Dvogodišnjica ubistva Olivera Ivanovića: Po 2 pomena u Mitrovici i Beogradu

Obeležavanje 11 meseci od ubistva Olivera Ivanovića
Foto: KoSSev

Danas se navršava dve godine od atentata na Olivera Ivanovića. Ubistvo jednog od najistaknutijih političkih predstavnika kosovskih Srba januara 2018. uzdrmalo je srpsku zajednicu na Kosovu, a danas je pomen u njegovu čast povod za podele.

U Kosovskoj Mitrovici dve komemoracije

Ispred stranačkih prostorija GI SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice, danas će se održati dve komemoracije povodom ubistva Ivanovića. Prvu komemoraciju u 10 časova, održaće GI SDP. Poziv za ovu komemoraciju stigao je sa adrese ove građanske inicijative koju predvodi Ksenija Božović, Ivanovićeva dugogodišnja koleginica i prijateljica. Ona je pred kosovske izbore u oktobru priključila inicijativu koju je nekada vodio Ivanović dojučerašnjem političkom rivalu – Srpskoj listi, koja je vodila medijsku diskreditaciju Olivera Ivanovića u mesecima pred ubistvo.

Sat vremena kasnije na istom mestu okupiće se deo porodice i prijatelja Ivanovića, kao i deo članova GI SDP koji nisu odobrili odluku Ksenije Božović da nastupi zajedno sa Srpskom listom.

I u Beogradu dva pomena

Dva pomena Ivanoviću biće održana i u Beogradu.

Na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana gde je Ivanović i sahranjen 18. januara, pomen će biti organizovan u 11 časova, potvrdio je za KoSSev brat Olivera Ivanovića, Miroslav Ivanović.

S druge strane, kako je u vladi Srbije najavila Ivanovićeva nevenčana supruga, Milena Popović, pomen koji ona organizuje održaće se u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, u 8:15, vreme kada je u Ivanovića pucano.

I udruženje „1od5miliona“ najavilo je da će u subotu, 18. januara organizovati novi protest u Beogradu koji će biti posvećen „ubijenom lideru opozicije na Kosovu i Metohiji Oliveru Ivanoviću“. Prethodno je prvi protest „1od5miliona“ održan prošlog januara, na gosišnjicu ubistva lidera GI SDP.

Oliver Ivanović ubijen 16. januara 2018. ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici sa šest hitaca u leđa, tri meseca nakon lokalnih izbora u kojima je medijski i politički označen kao izdajnik i rušitelj srpskog jedinstva. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, ispraćen velikim brojem građana, bez komemorativne sednice lokalne skupštine čiji je odbornik kratko pred smrt bio.

Ivanovićevo ubistvo istražuje srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, ali i kosovsko Specijalno tužilaštvo. Za sada su optužnicu podigli samo kosovski istražni organi, i to početkom decembra 2019. dok je TOK i dalje u predistražnom postupku.

Na optužnici kosovskog Specijalnog tužilaštva nalazi se šest osoba, a u vezi sa umešanošću u ubistvo Ivanovića traga se za još (najmanje) tri osobe za kojima je raspisana poternica, među kojima su imena potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, Ž.B – za kojeg je rečeno da se radi o visokom policijskom zvaničniku sa Severa Željku Bojiću i biznismena Zvonka Veselinovića.

Šta je u Vladi Srbije rekla Milena Popović za Kosovo online, a potom i Ksenija Božović u Kosovskoj Mitrovici, u video filmovima ispod:

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.