Sekretarica Olivera Ivanovića osumnjičena pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo

Logo SDP

19:36 – Božović: Dokaza nema, optužnica nejasna, tvrdnje Tužilaštva kontradiktorne

U izjavi za KoSSev, Ksenija Božović, predsednica SDP-a je takođe potvrdila informaciju da je Silvana Arsović „osumnjičena da je pomagala u izvršenju ubistva Olivera Ivanovića“.  Međutim, ona dodaje da nikakvih drugih detalja nemaju, osim da su  je po treći put danas ispitivali u vezi sa nadzornim kamerama.

„Ispitivanje je vršila policija, ne tužilac, kao što su rekli, i delo su okvalifikovali kao pomagač u izvršenju teškog krivičnog dela ubistvo Olivera Ivanovića. Ponovo su je pitali za kamere, iako je dva puta davala izjavu u vezi sa kamerama,“ rekla je za KoSSev Božović.

Božović izlaže, međutim, brojne sumnje u tvrdnje policije i ukazuje na kontradiktornosti, kao što je tvrdnja da je Arsović snimljena kako silazi niz stepenice iako kamere navodno nisu radile.

„Kako kamere nisu radile od 4. do 16. (januara prim.red.), pet minuta posle ubistva?! U momentu ubistva ona je jedina bila u kancelariji, ona je rekla da je tri puta išla niz stepenice, kamere su pokazale jedanput. Kako su kamere pokazale, a kamere nisu radile? Veze s vezom nema. Oni tvrde da kamere nisu radile od 4. do 16. i proradile su pet ili deset minuta po ubistvu,“ objašnjava.

Na pitanje da li Arsović optužuju da je isključila kamere, Božović kaže da nije precizno definisano optužnicom.

„Otprilike tako. Oni ništa nisu… Samo su napisali pomagač u izvršenju teškog krivičnog dela. Ništa ne stoji. A pitanja su se uglavnom svodila oko kamera.“

Božović dodaje i da Arsović nije imala ništa sa održavanjem kamera, a izražava sumnju da su one zaista bile ugašene.

„Ja ne mogu da tvrdim 100 posto, jer nisam proveravala, ali od 4. (januara prim.red.) da naše kamere ne rade, a da Oliver bude tu i u situaciji u kakvoj smo bili, pod pritiscima, pretnjama i tako dalje, to je nemoguće,“ uverena je Božović.

Policija nam nije dozvolila da pregledamo kamere, advokati takođe rekli da moramo da predamo kamere

Božović kaže da članovima partije nije bilo dozvoljeno da zajedno sa policijom pregledaju snimke sa sigurnosnih kamera kojih je bilo četiri.

„Zašto nije dozvoljeno da vidimo kamere mi? Nego su nam kamere na dan ubistva, 45 minuta posle ubistva su iz bolnice nas uzeli da dođemo da otvorimo kancelariju i sami su oni iz Prištine uzeli, skinuli resiver bez naloga tužioca?“

Božović kaže da su iz ove stranke insistirali da snimke pregledaju prvo svi zajedno, ali da su advokati Olivera Ivanovića, Vlajić i Pantović, koji su bili prisutni tu, rekli da kamere moraju da se predaju policiji.

Najzad, Božović objašnjava da su kamere bile povezane sa monitorom kompjutera u kancelariji Olivera Ivanovića, kompjuter je policija vratila, ali ne i risivere koji su i dalje, kako kažu, predmet istrage. Osoba koja bi želela da isključi kamere morala bi da ih fizički ošteti sa spoljašnje strane, što, kako kaže, je mogao svako da uradi, a iz kancelarije, da izvuče kabal koji ih napaja iz zida. Božović tvrdi da taj kabl nikada nije bio isključivan.

„Advokat smatra da neće sa njom da se završi,“ zaključuje Božović.

18:55 Arsović osumnjičena za pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo

Silvani Arsović osumnjičena je za „pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo“, preneo je RTS-u njen advokat Dobrica Lazić.

Istražne jedinice kosovske policije su, oko 11 sati, sprovele Silvanu Arsović na saslušanje u Prištinu, posle čega joj je određeno zadržavanje. Advokat Dobrica Lazić kaže da će ona pred tužioca biti izvedena sutra.

O pritvoru će odlučiti tužilac, nakon saslušanja. Policijsko zadržavanje je određeno bez bilo kakvih dokaza, koji bi upućivali na osnovanu sumnju da je Silvana Arsović izvršila bilo kakvo krivično delo“, rekao je Lazić.

15:11 – Sekretarici Olivera Ivanovića određen pritvor od 48 sati

Sekretarici Olivera Ivanovića Silvani Arsović određen je pritvor od 48 sati, potvdila je upravo za KoSSev najbliža saradnica pokojnog Olivera Ivanovića. Njoj su potvrdili advokati koji su u Gračanici. Božović je upravo krenula za Gračanicu, kako bi dobila detalje.

13:55 – Sekretarica Olivera Ivanovića na svedočenju ili privođenju u Prištini?

Dugogodišnja sekretarica Olivera Ivanovića Arsović Silvana zatražila je advokata dok je bila na putu za Prištinu iz Kosovske Mitrovice sa Kosovskom policijom, potvrdila je za KoSSev najbliža partijska saradnica Olivera Ivanovića Ksenija Božović. Za to vreme, Informer je u Beogradu javio da je Ksenija Božović ta koja je privedena i da se nastavlja „šiptarski teror“.

Ksenija Božović

U naknadnom pojašnjenju u nezvaničnoj komunikaciji sa novinarkom KoSSeva, autor teksta u Informeru je objasnio da se radilo o nenamernoj grešci – lapsusu i da je to brzo ispravljeno.

Ksenija Božović je, međutim, za KoSSev razgovarala iz Kosovske Mitrovice, vidno uznemirena zbog, sa jedne strane informacije da sumnja da je Silvana privedena, a sa druge, zbog toga što nema nikakav kontakt sa njom.

„Silvanu su pozvali da se jutros odazove u severnu policijsku stanicu radi davanja iskaza u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića, što je Silvana i ranije činila nekoliko puta. U stanici su joj naveli da je specijalni tužilac tražio da je potrebno da se ode u Prištinu, a onda mi se, kako sam razumela, negde tokom puta javila i rekla da joj pronađemo advokata. Više od tada sa njom nemam nikakav kontakt. Veoma sam zabrinuta,“ rekla je Božović.

Kosovski mediji su još jutros javili da je Arsović uhapšena.

Kosovska policija se nije oglašavala, a u međuvremenu pokušavamo da dobijemo potvrdu i zvanične informacije iz Prištine.

Arsović Silvana je dugogodišnja sekretarica Olivera Ivanovića i jedna od njegovih najbližih saradnika i prijatelja.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.