organa, otkrio je Hodža.

Tužilaštvo Kosova je 12. aprila donelo rešenje o proširenju istrage protiv Zvonka Veselinovića i Milana Mihailovića, a oni se sumnjiče za učešće u organizovanju kriminalne grupe, ugrožavanje osoblja Ujedinjenih nacija i pomoćnog osoblja, izazivanje opšte opasnosti i teško ubistvo, otkrio je KRIK 19. aprila.

Krajem aprila Rošić i Spasojević su stupili u štrajk glađu zato što im nije odgovoreno na zahtev za premeštaj u zatvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici. Nakon dve nedelje, usled iznemoglosti, kako je rečeno, prekinuli su štrajk. Rošić će u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici biti prebačen tek nakon podizanja optužnice, decembra 2019.

Advokat Rošića, Mahmut Haljimi, 26. aprila je naveo da postoji zaštićeni svedok u slučaju ubistva Ivanovića, ali da on nije povezan sa slučajem njegovog branjenika.

Tužilac Hodža je 1. jula za prištinsku Kohu izjavio da je Osnovni sud u Prištini raspisao međunarodnu poternicu za Radoičićem. Međutim, kako Kosovo nije članica INTERPOL-a, kosovsko Ministarstvo pravde zahtev za raspisivanje poternice može proslediti samo posredstvom UNMIK-a i i dalje nije poznato da li je to i učinjeno.

Srpski istražni organi imaju ime ubice Ivanovića

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić 3. jula izjavio je da srpski istražni organi misle da imaju ime ubice Olivera Ivanovića. Kao umešane u ovaj slučaj, imenovao je Nedžmedina Zekaja i Fljorima Ejupija.

Optužbe predsednika Vučića komentarisao je i bivši advokat Fljorima Ejupija, Mahmut Haljimi koji je advokat jednog od Srba koje kosovske vlasti terete za učešće u ubistvu Ivanovića – Marka Rošića.

On je rekao da Ejupi nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića i da takve tvrdnje naziva izmišljotinama. 

Dan kasnije, a nakon burnih reakcija kosovske javnosti i demantovanja ovakvih navoda, Ejupi se obratio pravosudnim organima u Nemačkoj i prijavio srpskog predsednika, preneli su kosovski mediji.

Ivanovićeva sekretarica, Silvana Arsović, saslušana je ponovo 7. avgusta. Kako je naveo njen advokat Dobrica Lazić, Arsović je saslušavana istim povodom kao i u novembru prošle godine, kada je privedena.

„Predočili su nam da imaju dokaze protiv nje za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića. Rečeno nam je da je ekspertiza pokazala da je uključila kamere posle ubistva. Ti dokazi nisu međutim dovoljni da bi se neko optužio za tako ozbiljno krivično delo. Potrebni su materijalni dokazi“, rekao je Lazić za Insajder.

Osnovni sud u Prištini izdao je 16. avgusta nalog za raspisivanje „domaće“ poternice za Milanom Radoičićem, osumnjičenim za umešanost u ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića, preneli su kosovski mediji. Istog dana oglasio se i kosovski ministar pravde, Abeljard Tahiri, saopštivši da je dokumentacija kompletirana i procesuirana dalje kako bi za Radoičićem bila raspisana i međunarodna poternica, prenela je prištinska Koha. Raspisivanje međunarodne poternice za Radoičićem unelo je zabunu u javnosti, više o tome čitajte u: Raspisana domaća poternica za Radoičićem, međunarodna prosleđena UNMIK-u?

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su 27. avgusta muškarca M. M. iz Leposavića zbog teške krađe. U međuvremenu su se pojavile spekulacije da je u pitanju hapšenje lica koje kosovsko Specijalno tužilaštvo navodno traži u vezi sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića, da bi kasnije iz Kosovske policije to demantovali.

