Kuburović: Ministarstvo pravde poslalo Prištini zapisnike sa saslušanja u vezi sa ubistvom Ivanovića

Foto: AP Photo/Bojan Slavkovic / Mesto ubistva Olivera Ivanovića
Foto: AP Photo/Bojan Slavkovic / Mesto ubistva Olivera Ivanovića

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je Prištini detaljan izveštaj i zapisnike sa saslušanja u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, rekla je na TV Pink ministarka pravde Nela Kuburović. Ona je navela da je to urađeno na osnovu poslednjeg zahteva Prištine da se saslušaju određena lica u vezi sa istragom o ubistvu Ivanovića.

Kako je istakla Kuburović, ovaj potez govori da je Beograd i dalje spreman na saradnju.

„Takvu dvosmernu komunikaciju od strane Prištine nemamo. Nažalost, nije došlo do uspostavljanja bližih odnosa i saradnje u vezi sa istragom o ubistvu Ivanovića jer je Priština u startu odbila zajedničko sprovođenje istrage,“ navela je ministarka pravde.

Kuburović je navela da bi rezultati istrage bili uspešniji da su srpskim organima bili dostupni svi podaci koje je tražilo i Tužilaštvo za organizovani kriminal po zahtevima Srbije za međunarodnu saradnju.

„Oni su poslati još u januaru i februaru prošle godine, a odgovora iz Prištine još nema. Bilo je spekulacija da Beograd nikad nije uputio takve zahteve, ali postoje neoborivi dokazi da su oni upućeni Prištini,“ istakla je ministarka pravde i dodala da komunikacija ide preko Kancelarije delegacije EU.

Kuburović je naglasila da je bitno da Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu vodi predistražni postupak, da se Biro za nacionalnu bezbednost, MUP i nadležne službe bave pitanjem ubistva Ivanovića, kao i da to ukazuje na spremnost države da se otkrije nalogodavac i neposredni izvršioci ovog krivičnog dela.

Skoro godinu dana nakon ubistva Ivanovića nije poznato ko je nalogodavac i ubica lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. U sklopu istrage Kosovska policija uhapsila je trojicu Srba koji se sumnjiče da su uključeni u ubistvo Ivanovića – pripadnike KBS Dragišu Markovića i Nedeljka Spasojevića, kao i Marka Rošića.

Kosovska policija traga za četvrtim osumnjičenim Milanom Radoičićem, potpredsednikom Srpske liste, koji je izbegao hapšenje. Njega je na nepoznatoj lokaciji saslušao MUP Srbije, a kako je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, on je prošao poligrafsko testiranje. Kako je Insajderu nedavno potvrđeno, kosovska policija i tužilaštvo utvrđuju njegovu ulogu u slučaju ubistva Ivanovića.

Nakon pisanja pojedinih medija, kosovski tužilac Sulj Hodža potvrdio je za Insajder da je tužilaštvo došlo do novih informacija, ali da istraga nije proširena, jer za to nema dokaza. On je demantovao da su informacije o ubistvu Ivanovića stigle od jedne strane obaveštajne službe.

Prethodno su mediji preneli da je kosovsko tužilaštvo donelo odluku da proširi istragu o ubistvu Ivanovića, a nakon informacija koje je dobilo od jedne strane obaveštajne agencije.

Detalji iz navodnog izveštaja strane službe objavljeni su prvo na portalu na albanskom jeziku Arbresh.info, a te informacije su mediji u Srbiji preneli.

Kako je preneseno, u navodnom izveštaju piše da je u ubistvu Ivanovića učestovalo „pet osoba koje su povezane sa Voždovačkim klanom“, a koje je, prema ovom izvoru, angažovala srpska tajna služba. U istoj vesti takođe piše da je, prema navodnom izveštaju, Milan Radoičić dao naloge za brisanje nekih tragova i činjenica u vezi s ubistvom, kao i da je grupa koja je učestvovala u ubistvu Ivanovića odsela u hotelu Octan u Lešku i tu boravila mesec dana pre ubistva, a nakon ubistva su otišla na Tajland s beogradskog i s prištinskog aerodroma.

InsajderPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.