Hodža: Rošiću i Spasojeviću produžen pritvor na 2 meseca; Šaranović: Dvojica Srba štrajkuju glađu, traže premeštaj u Kosovsku Mitrovicu

sulj hodža
Foto: N1

Vest je ažurirana.

Nedeljku Spasojeviću i Marku Rošiću, osumnjičenima za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića danas je produžen pritvor na još dva meseca, potvrdio je u izjavi za KoSSev specijalni kosovski tužilac, Sulj Hodža. Uhapšeni su 23. novembra prošle godine.

Hodža, tužilac zadužen za slučaj ubistva Ivanovića, nedavno je našoj redakciji potvrdio da je uručio zahtev sudu za produženje pritvora dvojici Srba iz Severne Mitrovice koji su još novembra uhapšeni, pod sumnjom za umešanost u ubistvo Ivanovića.

Danas, Hodža navodi da je njima produžen pritvor na još dva meseca.

Prema kosovskim propisima osumnjičeni može provesti i do 12 meseci u pritvoru, iako optužnica nije podignuta, a kako je za KoSSev potvrdio i advokat, Ljubomir Pantović, na zahtev tužioca, u posebno složenim predmetima, odlukom sudije taj rok može biti pomeren i na 18 meseci. Nakon isteka i ovog roka, ukoliko optužnica ne bude podignuta, osumnjičeno lice se pušta na slobodu, a u slučaju podizanja optužnice, zakonska ograničenja ne postoje, objasnio Pantović.

Nedavno je ujedno, kako je potvrdio sam tužilac nadležan za slučaj ubistva Ivanovića, istraga proširena na još dve osobe, a kako je KRIK javio, radi se o Zvonku Veselinoviću i Milanu Mihailoviću kojima se na teret stavljaju četiri krivična dela.

Rošić i Spasojević su u pritvoru od 23. novembra prošle godine, kada su iznenadnom akcijom specijalnih jedinica Kosovske policije u ranim jutarnjim satima uhapšeni. Pored Nedeljka Spasojević i Marka Rošića, tada je uhapšen i Dragiša Marković, dok je kao četvrti osumnjičeni označen Milan Radoičić.

Spasojević, inače istražitelj u policiji na Severu Kosova, osumnjičen je da je pomogao izvršiocu tako što mu je omogućio da pobegne sa lica mesta službenim vozilom policije.

S druge strane, Rošić, kome je takođe danas produžen pritvor, osumnjičen je za umešanost u ubistvo nakon što je u džepu Ivanovića, kako je saopšteno iz tužilaštva, pronađeno pimo u kom je napisan registrski broj vozila u vlasništvu Rošićeve porodice.

15:24 – Spasojević i Rošić u ponedeljak stupili u štrajk glađu, traže premeštaju pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici

Dvojica osumnjičenih Srba su od ponedeljka stupili u štrajk, rekao je Tanjugu Spasojevićev branilac, Negovan Šaranoviić, koji je najavio i žalbu na odluku o produžetku pritvora.

U štrajk glađu stupili su zato što im nije odobren zahtev za premeštaj iz pritvora u Podujevu u Kosovsku Mitrovicu.

Premeštaj su, prema rečima Spasojevićevog branioca, tražili kako bi bili bliže porodicama, kao i zbog jezičkih barijera u zatvoru u Podujevu, gde ne radi nijedan Srbin sa kojim mogu da komuniciraju.

Treći osumnjičeni Marković, takođe pripadnik Kosovske policije, pušten je iz pritvora 22. februara, i ova mera, kako je tada javio Radio Kontakt plus, zamenjena je merom javljanja u policijsku stanicu.

Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, tada je izbegao hapšenje i nalazi se u bekstvu. Radoičić je od tada u par navrata viđen u Beogradu sa predstavnicima svoje stranke i u susretima sa državnim vrhom, a srpski predsednik, direktor Kancelarije za KiM, kao i sama Srpska lista i Radoičić tvrde da se radilo o pokušaju njegove likvidacije.

O slučaju ubistva Olivera Ivanovića čitajte na našoj tematskoj stranici: Ubistvo Olivera IvanovićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.