Optužnica za ubistvo Ivanovića u kosovskim medijima, sutra izjava zaštićenog svedoka?

oliver

Samo nekoliko sati nakon što su advokati dvojice optuženih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, Mahmut Haljimi i Faruk Korenica za KoSSev još jednom potvrdili danas da im optužnica još uvek nije dostavljena, prištinski portal Gazeta Express, ekskluzivno je objavio fotografije navodne optužnice i njenog sadržaja uz najavu da će sutra „ekskluzivno“ javnosti predočiti i izjavu zaštićenog svedoka.

Specijalno kosovsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv šest osoba u slučaju ubistva Olivera Ivanovića prošle nedelje. U nastavku izvorno prenosimo prevod dela teksta Gazete Express.

Šta optužnica kaže o šestorici osumnjičenih za ubistvo Ivanovića?

Prema optužnici, prvoosumnjičeni, Nedeljko Spasojević, bivši pripadnik Kosovske policije, svojim postupcima olakšao je i obezbedio put osumnjičenima (izvršiocima) nakon izvršenja ubistva. Takođe, kritičnog dana, okrivljeni Nedeljko Spasojević, zajedno sa druga dva policajca koji su se prvi našli na licu mesta – Žarko Jovanović i Dragiša Marković, nije obavio svoju dužnost tokom kritičnog dana; dozvolili su neovlašćenim osobama da oštete moguće dokaze koji su se našli na licu mesta onog dana kada je Oliver Ivanović ubijen.

Srbin, Nedeljko Spasojević, prema optužnici, blisko je sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima kako bi izvršili ubistvo Ivanovića, stvaranjem uslova i uklanjanjem prepreka za omogućavanje dela.

optužnica 1

Ovaj policijski istražitelj je sa umišljajem i svesno obezbedio teren nepoznatim licima (do sada za Tužilaštvo), da se kreću automobilom „Opel Astra“ plave boje sa zatamnjenim staklima bez registarskih tablica, koje je bilo parkirano na periferiji grada, a iz kojeg je narednog dana Oliver Ivanović ustreljen. Ovim radnjama bivši pripadnik Kosovske policije Nedeljko Spasojević počinio je krivično delo „pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“ iz člana 179. KZK u vezi sa članom 33 stav 2 KZKK.

Nekoliko nedelja za redom, Srbin, Marko Rošić, rođen u Mitrovici, sa kriminalnom prošlošću, već je pratio pokojnog Olivera Ivanovića. U njegovom džipu (džepu prim.red) pronađen je komad papira sa registarskim tablicama automobila koji je takođe pratio brata žrtve (Ivanović) a vozilo, čije su registarske tablice pomenute, bilo je parkirano u restoranu „Grej“ u vlasništvu Milana Radoičića.

oliver optužnica 2

PREVOD TEKSTA SA FOTOGRAFIJE: Takođe, iz analize SMS-a vidi se da je lice Saša Janković predložilo sada pokojnom Oliveru, citiramo: „sigurno ću te podržati, samo napred i čuvaj porodicu i sebe koliko možeš. Budale su“, dok Oliver odgovara: „Sutra ću pozvati tužioca da otvori istragu“.

Rade Basara je, u svojstvu policajca, sarađivao sa zločinačkom grupom koju je organizovao Milan Radoičić, od koje je dobio naređenja da prikrije i eliminiše sve dokaze i da se zločin nikada ne rasvetli.

Udeo u ovoj čitavoj teškoj priči imala je i administrativna asistentkinja žrtve Olivera Ivanovića, Silvana Arsović. Osumnjičena je pomogla u izvršenju krivičnog dela „teško ubistvo“, stvarajući uslove i uklanjajući prepreke za izvršenje krivičnog dela. Optužena je imala saznanja da su sigurnosne kamere u SDP-ovim prostorijama bile nasilno zaustavljene, isključene iz struje, čime je olakšala osumnjičenima da ih nadzorne kamere ne snime kada je izvršeno delo ubistva nad pokojnim Oliverom Ivanovićem. Isto 16.01.2018, u 08:16 sati, odmah nakon Oliverovog ubistva, aktivirala je sigurnosne kamere u kancelarijama stranke „SDP“, gde radi kao administrator u tim kancelarijama i kao jedina osoba u pomenutom objektu u vreme kada je ubistvo počinjeno.

mihajlovic optužnica 3

PREVOD TEKSTA SA FOTOGRAFIJE: …blizak sa Milanom Radoičićem. Kada sam ga pitao da nemaš veze sa ubistvom Olivera Ivanovića, on mi je odgovorio: „Ne pravi se lud, ne vezuj mene sa tim poslom“, dok, kad sam mu rekao – ti vrlo dobro znaš ko vrši ova ubistva, ove zločine, on mi je rekao: „Ne spominji te stvari, e za to ide i glava, jer iza ovih stvari stoje snažne (jake) državne sile“. Tokom izborne kampanje 2017, ja sam pomogao Srpskoj Listi i bio sam sa okrivljenim Milanom Mihajlovićem, znam da je svakog dana Milan Radoičić telefonom kontaktirao sa Milanom Mihajlovićem i isti je bio lice koje je bombom napalo objekat patrije ili kuće Dragana Jablanovića. U jednom trenutku sam rekao Mihajloviću da je i Oliver Ivanović jak i može da pobedi i Mihajlović mi je rekao – „ako bude sa nama – u redu, ako ne, on neće postojati“. Takođe, tvrdim da sam siguran da u paljenju automobila…

Ovim radnjama okrivljeni je počinio krivično delo „pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“ iz člana 179 u vezi sa članom 33 stav 2 KZK.

Dragiša Marković je takođe pružao tajne podatke iz istražnog rada kosovske policije. Potonji je u januaru 2018. godine bez odobrenja dao tajne službene informacije sa mesta zločina i time počinio krivično delo.

Isto je postupio i Žarko Jovanović.

Dana 16.01.2018. oko 08:10 časova u ulici Sutjeska u Severnoj Mitrovici, iz jednog vozila u pokretu marke „Opel Astra“, bez registarskih tablica, sa zatamnjenim staklima, vatrenim oružjem kalibra 9 mm, šest puta je pucano u sada već pokojnog Olivera Ivanović.

Express će sutra ekskluzivno čitaocima obznaniti izjave zaštićenih svedoka koji govore o načinu kako oni veruju da je Oliver Ivanović ubijen.

Nakon intenzivnog rada Specijalnog tužilaštva Kosova, 2. decembra ove godine podignute su optužnice protiv šest osoba osumnjičenih za umešanost u ubistvo bivšeg srpskog političara Olivera Ivanovića.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.