Ksenija Božović, potpredsednica GI SDP i bliska saradnica Olivera Ivanovića 4. septembra po treći put je saslušana u svojstvu svedoka u ovom slučaju. Sutradan, iz ove inicijative je saopšteno da će na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu, 6. oktobra, GI SDP nastupiti zajedno sa Srpskom listom.

Krajem septembra, predmetni tužilac, Sulj Hodža (Sylë Hoxha), saopštio je da se ključni svedoci koji su mogli da daju informacije o slučaju Ivanović nalaze u Severnoj Mitrovici, ali da se plaše da daju informacije o tome. Istovremeno, Hodža je saopštio i da tužilaštvo traži još dve mlade osobe iz Severne Mitrovice koje sumnjiči za umešanost u ubistvo Ivanovića ali i za umešanost u organizovani kriminal.

Početkom oktobra Specijalno tužilaštvo u Prištini ponovo je ispitalo Radu Trajković nakon što je javno saopštila da joj je nuđen snimak ubistva Olivera Ivanovića. Po davanju iskaza Trajković, predmetni tužilac, Sulj Hodža (Sylë Hoxha), izjavio je da bi osoba koja je nudila navodni snimak Trajković, „mogla biti u Mitrovici“.

Na 21-mesečnicu ubistva Ivanovića, izvršena je najnovija akcija hapšenja osoba osumnjičenih da su umešani u ubistvo Ivanovića. Policija je, po nalogu Specijalnog tužioca Sulja Hodže, tragala za dve osobe, radilo se o pripadnicima Kosovske policije, ali je uhapsila samo policajca Radeta Basaru, dok je Ž.B., za koga se navodi da se radi o jednom najviših zvaničnika Kosovske policije za region sever – šefu operative Željku Bojiću, izbegao hapšenje.

Početkom novembra, specijalni tužilac Sulj Hodža u izjavi za KoSSev najavio je podizanje optužnice za 15 dana, da bi 19. novembra advokati odbrane takođe za KoSSev rekli da je završen proces pisanja optužnice, te da će ona ubrzo biti podignuta.

Međutim, 21. novembra, umesto optužnice, Specijalno tužilaštvo zatražilo je putem medija pomoć građana u identifikovanju dvojice „osumnjičenih lica“ koji su, kako je saopšteno, uslikani u ulici Ivo Lola Ribar u Severnoj Mitrovici, u kojoj je Oliver Ivanović i živeo, na dan njegovog ubistva.

Te iste večeri predsednik Srbije pomogao je kosovskom tužilaštvu, saopštivši da su lica koja potražuje kosovsko tužilaštvo zapravo studenti iz centralne Srbije koji su tog jutra imali kolokvijum u Mitrovici, gde i studiraju.

Početkom decembra, Osnovni sud u Prištini, potvrdio je da su odobrili zahtev kosovskog Specijalnog tužilaštva da se za Zvonkom Veselinovićem raspiše međunarodna poternica zbog događaja koji su usledili nakon intervencije specijalnih jedinica u julu 2011. godine. Iako se Veselinović ne povezuje direktno sa ubistvom Ivanovića, inicijali Z.V. nači će se samo dan kasnije u optužnici protiv šest lica koja se sumnjiče za ubistvo Ivanovića, a u kojoj se Z.V. navodi kao osoba koja „deluje unutar kriminalne grupe“ koja je sarađivala sa optuženima i za kojojm je raspisana međunarodna poternica.

Prva optužnica podignuta je 2. decembra protiv šest lica: N.S., M.R., S.A., D.M., Ž.J. i R.B. za krivična dela – učešće u organizovanju organizovane kriminalne grupe“, „zloupotreba službenog položaja“, „podrška u izvršenju krivičnog dela“, „teško ubistvo“, „neovlašćeno posedovanje i upotreba oružja“, „odavanje službene tajne“, „zloupotreba zvanične dužnosti u saizvršilaštvu“ i „manipulacija dokaza“.

