PR: Otvoreni za razmenu informaciju sa BG u slučaju Ivanovića, nadležnost kosovskih institucija u istrazi nepovrediva

"Ministarstvo pravde je otvoreno za pravnu saradnju i pozdravlja spremnost institucija Republike Srbije da pruže pravnu pomoć razmenom informacija koje mogu doprineti u rešavanju slučaja (ubistva Olivera Ivanovića) što je pre moguće, u isto vreme, bez podrivanja razvoja istražnih procedura, i obezbeđujući nepovredivost nadležnosti Republike Kosovo u sprovođenju istrage za ovaj slučaj." Ovako su se oglasila dva kosovska ministarstva – pravde i unutrašnjih poslova – nakon što ime je dostavljen zahtev srpskih vlasti za, kako su iz Beograda naveli, njihovo uključivanje u istragu Ivanovićevog ubistva.

Iz Beograda je ranije navedeno da je ovaj zahtev u više navrata poslat Prištini, te da se u zahtevima traži što hitniji odgovor o "načinima uključivanja srpske policije u ovu istragu", kao i "informacije o svim merama i radnjama koje su do sada preduzete".

Iz Prištine sa druge strane, navode:

"Zahtev se isključivo odnosi na mogućnost pružanja kopija eventualnih dokaza, podataka i drugih obaveštenja koje policija i tužilaštva Republike Kosovo poseduju, ili mogu da poseduju u vezi sa ovim slučajem."

"Institucije i agencije za sprovođenje zakona poseduju sve neophodne kapacitete za istragu ovog slučaja i izuzetno su posvećene privođenju pravdi počinitelja ovog krivičnog dela što je pre moguće," navode iz dva kosovska ministarstva, kao i to da je Kosovska policija "identifikovala elemente koji omogućavaju kvalitativni razvoj istrage". 

Zahtev za uključivanje srpskih pravosudnih organa u istragu Ivanovićevog ubistva provbitno je poslat pre dva dana, sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Kosova, koju je sazvao Predsednik Srbije neposredno nakon što je ubistvo i izvršeno u Kosovskoj Mitrovici.

"Zato što smo uvereni da bi učešće državnih organa Republike Srbije značilo otkrivanje istine o ubistvu Olivera Ivanovića," naveo je srpski predsednik. 

Predistražni postupak u međuvremenu je pokrenulo i Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu. Direktor srpske policije, Vladimir Rebić, danas je naveo, preneli su beogradski mediji – da je ova policija došla do "nekih saznanja" o automobilu za koji se veruje da je povezan sa ubistvom Ivanovića, dodajući da su od austrijske policije dobili podatke o vlasniku – Srbinu iz Austrije koji je preminuo – i da je vozilo više puta prodavano.

Iz Kosovske policije su, sa druge strane, podsetimo, ranije naveli da je identifikovan vlasnik, kao i da su dobili nove informacije putem "sigurnih kanala komunikacije". 

Oliver Ivanović sahranjen je danas u Aleji zasluženih građana, na Novom groblju u Beogradu. Detaljnije o ubistvu, reakcijama i današnjoj sahrani, čitajte na našoj tematskoj stranici "Ubistvo Olivera Ivanovića". Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.