Saša Janković svedočio u slučaju ubistva Ivanovića po zahtevu suda u Prištini: Da mu je život ugrožen saznao sam od samog Ivanovića

Saša Janković
Foto: Wikipedia

Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je danas da ga je Tužilaštvo za organizovani kriminal u svojstvu svedoka saslušalo po zahtevu za uzajamnu pravnu pomoć suda u Prištini u vezi s ubistvom Olivera Ivanovića.

I dok su tokom čitavog dana glavne vesti bile koncentrisane u Kosovskoj Mitrovici i Prištini u vezi sa jutrošnjim hapšenjem i istragom ubistva Olivera Ivanovića, popodne takva vest stiže iz Beograda.

Opozicioni lider Saša Janković je na konferenciji za štampu danas otkrio da je prekjuče dobio poziv Tužilaštva za organizovani kriminal, da po zamolnici Suda u Prištini da izjavu u svojstvu svedoka u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, i da je izjavu juče u prostorijama tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu.

Prema njegovim rečima, prištinsko pravosuđe tražilo je da svedoči zato što je došlo u posed njegovih razgovora s Ivanovićem, u kojima je lider PSG-a razgovore više puta završavao rečima da je život Ivanovića u opasnosti, i da treba da „pazi na sebe i svoju porodicu“.

Janković je rekao da su ili Ivanović ili on u tom periodu bili prisluškivani i naveo da je informacije o ugroženosti života Ivanovića dobio od samog lidera SDP-a, naročito pošto je Ivanović razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje N1 da li je taj sastanak sa Aleksandrom Vučićem jedini razlog zbog kojeg je mislio da je Ivanoviću ugrožen život, Janković je rekao da je to glavni razlog i da ga je na osnovu analize tog razgovora upozoravao na to.

„(Ivanović) je tokom tog sastanka naveo ko, gde i kako mu pretio… Vučić ga je pitao da li planira saradnju sa Srpskom listom. Nakon što je Ivanović odgovorio da ne želi da sarađuje s ljudima iz politike i kriminala, Vučić je 40 minuta (do kraja sastanka) ćutao“, rekao je Janković i dodao da je Ivanoviću već tada rekao da je to „loš znak“, zbog kog je posumnjao da je Ivanoviću život ugrožen.

On je naveo da je Ivanović predsedniku i u centrali Bezbednosno-informativne agencije izneo podatke da je njegovim saradnicima prećeno i da su „očigledno praćeni“, da je jasno koje ljude je Ivanović sumnjičio, ali da sam ne zna njihova pojedinačna imena i da ih nije izneo Tužilaštvu.

Lider PSG-a je naveo da se nekoliko časova posle njegovog svedočenja informacija o tome pojavila u pojedinim tabloidima, iz čega je zaključio da je neko iz samog Tužilaštva za organizovani kriminal vest dostavio tabloidima.

On je pitao da li to predstavlja poruku svima koji u Srbiji žele da doprinesu rešenju slučaja ubistvu Ivanovića i da li je takav stav vlasti razlog što deset meseci nema pomaka u tom slučaju.

„Srbija ne može da ostane talac, jer ja nisam jedini ko želi da priča o tome,“ rekao je Janković.

Najavio je da će od Tužilaštva zvanično zatražiti transkripte svog svedočenja, budući da je ono audio i vizuelno snimljeno, da ne zna da li je još neko u Srbiji pozvan na svedočenje po zahtevu prištinskog pravosuđa, kao i da se nada da će i drugi biti pozvani da kažu šta znaju o tom slučaju.

Izvor: Beta, N1, InsajderPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.