Ročište završeno, naredno u martu, optuženi se izjasnili da nisu krivi za umešanost u ubistvo Ivanovića

Sasalušanje februar 11
FOTO: KoSSev
12:31 – Rasprava završena, naredna u martu, advokati zatražili ukidanje mere pritvora, a tužilac uvođenje kućnog pritvora

Sudija je obavestio odbranu da imaju pravo da podnesu prigovor na optužnicu, a da će naredna rasprava biti održana 16. marta u 10 sati.

Što se tiče zahteva advokata za ukidanje mere pritvora ili zamene merom kućnog pritvora i predloga tužioca za uvođenje mere kućnog pritvora za one koji se brane sa slobode, o tome će biti odlučeno „profesionalno i zakonito“ na osnovu spisa, te će pisanim putem odgovoriti, poručio je sudija.

12:25 – Spasojević upitao o zahtevu za premeštaj 

Nedeljko Spasojević koji se nalazi u pritvoru od novembra meseca 2018. godine nakon akcije hapšenja na Severu upitao je sudiju da li je razmotren njegov zahtev za premeštaj u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici.

Sudija, sa druge strane, poručio je da pitanje premeštaja iz jednog zatvora u drugi rešava zatvorska administracija, te da sud daje mišljenje o ovom pitanju ukoliko ga administracija zatraži, ali i da nisu dužni.

Sudija je preporučio Spasojeviću da ponovo uputi zahtev Zatvorskoj administraciji.

12:14 – Advokat Basare: Ne postoje konkretni dokazi da je moj klijent umešan

Advokat Radeta Basare takođe je zatražio da se ne uvodi mera kućnog pritvora njegovom klijentu koji se nalazi u pritvoru od hapšenja u oktobru mesecu.

Navodi da ne postoje „konkretni dokazi“ koji povezuju njegovog klijenta sa krivičnim delom, te da bi trebalo da bude pušten na slobodu.

Tvrdi da je „njegova optužnica lakša“ u odnosu na ostale koji su optuženi u ovom slučaju, te da ne postoji nijedna okolnost, niti rizik za sudski proces ukoliko bi on bio pušten.

12:05 – I Vasić protiv mere kućnog pritvora

Kao i ostali advokati, tako je i Vasić zatražio da im se dostavi CD sa dokaznim materijalom.

Ujedno se izjasnio da je protiv mere kućnog pritvora za svog branjenika, Dragišu Markovića.

11:59 – Filipović: Od 12.500 strana Arsović se spominje samo tri puta

Advokatica Silvane Arsović, Jovana Filipović, kaže da joj je materijal dostavljen na 12.500 stranica, a da se njena klijentkinja spominje na samo tri mesta.

Ono što je u optužnici izvedeno kao prvi dokaz, a u vezi sa veštačenjem kamera, Filipović osporava.

Za drugi – SMS prepisku, kako navodi, ona nema veze sa ovim slučajem. Filipović nije precizirala o kakvoj prepisci je reč.

Treći dokument je fotografija za koju se navodi da je Arsović na njoj, ali, Filipović tvrdi da to nije tačno.

Sudija je prekinuo Filipović, rekavši joj da bi ove navode trebalo da iznese na narednoj raspravi, a ne sada.

Filipović je ujedno poručila da Arsović nijednim materijalnim dokazom nije povezana sa drugim licima sa optužnice.

Kada je reč o meri kućnog pritvora, navodi da Arsović „neće pobeći“, te je ujedno predala sudiji medicinsku dokumentaciju Arsović koja je nakon podizanje optužnice, zbog, kako je tada saopšteno, pogoršanog zdravstvenog stanja, primljena u bolnicu.

11:40 – Haljimi: Brat Ivanovića izjavio da rukopis na parčetu papira nije Oliverov

Advokat Marka Rošića, Mahmut Haljimi, sa druge strane, zatražio je da se njegov branjenik takođe pusti iz pritvora.

Haljimi je ujedno za svog branjenika ponudio jemstvo od 15.000 evra koje bi platila Rošićeva porodica, kao i garanciju da neće napustiti Kosovo, a kako bi bio pušten iz pritvora ili kako bi mu se odredio kućni pritvor.

