Srpska lista na dvogodišnjem pomenu Ivanoviću

Foto: KoSSev

Na dvogodišnjicu atentata na Olivera Ivanovića održan je pomen na mestu njegovog ubistva u Kosovskoj Mitrovici. Kseniji Božović i drugim stranačkim kolegama GI SDP, ovom prilikom, po prvi put, u odavanju počasti Ivanoviću, ispred prostorija ove inicijative gde je i ubijen, pridružili su se i članovi Srpske liste. Božović je poručila da „pravi ubica mora da odgovara“, dok Goran Rakić, predsednik Srpske liste i protivkandidat Olivera Ivanovića u dva izborna ciklusa za gradonačelnika Severne Mitrovice, najavljuje da će uputiti zahtev za sprovođenje međunarodne istrage o ubistvu Ivanovića.

Božović: Pravi krivac mora da odgovara

„I dalje pitanje bez odgovora, ko je naručio i ubio Olivera Ivanovića? Ja mogu samo sa ovog mesta danas, posle dve godine da poručim da ćemo svi zajedno raditi na tome da se to ubistvo rasvetli i pravi nalogodavci i prave ubice se izvedu pred lice pravde“, rekla je Božović dodajući da su istu vrstu poruke dobili jutros i od Vlade Srbije.

Božović je kritikovala optužnicu za ubistvo Ivanovića kosovskog Specijalnog tužilaštva koja je ubrzo po objavljivanju, izmenjena.

„Ova optužnica koja je doneta, pa ova druga, naknadno, govori samo o institucijama Kosova, njihovom radu, a videli smo kako je protekao prvi dan suđenja“, rekla je Božović dodajući da će Silvana Arsović, jedna od okrivljenih i bivša sekretarica Ivanovića „dokazati svoju nevinost“.

Rakić: Nećemo stati dok se ne otkrije počinioc i nalogodavac

Srpska lista, koja je, zajedno sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju vodila snažnu antikampanju protiv Ivanovića i 2013. i 2017. označavajući ga kao izdajnika srpskih interesa i razbijača srpskog jedinstva, po prvi put se danas pojavila na mestu ubistva Ivanovića.

Predsednik Srpske liste, gradonačelnik Severne Mitrovice i Ivanovićev dugogodišnji politički protivnik, Goran Rakić, obratio se medijima sa pozivom prištinskim institucijama da što pre razreše slučaj ubistva Ivanovića, ali poziv je uputio i međunarodnoj zajednici.

„Ovo što smo zadnje mogli da čujemo, kada su optužili najbližeg saradnika, sekretaricu Olivera Ivanovića, ukazuje na to u kojem pravcu ide ova istraga. Nećemo odustati od traženja pravde i već koliko danas, poslaćemo pismo na sve adrese, pismo međunarodnoj zajednici da se i ona uključi, da pošalju svoj istražni tim i da pomognu Prištini, ako već ona nije u stanju da otkrije“, rekao je Rakić.

Na pomen Ivanoviću došli su i potpredsednik kosovske skupštine, Slavko Simić, poslanici Jasmina Dedić, Ivan Todosijević, Verica Ćeranić, Miljana Nikolić, ali i gradonačelnik Leposavića Zoran Todić i predsedavajući SO Zubin Potok, Nemanja Jakšić.

Ovo je jedno od četiri obeležavanja dvogododišnjice ubistva srpskog političara danas. Sat vremena kasnije na istom mestu okupiće se deo porodice i prijatelja Ivanovića, kao i deo članova GI SDP koji nisu odobrili odluku Ksenije Božović da nastupi zajedno sa Srpskom listom.

Dva pomena Ivanoviću se održavaju i u Beogradu. Na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana gde je Ivanović i sahranjen 18. januara, pomen se održava takođe u 11 časova.

S druge strane, kako je u vladi Srbije prethodno i najavila Ivanovićeva nevenčana supruga, Milena Popović, pomen koji je ona organizovala uz najviše državne funkcionere održao se već u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, u 8:15, vreme kada je u Ivanovića pucano.

Povezani članci:

Prva supruga Ivanovića na drugom pomenu: Dok smo živi tražićemo istinu

Dva pomena Ivanoviću i u Beogradu

Ivanovićev bratanac Srpskoj listi: Možda sada kada 2 godine kasnije stojite na tom mestu budete shvatili njegove apelePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.