Sud doneo odluku o izuzeću advokata Faruka Korenice sa suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića

Foto: KoSSev

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odlučilo je da izuzme advokata Nedeljka Spasojevića, Faruka Korenicu iz predmeta u kojem se sudi optuženima za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

„Nakon pravosnažnosti ove presude, advokat Faruk Korenica ne može da preduzme nikakve radnje u svojstvu branioca optuženog“, navodi se u odluci suda.

Optuženom Nedeljku Spasojeviću naloženo je da imenuje drugog branioca, dok će mu, ukoliko to nije u mogućnosti, sud na njegov zahtev odrediti branioca po službenoj dužnosti.

U obrazloženju odluke podseća se da je sud za 4. decembar zakazao i održao ročište po novoj – trećoj optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića, kada je advokat optuženog Radeta Basare, Tom Gaši obavestio sud da je Korenica, osim Nedeljka Spasojevića, prethodno branio i optuženog Basaru, ali u periodu kada su se vodili odvojeni postupci za isto krivično delo protiv obojice osumnjičenih.

Međutim, kasnije, kada su dva predmeta spojena u jedan i kada su svi optuženi obuhvaćeni jednom optužnicom, s obzirom na to da da članom 55 kosovskog Zakonika o krivičnom postupku u jednom postupku branilac ne može da brani dvoje ili više okrivljenih, Korenica je odabrao da brani samo Spasojevića.

„S obzirom na to da je u ovom slučaju tokom istražne faze, advokat Faruk Korenica branio dvojicu okrivljenih, odnosno optuženih Radeta Basaru i Nedeljka Spasojevića, sud smatra da ovaj branilac nije mogao da zastupa obojicu optuženih pošto se u istražnoj fazi isto krivično delo istraživalo ali u dva odvojena slučaja/predmeta u prethodnom postupku“, navodi se u odluci suda.

Sud međutim, smatra da bi ostajanje advokata Faruka Korenice u svojstvu branioca optuženog Nedeljka Spasojevića u ovom krivičnom predmetu bilo u suprotnosti sa članom 55 ZKP Kosova.

Dodaju da je tokom donošenja odluke Sud dao posebnu pažnju načelu pravde – tj. postavili pitanje da li bi ovo načelo bilo povređeno ukoliko advokat Faruk Korenica nastavi da brani optuženog Spasojevića.

Uz naznaku da su sve informacije koje je Basara izneo svom bivšem branjeniku Korenici poverljive, ovaj sud zaključuje da „postoji trajna opasnost da tokom konstituisanja odbrane optuženog Spasojevića od strane Faruka Korenice dovodi u opasnost kršenje načela pravde prema optuženom Radetu Basari“.

„Stoga je sud, kako ne bi ugrozio i doveo u sumnju pravdu u ovom krivičnom predmetu, a posebno prema optuženom Basari Radetu, izvršio isključenje/izuzeće advokata Faruka Korenice iz ovog krivičnog predmeta“, dodaje se u odluci.

Nakon ročišta održanog 4. decembra, iako je novo – za razmatranje nove optužnice protiv šestoro optuženih za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića bilo zakazano za 11. decembar, ono je odloženo na neodređeno vreme.

Neposredno zatim Korenica je potvrdio za KoSSEv da je do odlaganja došlo zbog predloga koji je uputio novi advokat optuženog Radeta Basare, Tom Gaši, kojim se traži da se on izuzme iz postupka zato što je branio i Radeta Basaru i Nedeljka Spasojevića.

Korenica je takođe tada potvrdio da je od samog početka sudskog postupka pred Osnovnim sudom zastupao optuženog Nedeljka Spasojevića, kao i Radeta Basaru, ali u periodu kada Basara nije bio obuhvaćen istim predmetom kojim su sada svi optuženi za umešanost za ubistvo Olvera Ivanovića obuhvaćeni.

Kaže da se ovo nikada u pravosuđu nije dogodilo – da advokat osporava advokata iako su interesi i jednog i drugog identični, ali i da „nekome smeta to što on traži da se poštuju ustavna i zagarantovana prava svog branjenika Nedeljka Spasojevića“.

Više o tome u: Korenica: Odloženo ročište u slučaju ubistva Ivanovića na neodređeno vremePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.