Kako navodi, njemu je mera pritvora određena samo na osnovu dva dokaza – „parče papira pronađeno u džepu ubijenog Olivera Ivanovića sa brojem registarskih oznaka koji je u vlasništvu Rošićeve porodice i izjave brata Olivera Ivanovića, Miroslava Ivanovića da ga je Rošić nakon ubistva pratio“.

Haljimi je ujedno rekao da Miroslav Ivanović izjavio da rukopis na parčetu papira pronađenom u džepu lidera GI SDP nije njegov.

11:30 – Korenica: Da se optuženima odredi kućni pritvor

Advokat Faruk Korenica poručio je naknadno da ukoliko optužnica ne sadrži sve elemente, odnosno mesto, vreme i sredstva izvršenja krivičnog dela, da bi sudija trebalo da vrati optužnicu tužilaštvu.

Korenica ujedno navodi da će na drugoj raspravi predstaviti sva sporna pitanja te da je sudija „dužan da iskontroliše optužnicu“.

Sudija, međutim, nije saglasan sa Korenicom.

Za branjenike koji se nalaze i dalje u pritvoru Korenica je zatražio da im se ova mera zameni kućnim pritvorom, jer su, kako navodi, svi optuženi za isto krivično delo.

Zahteva ujedno da se odmah donese presuda za nedozvoljeno posedovanje oružja dok tužilac ne vidi razlog za to.

11:10 – Optuženi se izjasnili da nisu krivi za umešanost u ubistvo

Nakon što je pročitana optužnica, optuženi su se oglasili povodom dela koja im se stavljaju na teret. Sudija je zatražio da se kamere isključe.

Optuženi su se izjasnili da su shvatili za šta su optuženi, a sudija ih je opomenuo da je priznanje izvršenja dela olakšavajuća okolnost dok će u suprutnom sud nastaviti sa izvođenjem dokaza.

Optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović i Dragiša Marković izjasnili su se da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret. Međutim, Spasojević je priznao krivicu za nedozvoljeno posedovanje oružja, kao i Marković, za isto delo.

Rade Basara, takođe se izjasno nevinim, navodi da je u vreme ubistva Ivanovića, a sve do 23. februara 2018. bio u Hrvatskoj.

Žarko Jovanović se izasnio da nije kriv po prve dve tačke optužnice.

Sud je doneo rešenje da se prihvata priznanje krivice dvojice optuženih za krivično delo nedozvoljeno posedovanje oružja, ali i da će presuda biti doneta kada i opšta za sva krivična dela koja im se stavljaju na teret.

11:05 – Optuženi deo organizovane kriminalne grupe

Nakon što je obavljeno čitanje optužnice na albanskom jeziku, optužnica je pročitana i na srpskom.

U optužnici se navodi da su šestoro optuženih N.S., M.R., D.M., Ž.J. i R.B i S. A. deo organizovane kriminalne grupe koju vode Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, a koji se nalaze u bekstvu.

Silvana Arsović, kao je rečeno, okrivljena je za Pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, što je i krivično delo koje joj se stavljalo na teret ujedno i optužnicom od 2. decembra.

Navodi se da je Arsović bila svesna da su sigurnosne kamere u kancelarijama SDP-a isključene, te da su ove kamere potom, ubrzo nakon ubistva uključene, a da je Arsović radila kao administrator i u ovim prostorijama je bila jedina pristuna kada je izvršeno ubistvo.

10:30 – Advokati traže da im se dostave video snimci, validna optužnica od 27. decembra

Sudija je upitao advokate odbrane da li su im dostavljeni svi spisi.

Advokat jednog od optuženih – Marka Rošića, Mahmut Haljimi rekao je da su mu dostavljeni svi spisi osim jednog video sadržaja – snimka sa bezbednosnih kamera.

Haljimi navodi da je ujedno kontaktirao predmetnog tužioca da mu dostavi ovaj snimak, jer je on, kako je izjavio, važan za odbranu.

