Ksenija Božović: „Šta je urađeno, ništa, da li ćete nešto uraditi, sumnjamo“

Vest je ažurirana

Na trogodišnjicu ubistva Olivera Ivanovića još jednom dvostruko obeležavanje: U Beogradu i u Kosovskoj Mitrovici odvojeno, u različito vreme pomen drže članovi porodice uz prijatelje sa jedne strane i predstavnici vlasti među kojima su i Milena Popović i Ksenija Božović, sa druge. Aleksandar Vučić još jednom poručuje da srpski organi već nekoliko meseci imaju kompletnu sliku o mogućim izvršiocima ubistva.

„Posle tri godine na istom mestu, a u Kosovskoj Mitrovici, muk i tišina, ništa se promenilo nije osim što imamo traljavu istragu, tri optužnice i 12.000 stranica dokaznog materijala, a mi se vraćamo na početak – strašno i tragično“, poručila je ispred sedišta GI SDP, Ksenija Božović, na drugom obeležavanju trogodišnjice ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Bivši član GI SDP Marko Jakšić zajedno sa bivšom suprugom Olivera Ivanovića, Marinom Ivanović, i uz više desetina prijatelja, poznanika, kolega paljenjem sveća obeležio je ovog jutra još jednu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića.

Skoro dva sata kasnije isto su učinili i članovi stranke Olivera Ivanovića.

„GI SDP sa ovog mesta ponovo poziva sve nadležne institucije – Prištinu, Beograd, međunarodnu zajednicu, EULEX – šta je urađeno, ništa, da li ćete nešto uraditi, sumnjamo“, poručila je Ksenija Božović ispred GI nakon paljenja sveća i polaganja cveća.

Ubica Olivera Ivanovića moraju da se izvedu pred lice pravde, dodala je Božović.

Rasim Ljajić zadržan na prelazu

Božović je ujedno saopštila da je obeležavanju godišnjice trebalo da prisustvuje i bivši ministar u Vladi Srbije i dugogodišnji Ivanovićev prijatelj, Rasim Ljajić, ali su ga, kako je objasnila, zadržali na prelazu, gde se još uvek nalazi.

Prema njenim rečima, iz Prištine im je kazano da se Ljajić u njihovoj bazi još uvek vodi kao ministar u srpskoj vladi.

„Oni ne znaju da on više nije ministar, nego da dolazi kao običan građanin da zapali sveću i da se vrati, da napusti Kosovo, i to mu ne dozvoljavaju, toliko o njihovoj demokratiji“, rekla je Božović.

Trogodišnjica ubistva Olivera Ivanovića obeležena je ovog jutra i u Hramu svetog Save u Beogradu.

Pomenu su, pored nevenčane supruge Ivanovića, Milene Popović, između ostalih, prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, bivši ministar Zoran Đorđević.

Popović veruje u pravdu i istinu i nada se da će sledeće godine u ovo vreme porodica pronaći mir.

FOTO: Milena Popović/Fejsbuk profil

A na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana, gde je Oliver Ivanović i sahranjen, okupio se veći deo porodice Ivanović. Pre svega sinovi Nikola, Žarko i Janko, uz brata Miroslava i sestru Natašu.

Prisutnima se obatio Nikola Ivanović. Zahvalio se svima u ime porodice koji su se ovog jutra okupili poručivši – „preko nas se još uvek čuje Oliverov glas“.

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu večeras su na poziv Stranke slobode i pravde predstavnici dela opozicije i građani paljenjem sveća takođe obeležili godišnjica.

Sveće su zapalili lider SSP Dragan Ðilas, Demokratske stranke Zoran Lutovac, Janko Veselinović iz Pokreta za preokret i Aris Movsesijan iz Nove stranke, javljaju beogradski mediji.

Vučić: Srpski organi imaju kompletnu sliku o mogućim ubicama već nekoliko meseci

Oglasio se i predsednik Srbije. Ovog jutra govorio je o istrazi srpskih organa povodom ubistva Ivanovića.

„Mi smo kompletnu sliku o tome, i sa licima koja bi mogla biti umešana u taj težak zločin kroz naše bezbednosne agencije, završili. Naravno, činjenica je da nismo mogli da budemo prisutni na uviđaju, da nemamo ono što bi bili direktni dokazi, ali za to je potrebno da se neki od dokaznih materijala pojave u našim rukama, ili direktno priznanje nekog od učesnika“, poručio je, dočekavši milion doza kineske vakcine.

Uz podsećanje da Srbija nema „efektivnu kontrolu na terenu“ od 1999., Vučić dodaje da sada srpske službe rade na slučaju i da će se Srbija boriti na svaki način da pronađe počinioce ubistva.

Vučić je za poslednje tri godine više puta najavljivao epilog istrage, uključujući i rokove, koji su svi probijeni.

Na trogodišnjicu ubistva KoSSev je objavio hronologiju događaja od ubistva Ivanovića do danas

Oliver Ivanović, hronologija događaja na trogodišnjicu ubistva

„Mitrovica nikada neće biti slobodan grad dok ne saznamo ko je ubio Olivera Ivanovića“

Comments

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.