Prištinski mediji: Ejupi – Prijavio sam Vučića nemačkoj policiji zbog optužbi za ubistvo Ivanovića

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, juče je na konferenciji za štampu po prvi put izneo sumnje srpskih istražnih organa o umešanosti Fljorima Ejupija, glavnog osumnjičenog za zločin u Livadicama, u ubistvo Olivera Ivanovića. Dan kasnije, a nakon burnih reakcija kosovske javnosti i demantovanja ovakvih navoda, Ejupi se obratio pravosudnim organima u Nemačkoj i prijavio srpskog predsednika, prenose kosovski mediji.

Ubrzo nakon što je u javnost izašla vest da je kosovsko tužilaštvo raspisalo međunarodnu poternicu za potpredsednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem, predsednik Srbije održao je konferenciju za štampu, gde je javnosti saopštio da su srpski organi uvereni da znaju ime ubice, i po prvi put izneo i sumnje srpskih istražnih organa o umešanosti Fljorima Ejupija, glavnog osumnjičenog za zločin u Livadicama, i u ovo ubistvo.

Ova izjava izazvala je burne reakcije kosovskih zvaničnika, ali i bivšeg advokata Ejupija, Mahmuta Haljimija koji je demantovao ove navode.

Haljimi je inače i advokat Marka Rošića, jednog od dvoje Srba koji su u pritvoru i kojeg kosovski istražni organi takođe sumnjiče za umešanost u ubistvo Ivanovića.

Posle ove izjave predsednika Srbije, kako je potvrdio Haljimi u izjavi za novine inFocus, Ejupi se obratio pravosudnim organima u Nemačkoj, i prijavio Vučića, prenosi Gazeta Express.

„Da, Fljorim Ejupi je obavestio nemačku policiju da ga srpski mediji povezuju sa atentatom na Olivera Ivanovića, što nema veze sa istinom. Ja, kao advokat ubeđen sam da koliko puta se pomene sada optuženi za ovo ubistvo, Milan Radoičić, aktivira se srpski predsednik, nastojeći da mu očisti ime, a ovoga puta je našao jedno lice koje nema veze sa ovim slučajem. Prema Vučićevim rečima, BIA i MUP Srbije dokazali su da je Radoičić čist, a da je navodno Fljorim Ejupi ovo delo počinio. Da ova propaganda više ne može da prođe, naučili su i građani Srbije “, rekao je Mahmut Haljimi, prenosi Gazeta Express.

Dodao je i da je Ejupi odmah otišao i prijavio slučaj nemačkoj policiji i da mu je je rečeno – „ne uznemiravajte se oko ovog slučaja, mi se bavimo srpskim vlastima“.

Prema njegovim rečima, večeras ili sutra će se bezbednosni organi Nemačke oglasiti povodom ovog slučaja.

Gazeta Express: Tužilaštvo u Tirani demantovalo navode predsednika Srbije

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić tokom jučerašnje konferencije za štampu predočio je javnosti pitanja Srbije o ubistvu Olivera Ivanovića, upućena međunarodnoj zajednici a na koja, kako je rekao, do sada nije bilo odgovora. Među njima je bilo i pitanja o Fljorimu Ejupiju.

„Zašto ne možemo da dobijemo snimke sa aerodroma Rinas u Tirani? Zašto ne možemo dobiti podatke o tajnom kretanju lica po imenu Fljorim Ejupi? Pa da vidimo kako je napustio Nemačku iako je tamo pod prismotrom? Šta, kako i na koji način je on radio na aerodromu u Tirani, zatim se kretao ka KiM, ponovo nestao, zatim je vraćen u Nemačku sa aerodroma Rinas u Tirani“, upitao je juče srpski predsednik.

Međutim, kako prenosi prištinska Gazeta Express, pozivajući se na izjavu Osnovnog tužilaštva u Tirani, Srbija nije uputila zahtev za dostavu ovakvih podataka.

„U vezi sa vašim zahtevom o davanju informacija o državljaninu Fljorimu Ejupiju, obaveštavamo vas da pri Direkciji za odnose sa inostranstvom Osnovnog tužilaštva, do ovog trenutka nije stigao nijedan zahtev, nijedne države za pravnu pomoć u krivičnoj oblasti za navedeno lice“, izjavila je za Gazetu Express Matilda Cara iz kancelarije Osnovnog tužilaštva Albanije.

Nastavljaju se međusobne optužbe

I dok specijalni kosovski tužilac nadležan za slučaj ubistva Ivanovića, Sulj Hodža, navodi da još uvek prikuplja dokaze, te „da nema ništa novo“ osim da je istraga u toku, kosovski i srpski zvaničnici povodom ovog slučaja prebacuju odgovornost jedni na druge.

Kosovski ministar pravde, Abeljard Tahiri, danas je poručio da Kosovo želi da dovede pred lice pravde ljude „koji su zaštićeni od strane predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, kao što je slučaj sa Milanom Radoičićem“, optuživši Srbiju da je prestala da sarađuje sa kosovskim institucijama u ovom slučaju od trenutka kada su se pojavila „ova imena“.

Milan Radoičić, sa druge strane, po rečima predsednika Srbije, „ni na koji način nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića”.

“Milan Radoičić nit je cvećka… ali Milan Radoičić, sa sigurnošću, sa svim onim što smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Bezbednosno-informativne agencije ni na koji način nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića. I to je potvrđeno kroz različite metode ispitivanja, proveravanja i praćenja pomenutog gospodina”, izjavio je juče Vučić.

Vučić je takođe i optužio Prištinu za dezavuisanje istrage i nesaradnju sa srpskim istražnim organima.

I dok Tahiri poručuje da predsednik Srbije štiti Milana Radoičića, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, navodi da Tahiri štiti Ejupiija.

Ocena Đurića je da Tahiri u „panici napada srpskog predsednika zbog toga što je obelodanio istinu“.

„Onaj koji štiti Fljorima Ejupija je njegov saradnik, i saizvršilac njega i njegovih nalogodavaca“ saopštio je danas Đurić.

Fljorim Ejupi bio je glavnoosumnjičeni u slučaju miniranja autobusa „Niš Express-a“ u Livadicama. Ejupi je u prvostepenom postupku za ovo delo bio osuđen na 40 godina zatvora, ali je potom, odlukom Vrhovnog suda oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza. Slučaj Ejupi pun je kontroverznih događaja, uključujući i njegovo bežanje iz Bondstila.


Pročitajte još:

Vučić o situaciji na KiM: Ponosan na „gandijevski otpor Srba“; „Mislimo da imamo ime ubice Olivera Ivanovića“

KOHA: Izdat međunarodni nalog za hapšenje Milana Radoičića

Sulj Hodža: Još uvek prikupljamo dokaze za podizanje optužnice u slučaju Ivanović

Advokat Haljimi o odbrani Rošića, zaštićenom svedoku, detaljima i proširenju istragePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.