KOHA: Izdat međunarodni nalog za hapšenje Milana Radoičića

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Godinu i po dana nakon ubistva lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića, sud je raspisao međunarodni nalog za hapšenje potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, koji je osumnjičen za učešće u ubistvu srpskog političara.

Radoičić je takođe osumnjičen za organizovani kriminal i druga teška krivična dela, prenosi KTV.

Nakon pretresa i odbijanja poziva za ispitivanje od strane Specijalnog tužilaštva Kosova, tužilac koji istražuje Ivanovićevo ubistvo kaže da je međunarodna poternica za Radoičićem raspisana, za kojeg se sumnja da se krije u Srbiji.

Specijalno tužilaštvo takođe traži još jednu osobu blisku Radoičiču.

Nakon što je primilo dokumenta od EULEX-a, Specijalno tužilaštvo nedavno je proširilo istragu i na Zvonka Veselinovića, koji je često u pratnji potpredsednika Srpske liste.

Na zahtev tužilaštva, sud je takođe izdao nalog za njegovo hapšenje.

Veselinović, koji je viđen na Severu prošle godine, osumnjičen je za organizovani kriminal, ugrožavanje osoblja UN-a, izazivanje opšte opasnosti i ubistvo Ivice Rajičića 2014.

Obojica traženih Srba, prošlog meseca su zajedno prisustvovali proslavi anti-albanskog tabloida – „Informer“ iz Beograda.

Hodža je dalje rekao da je ovo poslednja prilika da tužilaštvo obezbedi prisustvo dvojice osumnjičenih Srba koji su godinama osumnjičeni za učešće u organizovanom kriminalu na Severu.

Ranije je Milan Radoičić pozvao tužioca Sulja Hodžu da ga ispita u Beogradu, ali je tužilaštvo to odbilo.

KoSSev: Bez potvrde, Radoičić: „Otkud bih ja to znao, pitajte tužioca, nemam komentar“

Do objavljivanja prevoda Kohine vesti, nismo uspeli da dobijemo potvrdu da je za Radoičićem raspisana međunarodna poternica. Specijalni tužilac Sulj Hodža (Sylë Hoxha) u dva navrata večeras, tokom telefonskih razgovora, nakon što bi saslušao pitanje, prekinuo bi vezu uz obrazloženje da „ne čuje dobro“ i napomenu da ga „pozovemo sutra“.

Portparol Specijalnog tužilaštva Kosova, Ekrem Ljutfiu, zatražio je u telefonskom razgovoru da mu pošaljemo poruku SMS-om usled jezičke barijere, na koju je obećao da će da odgovori. Do objavljivanja vesti, to nije učinio i nije se javio na više naknadnih poziva.

Advokat Milana Radoičića, Živojin Jokanović, u telefonskom razgovoru rekao nam je da nije obavešten te da ne može da komentariše.

U kratkom razgovoru za KoSSev, sam Radoičić navodi da pitamo tužioca, jer „otkud bi on to znao“, te da nema komentar.

Kako Kosovo nije član INTERPOL-a, podizanje međunarodnih poternica se ostvaruje posredstvom UNMIK-a, zbog čega smo poslali upit i portparolki ove misije na Kosovu, Sanam Dolatšahi. Do objavljivanja vesti ni sa ove adrese nismo dobili odgovor.

Slična vest o raspisivanju međunarodnih poternica za Milanom Radoičićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Mihailovićem, osumnjičenima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, pojavila se u kosovskim medijima i krajem maja, ali bez pozivanja na zvanične izvore.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.