Raspisana domaća poternica za Radoičićem, međunarodna prosleđena UNMIK-u?

Đurić i Selaković Srpska lista KoSSev
Rikalo, Radoičić, Đurić, Selaković, Rakić u Kosovskoj Mitrovici/Foto: KoSSev

Osnovni sud u Prištini izdao je 16. avgusta nalog za raspisivanje „domaće“ poternice za Milanom Radoičićem, osumnjičenim za umešanost u ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića, preneli su danas kosovski mediji. Međutim, danas se oglasio i kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri saopštivši da je dokumentacija kompletirana i procesuirana dalje kako bi za Radoičićem bila raspisana i međunarodna poternica, prenela je prištinska Koha.

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini na zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova od 6. juna, izdalo je 16. avgusta nalog za raspisivanje „domaće“ poternice za Milanom Radoičićem. U odluci suda koju su danas objavili kosovski mediji, stoji da se Radoičić sumnjiči za krivično delo učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe i da se nalazi u bekstvu.

U obrazloženju odluke navodi se da je Specijalno tužilaštvo Kosova 6. juna zatražilo izdavanje „domaće“ i međunarodne poternice protiv okrivljenog Radoičića, te da je sudija za prethodni postupak nakon razmatranja zahteva konstatovao da su ispunjeni uslovi propisani članom 535 st.1, 2 i 4 Zakona o krivičnom postupku Kosova za raspisivanje poternice.

Đurić i Srpska lista: Zastrašivanje Srba

Na vest o raspisivanju lokalne poternice za Radoičićem reagovali su i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić i Srpska lista navodeći da je reč o „zastrašivanju srpskog naroda“.

Đurić je procenio da će informacija o poternici za Radoičićem, „objavljena na dan raspisivanja vanrednih izbora na Kosovu, dati ton čitavoj predizbornoj kampanji koja će očigledno biti takmičenje albanskih političkih aktera u šovinizmu i mržnji prema Srbima“.

U međuvremenu, prištinska Koha, prenela je saopštenje kosovskog ministra pravde Abeljarda Tahirija da je kompletirana i prosleđena dalje dokumentacija kako bi za Radoičićem bila raspisana i međunarodna poternica.

Još 1. jula kosovski specijalni tužilac, Sulj Hodža, saopštio je da je Osnovni sud u Prištini izdao međunarodni nalog za hapšenje Radoičića, a ovu vest naknadno je potvrdila i portparolka ovog suda Mirljinda Gaši, koja našoj redakciji do danas nije odgovorila na pitanje da li je ova poternica u međuvremenu prosleđena INTERPOL-u posredstvom UNMIK-a.

Tahiri je naveo da su danas preuzeli međunarodnu poternicu za Radoičićem od Osnovnog suda u Prištini i procesuirali je dalje.

„Poternica je konkretan korak koji će pomoći u rasvetljavanju slučaja u potpunosti i postaće poznati i motivi kao i nalogodavci ovog krivičnog dela“, rekao je Tahiri.

S obzirom na to da Kosovo nije član INTERPOL-a, nalog suda za raspisivanje međunarodne poternice preko Ministarstva pravde dostavlja se UNMIK-u koji ga dalje prosleđuje INTERPOL-u. 

Čekanje na odgovor o prosleđivanju poternice

Podsećamo, kosovski specijalni tužilac, Sulj Hodža, 1. jula saopštio je za prištinsku Kohu da je Osnovni sud u Prištini izdao međunarodni nalog za hapšenje Radoičića. Da li je Kosovo zahtev za raspisivanje poternice prosledilo INTERPOL-u, nije bilo moguće utvrditi.

S obzirom na to da je komunikacija UNMIK-a, preko kojeg Kosovo ovakve zahteve dostavlja INTERPOL-u, sa kosovskim vlastima i ovom policijskom organizacijom poverljiva, naša redakcija obratila se INTERPOL-u kako bismo saznali da li im je dostavljen zahtev za raspisivanje poternice.

„Ako ili kada se informacije podele sa Generalnim sekretarijatom u Lionu u vezi sa istragama i pojedincima, to ostaje u vlasništvu te zemlje. INTERPOL stoga ne komentariše konkretne slučajeve ili pojedince, osim u posebnim okolnostima. U vezi sa vašim pitanjem, savetujemo vam da kontaktirate relevantne nacionalne vlasti“, odgovor je koji je dobio KoSSev. 

Da li je Osnovni sud u Prištini izdao međunarodni nalog za hapšenje Radoičića, da li je zahtev za raspisivanje poternice prosleđen INTERPOL-u i da li je prosleđen posredstvom UNMIK-a, pokušali smo da saznamo od portparolke Osnovnog suda u Prištini, Mirljinde Gaši. Nakon više mail-ova koje smo joj uputili, dobili smo samo zvaničnu potvrdu da je ovaj sud raspisao međunarodnu poternicu za Radoičićem. Potpuni odgovor na postavljeno pitanje Gaši nam još uvek nije dostavila, uprkos brojnim mejlovima u kojima smo tražili dopunu njenog prethodnog odgovora.

Pored toga, Zakletva za pravdu“ objavila je 17. avgusta vest da međunarodna poternica za Radoičićem i pored medijskih natpisa zapravo nije raspisana. Ovaj portal tražio je i pojašnjenje kosovskog ministarstva pravde o raspisivanju međunarodne poternice, ali, kako navode, ni nakon 10 dana čekanja nisu dobili odgovor.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.