Takođe, traže se još četiri osobe, od kojih je jedna i peti pripadnik Kosovske policije na Severu. Prema i dalje nezvaničnoj informaciji radi se o jednom od ključnih policijskih rukovodioca.

Protiv M.R., Z.V. i Ž.B. izdat je međunarodni nalog za hapšenje, s obzirom na to da se nalaze u bekstvu, a za obe grupe se navodi da deluju kao jedna kriminalna grupa, organizovana sa „strukturnom i grupnom hijerarhijom, sa formalno definisanim ulogama i koju vode optuženi M.R. i Z.V.“ Ova grupa, navodi se dalje, „deluje od 2011. godine i nije nasumično formirana, a svi optuženi deluju u kontinuitetu i sarađuju jedan sa drugim“.

„Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe znajući da će takvo učešće doprineti sprovođenju kriminalnih aktivnosti grupe i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja ekonomske i političke kontrole u severnom delu Mitrovice“, navodi Tužilaštvo.

Ova zločinačka grupa je prema daljim navodima, počinila krivična dela „Teško ubistvo“, „Pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“, „Zloupotreba službenog položaja“ i „Izazivanje opšte opasnosti na teritoriji Republike Kosovo“.

„Takođe, svaki od optuženih počinio je kriminalne radnje za pomenutu organizovanu kriminalnu grupu koje su dovele do ubistva sada već pokojnog Olivera Ivanovića, kao i paljenja njegovog auta pre ubistva.

Međutim, srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal koje takođe vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, potom je poručilo za Insajder da prištinski organi nisu od ovog tužilaštva tražili saslužanje Z. V. Kako su iz TOK-a potvrdili za Insajder 6. decembra, srpska istraga o ubistvu Ivanovića je i dalje u predistražnom postupku protiv neidentifikovanih počinilaca.

Jedna od osumnjičenih, Silvana Arsović je sledećeg dana primljena u jedinicu intenzivne nege na Internom odeljenju mitrovačke bolnice zbog, kako je saopšteno, pogoršanog zdravstvenog stanja zbog povišenog krvnog pritiska, kao i zbog drugih srčanih tegoba, dok je deo elektronskih medija u Prištini narednog dana objavio lažnu vest da je preminula.

Iako je specijalni tužilac podigao optužnicu, ona nije dostavljena odbrani ni do sredine decembra, potvrdili su advokati optuženih, Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića za KoSSev.

Međutim, samo nekoliko sati nakon njihove prve potvrde 10. decembra, prištinski portal Gazeta Express, ekskluzivno je objavio fotografije navodne optužnice i njenog sadržaja uz najavu da će narednog dana „ekskluzivno“ javnosti predočiti i izjavu zaštićenog svedoka. Specijalni tužilac, Sulj Hodža, nije potvrdio autentičnost objavljene optužnice, rekavši da „nema vremena da prati medije“. Narednog dana isti portal objavio je delove navodnih svedočenja zaštićenih svedoka koje sadrži navodna optužnica u tekstu pod naslovom „Grupa iz podzemlja ‘Bradonje’ osumnjičene za egzekuciju Ivanovića“. U sledećem nastavku, izdvojeni su i detalji obdukcijskog nalaza koji je sproveo kosovski Institut za sudsku medicinu. U Ivanovića je prema ovim navodima, pucano sa 5 metaka, dok je do sada u javnosti bilo ustaljeno uverenje da je na Ivanovića pucano sa šest metaka, što je na dan ubistva potvrdio direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici, Milan Ivanović.

Jednom od pritvorenih, Marku Rošiću, 9. decembra, odobren je premeštaj u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici, a premeštaj je zatražio i Nedeljko Spasojević, dok je predmetni tužilac, Sulj Hodža, predložio meru kućnog pritvora za Dragišu Markovića, Silvanu Arsović i Žarka Jovanovića, da bi se, prema planu o tim zahtevima odlučivalo na prvom saslušanju.

