Priština negira reči Vučića: Eljupi se ne pominje u istrazi, niti ijedan Albanac

Ejupi/Radoičić
Foto: Printscreen, N1

Kao i pre nepunih godinu dana, iz vrha vlasti stiže najava da se u istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića došlo do određenih imena i da bi sve vrlo brzo moglo da bude obelodanjeno. Pominjanje imena Fljorima Ejupija, kog je predsednik Aleksandar Vučić povezao sa ubistvom, za tužilaštvo u Prištini je novost, jer se, kažu, nije pojavljivalo u istrazi.

Članovi porodice Olivera Ivanovića kažu da neprekidno prepucavanje Beograda i Prištine, bez konkretnih pomaka u istrazi, ostavlja gorak ukus.

Ejupi i Radoičić

S jedne strane Fljorim Ejupi, sa druge Milan Radoičić. Obojica su, sa različih pozicija moći, optužena za umeštanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Ejupija je kao odgovornog imenovao vrh države Srbije, dok je za Radoičićem Priština i zvanično raspisala poternicu.

Specijalni tužilac Kosova: Iznenađen pominjanjem Ejupija
Specijalni tužilac Kosova Sulj Hodža, koji je zadužen za istragu, kaže da ga je pominjanje Ejupija iznenadilo.

„Mi smo, kao tužilastvo saslušali nekoliko svedoka sa Severa. Verujte mi da nijedan od njih nije uperio prst na nekog Albanca kao mogućeg izvršioca, bilo da se radi o poznatom kriminalcu ili nekom običnom čoveku. Svi dokazi koje smo uspeli da prikupimo, vode ka tome da se radi o političkom ubistvu, o političkim protivnicima, odnosno političkim subjektima koji su imali međusobnih problema“, navodi Hodža.

Advokat Haljimi: Tvrdnje o Ejupiju izmišljotina

Ejupi je, prema tvrdnjama njegovog advokata, zbog optužbi iz Beograda podneo prijavu nemačkoj policiji protiv predsednika Srbije.

Advokat Mahmut Haljimi kaže da Ejupi nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića i da takve tvrdnje naziva izmišljotinama. Haljimi kaže da Eljupi nije bio dugo na Kosovu.

N1: Srpske službe tvrde da postoje snimci sa aerodroma, da je bio tu…

Haljimi: To su te prave laži, vlasti u Beogradu su navikle da stalno lažu svoju javnost. On je još u to vreme, kako je pohađao školu za učenje jezika, ima sve podatke odnosno pokriveno vreme da je sve vreme bio tu.

N1: Govorite i o vremenu ubistva, da ima alibi?

Haljimi: I o vremenu ubistva, jer od tada čovek tu nije bio uopšte, od kada je otišao u Nemačku.

Porodica Olivera Ivanovića: Uznemireni političkim prepucavanjima

Porodica Olivera Ivanovića uznemirena je najnovijim, kako kažu, političkim prepucavanjima Beograda i Prištine, a njegov bratanac dodaje da ni sa jedne strane nije čuo ništa što bi potkrepilo sumnje i imena koja su javno pominjana. Dodaje, iako nijedna kamera nije snimila ubistvo, da je sumnjiv izostanak snimaka sa drugih kamera iz okoline, koje su mogle poslužiti za identifikaciju počinilaca.

„Gde su ti snimci, jer te kamere kontrolišu Srbi… Dakle, reč je o profesionalnom ubistvu, neko je pripremio ubistvo, neko ga je pratio, skenirao teren, izvršio profesionalnu likvidaciju i izveo ubice sa lica mesta. Gde su snimci tih kamera? Kad dobijemo te snimke, ja očekujem da na tim snimcima vidimo i ko mu je zapalio auto, ko mu je upao u stan s pretnjom da se ne kandiduje na izborima, jer je nemoguće analizirati čin ubistva mimo konteksta ovih pretnji kojima je bio izložen“, kaže Ivanovićev bratanac, Aleksandar.

Novinar Radonjić: Oba imena nezgodna za političare

Novinar Milan Radonjić, koga je Oliver Ivanović nekoliko meseci pre ubistva zamolio da ne pušta njegovu izjavu u kojoj pominje Radoičića, kaže da su oba imena nezgodna za političare, a posebno Ejupi za Prištinu zbog uverenja da je, kao borac OVK, umešan u postavljanje bombe pod autobus 1999. godine, kada je poginulo na desetine putnika Srba. Primećuje i da se predsednik Srbije aktivira kad god neko u Prištini pomene Milana Radoičića.

„Ja bih rekao da je taj nivo zaštite koji predsednik Vučić projektuje prema Radoičiću, zaista ne znam koji izraz da upotrebim, neuobičajen ili možda čak u našoj političkoj istoriji nezapamćen“, kaže Radonjić.

Imena nalogodavaca i ubica i dalje nepoznata

Iako su političari na obe strane obećavali da će veoma brzo otkriti imena nalogodavaca i ubica, to se ni posle skoro godinu i po dana nije dogodilo. Oliver Ivanović ubijen je 16. januara prošle godine ispred kancelarije Inicijative sloboda, demokratija, pravda u severnom delu Kosovske Mitrovice, a nadzorne kamere koje je posedovao navodno nisu radile u vreme ubistva.

Video prilog možete pogledati na N1.

KoSSev: Ko koga opstruiše?

U međuvremenu, razmena optužbi između Beograda i Prištine se nastavlja.

Zamenik kosovskog premijera, Enver Hodžaj, u objavi na svom Tviter profilu naveo je da „predsednik Srbije, Vučić nastavlja sa svojim pokušajima opstrukcije pravde i sa mešanjem u istragu ubistva Olivera Ivanovića“.

„Ometanje tekućeg postupka nezrelim optužbama ima za cilj odbranu odgovornih koji se kriju u Beogradu“, naveo je Hodžaj.

„Umesto što vreme i snagu troše nadmećući se u uvredama na račun presednika Srbije Aleksandra Vučića i pokušavajući da srbofobijom impresioniraju svoje javno mnjenje, predstavnici Prištine bi trebalo da konačno odgovore zašto sistematski opstruiraju istragu ubistva Olivera Ivanovića“, oglasio se ovim povodom direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić saopštenjem za javnost u kojem je Hodžaja  nazvao „dokazanim rasistom“.

„To stalno nastojanje da se smrt Olivera Ivanovića iskoristi za salve napada na Beograd i predsednika Vučića možde jeste i deo odgovora na naša pitanja o motivima ubistva i razlozima za skrivanje dokaza i ometanje istrage“, naveo je direktor Đurić, dodavši da je uveren da će „histerija i nervoza Prištine, ali i drugih učesnika sinhronizovanog horskog napada na predsednika Vučića“, biti „dragocen materijal u nekom budućem sudskom procesu protiv ubica i njihovih nalogodavaca“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.