Navodi da jedinica koja se bavi video snimcima „ima problema“, zbog čega mu nije obezbeđen snimak, ne preciziravši koji su problemi u pitanju.

Haljimi navodi da nedostatak tih video snimaka ne predstavlja prepreku za nastavak rasprave, ali i da zahteva da mu se oni naknadno dostave.

Osim Haljimija, zahtev za video snimke, a posebno onih iz Kancelarije GI „SDP, iznela je i advokatica Silvane Arsović, Jovana Filipović.

Kako navodi, bez njih nije u mogućnosti da spremi odbranu te je ujedno zahtevala da joj se snimci dostave do kraja nedelje.

Drugi advokat Silvane Arsović, takođe je zatražio od suda da se odredi vremenski rok za dostavljanje video CD-ova sa video snimcima.

Dejan Vasić, advokat optuženog Dragiše Markovića, sa druge strane kaže da mu nisu dostavljenja veštačenja telefonom – listing poziva njegovog branjenika, a zbog, kako je rekao, nesaradnje Prištine sa Beogradom.

Kaže da je njegov klijent spreman da se izjasni o krivici i traži da se pre čitanje optužnice tužilac izjasni po kojoj optužnici sud postupa danas, tj. da li prema optužnici koja je podignuta još 2. decembra ili novoj koja je dostavljena sudu nekoliko dana pre pripremnog ročišta koje je inicijalno bilo zakazano za 30. decembar.

Predsedsedavajući sudskog veća, Valjon Kurtaj (Valon Kurtaj), kaže da će se rasprava održati prema optužnici koja je dostavljena sudu 27. decembra, te da ovo nije nova optužnica, već da se radi o staroj koja je samo izmenjena.

Tužilac je ujedno na pitanje sudije potvrdio da je validna optužnica koju je tužilaštvo dostavilo sudu 27. decembra.

10:10 – Počelo pripremno ročište

Nešto posle deset sati počelo je ročište optuženima za umeštanost u ubistvo Olivera Ivanović. Umesto tužioca Sulj Hodže koji je, kako je rečeno za KoSSev, otišao u penziju, danas je prisutan Bljerim Isufaj (Blerim Isufaj).

Sulj Hodža nije prisistvovao ni inicijalnom ročištu koje je bilo zakazano za 30. decembar.

U ovom trenutku počelo je čitanje biografija optuženih, rasprava je javna, ali je dalje snimanje zabranjeno. Prisutni su svi optuženi.

09:58 – Danas pripremno ročište optuženih u slučaju ubistva Ivanovića

Za tačno 10 časova zakazano je pripremno ročište pred suđenje optuženima za umeštanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića nakon što je prethodno 30. decembra odloženo

Pripremno ročište prvobitno je bilo zakazano za 30. decembar, ali je ubrzo odloženo jer je dan ranije, tužilac Sulj Hodža (Sylë Hoxha), dostavio novu, izmenjenu optužnicu koja nije bila prevedena na srpski, a za koju je odbrana takođe zatražila prevod na maternjem jeziku optuženih.

Specijalno tužilaštvo Kosova prvu optužnicu podiglo je 2. decembra, ali je ona advokatima odbrane uručena tek sredinom meseca. Ipak detalji optužnice su pre advokata, procureli kroz kosovske medije i objavljivani su u nastavcima. Optužnica je podignuta pred pune dve godine od ubistva srpskog političara i pred istek jednogodišnjeg roka o pritvoru bez optužnice za Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića, koji su uhapšeni novembra 2018.

Advokat jednog od optuženih – Marka Rošića, Mahmut Haljimi, potvrdio je sinoć za KoSSev da je nova optužnica dostavljena odbrani. Uz dokumenta koja su ujedno dostavljena na CD-u, njima je ukupno prosleđeno čak više od 12.000 stranica.

Međutim, kako Haljimi navodi, u novoj optužnici, osim toga što se bivša saradnica Olivera Ivanovića, Silvana Arsović, sada tereti za „saizvršilaštvo u delu ubistva“, drugih (konkretnih) izmena nema, već su one samo „kozmetičke“ prirode.