Prvo saslušanje šestorice optuženih zakazano je za 30. decembar 2020., ali je umesto toga, bilo odloženo za 11. februar, zbog, kako je objasnio predsedavajući sudskog veća Valjon Kurtaj (Valon Kurtaj), promena u optužnici koja je neposredno pre toga kao promenjena dostavljena advokatima odbrane, a nije prevedena na srpski jezik. Tada nisu bili poznati detalji ni na šta se odnosi izmenjeni deo optužnice.

Optužnica protiv šestoro osumnjičenih izmenjena je dva dana pre nego će oni 30. decembra biti saslušani po prvi put. Ovo saslušanje, međutim, odloženo je za 11. februar upravo zbog izmena u optužnici koja pritom okrivljenima nije dostavljena na srpskom jeziku. Prema naknadnim izjavama advokata, „jedina konkretna izmena“ u novoj optužnici bila je to što je Silvana Arsović optužena je za saizvršilaštvo u delu ubistva.

Na dvogodišnjicu ubistva u Kosovskoj Mitrovici i Beogradu održana su po dva pomena – GI SDP i Ksenija Božović uz Srpsku listu, koja se pred kosovske izbore u oktobru priključila Srpskoj listi, a potom i deo porodice i prijatelja Ivanovića, kao i deo članova GI SDP koji nisu odobrili odluku Ksenije Božović da nastupi zajedno sa Srpskom listom, uz članove porodice. U Beogradu, takođe deo porodice Ivanović, s jedne strane, a sa druge, njegova partnerka sa najmlađim sinom i članovima vlade. Organizovane su i šetnje, prvo u Novom Sadu 16. januara, a onda, dva dana kasnije, „1 od 5 miliona“ u Beogradu.

Tog 11. februara, pročitana je i optužnica u kojoj se navodilo da su šestoro optuženih N.S., M.R., D.M., Ž.J. i R.B i S. A. deo organizovane kriminalne grupe koju vode Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, a koji se nalaze u bekstvu. Prema novoj optužnici, nekadašnja saradnica Ivanovića, Silvana Arsović, optužena je za saizvršilaštvo u delu ubistva. Svi optuženi su se tada izjasnili da nisu krivi nakon čega je nova rasprava zakazana za 16. mart.


Sa dolaskom koronavirusa, ali i epidemioloških mera, drugo pripremno ročište je odloženo do daljnjeg. U međuvremenu su i u srpskim medijima počeli da se pojavljuju detalji iz spisa Specijalnog tužilaštva Kosova, poput intervjua sa jednim od advokata optuženih (tada Nedeljka Spasojevića) Faruka Korenice, koji je za Nova.rs ispričao i da je Rade Radosavljević, nekadašnji šef pogranične policije KPS, koji je i dalje u bekstvu, ubice navodno dovezao sa Merdara u Mitrovicu, te da je Silvana Arsović, navodno bila u saznanju da su kamere u kancelariji GI SDP bile nasilno isključene iz struje, da bi ih aktivirala odmah nakon ubistva.

Radoičić tužio Radu Trajković zbog „povrede ugleda i časti“

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i Milena Popović, nevenčana supruga ubijenog Olivera Ivanovića, predloženi su za svedoke na suđenju za povredu časti i ugleda Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, a po njegovoj tužbi iz septembra 2019., Višem sudu u Beogradu protiv Rade Trajković, predsednice Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije  zbog povrede ugleda i časti. Trajković, koja je potvrdila tu vest je nakon ubistva Ivanovića u medijima javno označavala Radoičića kao osobu koja navodno predvodi mafiju na Severu, odnosno da je navodno umešan i u ubistvo Olivera Ivanovića.

Milan Radoičić se 4. decembra 2020. pojavio na suđenju u Palati pravde u Beogradu, po sopstvenoj tužbi protiv Rade Trajković, a novinarima nije bilo dozvoljeno da prate.

Advokati odbrane koji su od samog početka kritikovali drugu optužnicu Specijalnog tužilaštva, navodeći da je kontradiktorna, te da nije u skladu sa dokazima, u međuvremenu su uputili žalbu Apelacionom sudu.

