Tužilaštvo za organizovani kriminal: Priština nije tražila saslušanje Zvonka Veselinovića u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Insert iz serijala Insajder „Patriotska pljačka“ koji je na Televiziji B92 emitovan 2012. godine

„Privremeni organi samouprave u AP KiM nisu od Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) tražili da se sasluša Zvonko Veselinović“, rečeno je Insajderu u TOK-u. Kako je nedavno potvrdio Osnovni sud u Prištini, za Veselinovićem je izdat nalog za hapšenje, domaću i međunarodnu poternicu, a prema navodima kosovskih medija, on je u optužnici koju je podnelo kosovsko Specijalno tužilaštvo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, označen kao jedan od vođa kriminalne grupe koja stoji iza ubistva Ivanovića.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu takođe vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića. Ono je nedavno potvrdilo Insajderu da je prištinskom tužilaštvu u više navrata dostavljalo sva tražena obaveštenja i dokaze.

S obzirom na to da se, prema navodima kosovskih medija, Zvonko Veselinović pominje u optužnici u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, novinari Insajdera pitali su TOK da li im je od Specijalnog tužilaštva iz Prištine stigla zamolnica da Veselinović bude saslušan.

„Privremeni organi samouprave u AP KiM nisu od Tužilaštva za organizovani kriminal tražili da se sasluša Zvonko Veselinović. TOK nije raspolagao podacima koji bi ukazivali na potrebu da se to lice sasluša u postupku koje vodi ovo tužilaštvo. U komunikaciji sa privremenim organima samouprave u AP KiM, Tužilaštvo postupa isključivo u skladu sa Procedurama uzajamne pravne pomoći, predviđenim Tehničkim protokolom o IBM (Sporazum o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima) i ne upušta se u medijske aktivnosti tih organa“, navodi se u odgovoru TOK-a Insajderu.

U istom danu kada je Osnovni sud u Prištini potvrdio da je izdat nalog za hapšenje, domaća i međunarodna poternica za Zvonkom Veselinovićem, koji se tereti zbog više krivičnih dela, kao i za učešće i organizovanje kriminalne grupe, kosovsko Specijalno tužilaštvo saopštilo je da je podnelo optužnicu u slučaju ubistva Ivanovića.

U saopštenju Tužilaštva piše da je optužnica podignuta protiv N.S, M.R, S.A, D.M, Ž.J. i R.B. Nijedna od pomenutih šest osoba nije optužena kao izvršilac ubistva.

Oni su okrivljeni za “učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, “zloupotrebu službenog položaja”, “pomoć u izvršenju teškog ubistva”, “neovlašćeno posedovanje oružja”, “otkrivanje službene tajne” i “manipulaciju dokazima kod saizvršilaca”.

Iza ubistva Ivanovića, kako piše u saopštenju, stoji organizovana kriminalna grupa koja deluje od 2011. godine, čiji su deo i neki od optuženih, a na čijem čelu su Z.V. i M.R.

“Optuženi N.S, M.R. i R.B, koji su u pritvoru, delovali su u okviru kriminalne grupe koja je formirana 2011, a koju vode Z.V. i M.R. koji su u bekstvu i za kojima je raspisana međunarodna poternica”, navedeno je saopštenju.

Kako su otkrili kosovski mediji, iza inicijala M.R. je Milan Radoičić, koji je i ranije pominjan kao osumnjičeni u tom slučaju, dok je pomenuti Z.V. – Zvonko Veselinović.

Ni Radoičić ni Veselinović nisu među optuženima u slučaju ubistva Ivanovića, niti mogu to da budu, jer prema kosovskim zakonima ne može da bude podignuta optužnica protiv lica koji nisu saslušana.

Nakon što je obelodanjeno da prištinski organi tragaju za Milanom Radoičićem, Tužilaštvo za organizovani kriminal je u odgovorima Insajderu navelo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova po zahtevu TOK-a preduzelo “radnju prikupljanja obaveštenja od M.R”, dok je MUP saopštio da je sa njim obavljen razgovor u vezi njegovih saznanja o ubistvu Ivanovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Radoičić „prošao poligraf i utvrđeno je da nije kriv“.

Ko je Zvonko Veselinović?