Prema prvoj optužnici koja je podignuta 2. decembra, Silvana Arsović se teretila za krivično delo „Pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“ iz člana 179 KZK u vezi sa članom 33 stav 2 KZK.

Ksenija Božović iz GI SDP, sa druge strane, nije htela sinoć da komentariše navode o tome da se u novoj optužnici Arsović tereti za saizvršilaštvo, rekavši da će to učiniti sutra nakon što se pročita nova optužnica i saopšti šta se Arsović stavlja na teret.

Pripremno ročište ujedno dolazi nakon odlaska u penziju specijalnog tužioca, Sulj Hodže, koji je optužnicu protiv šestoro osumnjičenih podigao 2. decembra, skoro dve godine od ubistva Ivanovića.

Da je Hodža završio svoju tužilačku karijeru, potvrdio je Haljimi za KoSSev.

„Sulj Hodža već je otišao u penziju, završio je svoju karijeru, neće više da se bakće sa ovim stvarima, niti ga interesuje bilo šta“, rekao je sinoć.

Sa druge strane, ovog jutra prištinski Zeri piše, da Sulj Hodža zapravo danas odlazi u penziju.

Haljimi: U novoj optužnici Arsović optužena za saizvršilaštvo u ubistvu; Sulj Hodža otišao u penziju

Kako je najavljeno, na današnjem pripremnom ročištu će se okrivljeni izjasniti o krivici dok će se potom raspravljati o dokazima tužilaštva i odbrane. Nakon ročišta, odbrani će biti dat rok od mesec dana da ulože prigovor na optužnicu.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018, ispred sedišta svojih kancelarija SDP u centru severnog dela Kosovske Mitrovice. Pucano je u 08:10, iz Opel Astre, u pokretu, bez registarskih tablica, sa zatamnjenim staklima. Pucano je sa 6 hitaca, vatrenim oružjem kalibra 9 mm, sadrži optužnica.

O optužnici podignutoj 2. decembra

Specijalno kosovsko tužilaštvo podiglo je 2. decembra optužnice protiv šest osoba za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića – N.S., M.R., S.A., D.M., Ž.J. i R.B – od kojih su četvorica pripadnici Kosovske policije. Navodna optužnica posle 15 dana od kada je saopšteno da je podignuta, dostavljena je odbrani, međutim, prištinski mediji su u njen posed uspeli da dođu pre samih advokata. Autentičnost navodne optužnice čiji sadržaj je objavljen u medijima predmetni tužilac, Sulj Hodža nije mogao da potvrdi, pošto, kako je za KoSSev rekao, „nema vremena da prati medije“. 

Optuženima se, kako su saopštili tada iz tužilaštva, na teret stavlja „učešće u organizovanju organizovane kriminalne grupe“, „zloupotreba službenog položaja“, „podrška u izvršenju krivičnog dela“, „teško ubistvo“, „neovlašćeno posedovanje i upotreba oružja“, „odavanje službene tajne“, „zloupotreba zvanične dužnosti u saizvršilaštvu“ i „manipulacija dokaza“, međutim, do sada nije poznato ko se od osumnjičenih tereti za tačno koje krivično delo.

Niko od optuženih se ne tereti za izvršenje samog ubistva, odnosno počinioci su i dalje nepoznati.

Takođe, traže se još četiri osobe, od kojih je jedna i peti pripadnik Kosovske policije na Severu. Prema i dalje nezvaničnoj informaciji radi se o jednom od ključnih policijskih rukovodioca.

Protiv M.R., Z.V. i Ž.B. izdat je međunarodni nalog za hapšenje, s obzirom na to da se nalaze u bekstvu, a za obe grupe se navodi da deluju kao jedna kriminalna grupa, organizovana sa „strukturnom i grupnom hijerarhijom, sa formalno definisanim ulogama i koju vode optuženi M.R. i Z.V.“ Ova grupa, navodi se dalje, „deluje od 2011. godine i nije nasumično formirana, a svi optuženi deluju u kontinuitetu i sarađuju jedan sa drugim“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.