Apelacioni sud u međuvremenu je uvažio žalbu advokata, čime optužnica septembra meseca vraćena tužilaštvu na uređenje kako bi se „utvrdilo vreme, mesto i način izvršenja krivičnog dela i potvrdilo da li ima osnovanje sumnje da su lica kojima se stavljaju na teret krivična dela zaista to i učinila“. Advokati odbrane medije su obavestili 25. septembra da je Apelacioni sud prihvatio žalbe odbrane okrivljenih i doneo odluku da predmet vrati na početak

Udružena opozicija Srbije (UOPS) organizovala je 12. oktobra 2020 obeležavanje 1000 dana od ubistva Olivera Ivanovića. Okupljanje, a potom i paljanje 1000 sveća ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu, pratilo je organizovanje okupljanja građana i u Kosovskoj Mitrovici sat vremena ranije na mestu gde je izvršen atentat


U međuvremenu, glasovi za uključivanje međunarodne istrage, odnosno međunarodnog suda za ovo ubistvo postali su glasniji . Takođe, u srpskim medijima se pojavio i prvi intervju Ivanovićeve prve supruge, za razliku od poslednje životne partnerke koja je, od Ivanovićevog odlaska u zatvor, a potom i ubistva bila eksponirana, da bi nakon ubistva prvo bila zaposlena u kabinetu srpske premijerke, a potom u leto 2020., i postala narodna poslanica SNS u srpskom parlamentu.

Početkom novembra javnost je upoznata sa tim da je podignuta nova – treća optužnica. Ona je takođe naišla na kritike advokata odbrane koji su tvrdili da nedostaci nisu otklonjeni, te da osim kozmetičkih, nema drugih bitnih izmena.

Međutim, kako je nekoliko dana zatim potvrdila za KoSSev advokatica Silvane Arsović, Jovana Filipović, novom optužnicom se četvoro od ukupno šest optuženih terete za samo izvršene krivičnog dela ubistva. Među njima su  Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović i Rade Basara.

Među drugim izmenama u optužnici je i to da se sada pominju nova dva lica, koja su navodno bila učesnici organizovane kriminalne grupe, dok se optuženom policijacu Nedeljku Spasojeviću sada stavlja na teret to da je službenim vozilom prevezao počinioce ubistva.

Novo pripremno ročište po novoj optužnici zakazano je potom za 4. decembar, a isto je još jednom i prekinuto zbog zahteva jednog od branjenika za izuzećem iz slučaja drugog branjenika.

Kako se potom ispostavilo advokat Radeta Basare, Tom Gaši, uputio je zahtev sudu da se iz slučaja izuzme bivši Basarin branilac, a potom branilac Nedeljka Spasojevića, Faruk Korenica.

Sud je potom i doneo potvrdnu odluku, te je optuženom Nedeljku Spasojeviću naloženo da imenuje drugog branioca. Sud je u obrazloženju naveo da je Korenica, osim Nedeljka Spasojevića, prethodno branio i optuženog Basaru, ali u periodu kada su se vodili odvojeni postupci za isto krivično delo protiv obojice osumnjičenih.

Sud je podsetio na to da su potom dva predmeta spojena u jedan kada su svi optuženi obuhvaćeni jednom optužnicom, ali i zaključio da „postoji trajna opasnost da se tokom konstituisanja odbrane optuženog Spasojevića od strane Faruka Korenice dovede u opasnost kršenje načela pravde prema optuženom Radetu Basari“.

Krajem godine advokat Predrag Miljković imenovan je za novog branjenika Nedeljka Spasojevića.

U susret trogodišnjici od ubistva Ivanovića, nedeljnik NIN je 14. januara objavio knjigu o ubistvu Ivanovića „Oliver kao brat za brata“, koju je napisao novinar ovog lista, Milan Radonjić, koji je takođe jedan od zagovornika međunarodne istrage.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.