Za Zvonka Veselinovića, biznismena sa severa Kosova, javnost je prvi put čula tokom 2011. kada je predstavljen kao jedan od najvećih heroja „odbrane“ Srba na Kosovu. Dok su tada lokalni Srbi mesecima na barikadama sprečavali otcepljenje Kosova od Srbije, a Zvonka Veselinovića predstavnici svih stranaka nazivali herojem, njegove mašine, bageri i kamioni prokopavali su nove, alternativne puteve na administrativnoj liniji sa Kosovom. Ovi putevi su prema istraživanju Insajdera godinama služili za šverc robe između Srbije i Kosova.

Kada je Veselinović uhapšen krajem 2011, u prvom trenutku nije bilo jasno da li je uhapšen po zahtevu KFOR-a zbog organizovanja barikada ili zbog zloupotreba za koje ga tereti Srbija. Ispostavilo se da se radi o optužnici za prisvajanje kamiona Hipo lizinga.

U decembru 2012. je pušten je da se brani sa slobode.

Serijal „Patriotska pljačka“: Dokazi o tome kako je Veselinović napravio imperiju na Kosovu

Prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu „Patriotska pljačka“, Zvonko Veselinović je bio jedan od onih koji se obogatio zahvaljujući odluci Vlade Srbije 2005. godine da se ukine PDV na svu robu koja iz Srbije ide na Kosovo.

Pored optužnice za prisvajanje kamiona Hipo lizinga koju je podiglo tužilaštvo Srbije u decembru 2011. godine, kada je i uhapšen, protiv njega su vođene istrage i na Kosovu.

Prema podacima iz tih istraga do kojih su došli novinari Insajdera, Zvonko Veselinović je naftu iz Srbije na Kosovo krijumčario zajedno sa jednim od najpoznatijih pripadnika kriminalnih struktura na Kosovu, Mentorom Bećirijem.

U istrazi se došlo do saznanja da su Zvonko Veselinović i albanski biznismen Mentor Bećiri, organizovali nelegalni promet nafte. Mentor Bećiri je kum Ekrema Luke, koji je prema informacijama do kojih je došao UNMIK, vrh organizovanog kriminala na Kosovu. U istrazi je UNMIK došao do saznanja da se Mentor Bećiri bavi krijumčarenjem droge i cigareta iz Crne Gore i Albanije, a krijumčarenjem nafte i naftnih derivata iz Srbije.

Hapšen je nekoliko puta, ali je isto tako svaki put pušten jer je, kako se navodi u službenim beleškama do kojih je došao Insajder, uživao zaštitu KPS-a i kosovske vlasti. Posle proglašenja nezavisnosti Kosova sve predmeta UNMIK-a preuzeo je EULEX i po svemu sudeći odustalo se od dalje istrage oko nelegalne trgovine naftom u koju je, prema do tada prikupljenim podacima, navodno bio uključen i Veselinović.

Hapšen i zbog sumnje da je preprodavao drogu

Zvonko Veselinović hapšen je i 2003. godine i zbog sumnje da je preprodavao drogu. Sa njim su tada na prostoru Raške i Novog Pazara uhapšeni i D. S, i S. Š., iz Kosovske Mitrovice i Novog Pazara. Uhapšeni su pod sumnjom da su organizovali preprodaju preko tri kilograma heroina. Na saslušanju u policiji sva trojica su priznali delo. Veselinović je tada rekao da je nabavio preko tri kilograma heroina od izvesnog vodiča, zvanog Kena iz Prištine. Ovu drogu je zajedno sa D.S. pokušao da proda za 39.000 evra kupcu kog je pronašao S.Š..

Priznanje dato u policiji, Veselinović je kasnije povukao pred istražnim sudijom, tvrdeći da su ga u prostorijama SUP-a Novi Pazar tukli i tako primorali da potpiše nešto što se nije desilo.

Tri godine kasnije, nakon dva suđenja, pravosnažnom presudom Okružnog suda u Kraljevu, sva trojica su oslobođena odgovornosti. Dve godine nakon oslobađajuće presude S. Š. je uhapšen u Novom Sadu i osuđen na četiri godine zatvora zbog preprodaje heroina sa Kosova na teritoriji Vojvodine.

InsajderPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.