Insajder: Tužilaštvo za organizovani kriminal o slučaju ubistva Ivanovića: Nismo imali uvid u optužnice prištinskog tužilaštva

A ripped poster of leading Kosovo Serb politician Oliver Ivanovic who was killed in a brazen drive-by shooting in Mitrovica. Photograph: Armend Nimani/AFP/Getty
Foto: Armend Nimani/AFP/Getty

Pet dana nakon što je kosovsko Specijalno tužilaštvo saopštilo da je podnelo optužnice protiv šest osoba za umešanost u ubistvo lidera GI SPD Olivera Ivanovića, Insajder donosi informacije o toku paralelne istrage srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK). Ovaj istražni organ Republike Srbije za Insajder poručuje da i dalje vodi predistražni postupak protiv neidentifikovanih izvršilaca, a dodaju i da nisu imali uvid u optužnicu kosovskog Specijalnog tužilaštva.

Prošlo je skoro dve godine od ubistva Olivera Ivanovića, a nedavno je kosovsko Specijalno tužilaštvo u Prištini podnelo optužnicu nadležnom sudu protiv protiv N.S, M.R, S.A, D.M, Ž.J. i R.B. Oni su okrivljeni za “učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, “zloupotrebu službenog položaja”, “pomoć u izvršenju teškog ubistva”, “neovlašćeno posedovanje oružja”, “otkrivanje službene tajne” i “manipulaciju dokazima kod saizvršilaca”.

Iza ubistva Ivanovića, kako je navedeno u saopštenju, stoji organizovana kriminalna grupa koja deluje od 2011. godine, čiji su deo i neki od optuženih, a na čijem čelu su Z.V. i M.R.

Tužilaštvo u Prištini u objavljenom saopštenju nijednu od pomenutih šest osoba nije označilo kao izvršioca ubistva, niti je navelo kakvim dokazima raspolaže. Saopšteno je samo da su do podizanja optužnice preduzete brojne procesno-istražne radnje i da je saslušano oko 100 svedoka.

Na pitanje Insajdera TOK-u, koje takođe vodi istragu u ovom slučaju, da li je na bilo koji način učestvovalo u prikupljanju dokaza i iskaza svedoka, za postupak koje vodi Tužilaštvo u Prištini, rečeno je da su privremenim organima samouprave na KiM u više navrata dostavljena sva obaveštenja i dokazi koji su ti organi tražili“.

„Privremeni organi samouprave u AP KiM, izuzev manjeg dela selektivno dostavljenih dokaza, nisu upoznali TOK sa detaljima postupka koji vode prema licima koja su, prema medijskim napisima, osumnjičena za ovo krivično delo. TOK nije imalo uvid u optužnicu koja, takođe prema medijskim napisima, nije dostavljena ni okrivljenim ni njihovim braniocima“, rečeno je Insajderu u TOK-u.

Oliver Ivanović, lider GI Sloboda, demokratija, pravda ubijen je ispred stranačkih prostorija u severnom delu Kosovske Mitrovice 16. januara 2018. godine.

Dok TOK nije potvrdio da li imaju osumnjičene u ovom slučaju, kosovsko Specijalno tužilaštvo, pored šest osoba na optužnici, traga za još četiri osobe – M.R., Z.V., Ž.B. i M.M

Do sada je kosovski predmetni tužilac, Sulj Hodža, potvrdio da se za slučaj ubistva Olivera Ivanovića, odnosno umešanost u ubistvo, terete Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Dragiša Marković, Rade Basara, Ž.J. i Silvana Arsović.

Rošić i Spasojević koji je pripadnik Kosovske policije sa Severa, nalaze se u pritvoru još od 23. novembra 2018. kada su ih uhapsili pripadnici specijalne kosovske policije. Oni se sumnjiče za izvršenje krivičnog dela pomaganje u teškom ubistvu i neovlašćeno posedovanje oružja.

Policajac Dragiša Marković, koji se brani sa slobode, sumnjiči se za odavanje službene tajne, budući da je sa mesta ubistva Ivanovića pozvao telefonom srpske organe bezbednosti.

Da je umešana u ubistvo Ivanovića, sumnjiči se i sekretarica Olivera Ivanovića – Silvana Arsović. Kako je izjavio kosovski tužilac, Sulj Hodža, Arsović je sumnjiva zbog sigurnosnih kamera, koje su bile isključene dve nedelje pred ubistvo Ivanovića, a zatim proradile odmah posle ubistva.

Nedavno su specijalne jedinice Kosovske policije na Severu Kosova uhapsile još jednog osumnjičenog – pripadnika Kosovske policije, Radeta Basaru, dok se, kako su saopštili, za drugim policajcem Ž.B. i dalje traga. Obojica se sumnjiče za prikrivanje dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Za Ž.B. za koga se veruje da je šef operative Regiona Sever, Željko Bojić, raspisana je poternica, ali protiv njega nije podignuta optužnica. Upravo se Bojić najčešće oglašavao u medijima neposredno nakon ubistva Olivera Ivanovića.

Na poternici je i osumnjičeni Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, koji takođe nije obuhvaćen optužnicom za ubistvo lidera SDP-a Ivanovića.

Prema dosadašnjim navodima u medijima, iza inicijala preostale dvojice u bekstvu mogli bi da stoje Zvonko Veselinović i Milan Mihajlović.

Da je Osnovni sud u Prištini odobrio zahtev za raspisivanje međunarodne poternice za Veselinovićem, potvrđeno je u nedelju, ali tada je navedeno i da se Veselinović traži u vezi sa navodima o organizovanom kriminalu i događajima iz 2011, dok njegova potencijalna umešanost u ubistvo Ivanovića nije pominjana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.