Vučić: Da su ubili Radoičića i optužili Srbiju za ubistvo Ivanovića, ko bi nas oprao

Aleksandar Vučič

Milan Radoičić nije Oliverov ubica, a uvek je bio prvi na braniku Severne Mitrovice. Specijalne jedinice Kosovske policije kanile su da ga ubiju u akciji hapšenja u četvrtak ujutru, kako bi zvaničnom Beogradu pripisali odgovornost za ubistvo Olivera Ivanovića. Ovakve optužbe oslabile bi pregovaračku poziciju Srbije i primorale srpske vlasti da prihvate sporazum o budućnosti Kosova koji ne odgovara srpskoj državi. Ovako je predsednik Vučić gledaocima emisicje Oko na RTS-u objasnio pozadinu najnovije krize na Severu Kosova. Sam Oliver Ivanović, ubijen je u nadi da će SNS da izgubi lokalne izbore u Beogradu, takođe, tvrdi.

„Oliver Ivanović je naime ubijen 16. januara, ako nisam pogrešio datum, a mislim da nisam. To je bio dan, da vas podsetim, kada su raspisani beogradski izbori ovde. Je li tako bilo? Četrdeset pet dana pre izbora. Tačno na taj dan. Neko je birao poseban momenat i poseban trenutak, ustanovićemo kasnije i zašto. Trebalo je nekoliko rezultata da se postigne time,“ počinje da objašnjava pozadinu atentata na najistaknutijeg lidera kosovskih Srba s početka ove godine, predsednik Aleksandar Vučić.

Saznali smo da Milan Radoičić, taj ozloglašeni ubica, nije ubio Olivera Ivanovića i to srpska policija od danas može sa punom sigurnošću da tvrdi

Milan Radoičić glavni je osumnjičeni za ovo ubistvo upravo zato da bi sam predsednik mogao da bude doveden u vezu sa istim, i kako bi bio predstavljen kao „fašistički lider koji je pobio pola svoje države“.

„Danas je u Beogradu saslušan Milan Radoičić, čovek koji je drugog dana bio optužen od strane svih agenata pojedinih stranih službi, od svih medija koji bi najviše voleli da kažu kako je Vučić veliki fašistički lider koji je pobio pola svoje države, pošto ne mogu da me pobede drugačije.“

„Crtali su ga sve vreme da je ubica,“ dodaje Vučić.

Radoičić prošao poligrafsko ispitivanje, za ubistvo Olivera Ivanovića, prošao

Međutim, sem da je istraga Prištine na pogrešnom tragu, javnost nije saznala značajnije detalje o istrazi koju vode srpski nadležni organi. „Srbija ima mnogo saznanja o ubistvu Olivera Ivanovića,“ kaže predsednik, ne precizirajući koja su to saznanja. S druge strane, sve što je prištinska strana radila, kaže, bilo je traljavo, „nikada nismo dobili čaure, nikad nam nisu poslali ništa, ono šta su nam tražili, sve smo saslušali.“

Jedino saznanje koje predsednik jeste podelio sa javnošću je da Radoičić nije ubica, a to tvrdi na osnovu rezultata poligrafa čijem se testiranju Radoičić, prema rečima predsednika Vučića, danas podvrgao u srpskom MUP-u.

„Vodimo istragu u nemogućim uslovima… Imamo gotovo sklopljenu priču kao država, tražimo još neke dokaze. Verujem da će izaći nadležni organi sa konkretnim rezultatima,“ rekao je Vučić o srpskoj istrazi koja „ima mnogo saznanja o ubistvu Olivera Ivanovića“,  na RTS-u. S druge strane, izrazio je sumnju i nezadovoljstvo prištinskom istragom, a sličan stav imala je u četvrtak uveče, nakon akcije hapšenja osumnjičenih za saučestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića i srpska premijerka Ana Brnabić: „Nekakva istraga za nešto što se desilo pre 11 meseci pa su odjednom se sada setili da na taj način nešto istražuju,“ opisala je tom prilikom premijerka akciju Prištine.

„Saznali smo da Milan Radoičić, taj ozloglašeni ubica, nije ubio Olivera Ivanovića, i to srpska policija od danas može sa punom sigurnošću da tvrdi.“

„Milan Radoičić, je sam hteo da ide na poligrafsko ispitivanje, prošao na poligrafu. Neću da pričam o drugim stvarima… prošao, za ubistvo Olivera Ivanovića. Ne samo da ga nije ubio, nego nije učestvovao ni u organizaciji, logistici, pomaganju, podstrekivanju,“ precizirao je Vučić rezultate današnjeg saslušanja Radoičića.

Vučić je otkrio i da je Radoičić ispitan neformalno od strane Kosovske policije još 21. februara ove godine u Kosovskoj Mitrovici.

Hteli da ubiju Radoičića zato što je prvi na braniku Severne Mitrovice

U poslednjoj akciji specijalnih jedinica Kosovske policije, potvrđuje predsednik tvrdnje iz Radoičićevog saopštenja, „su hteli da ga ubiju“.

„Došli su ukupno sa…52-ica ih je ušlo na glavni ulaz, još 25 ih je bilo u garaži i oko 20-ak je držalo logistiku. Zašto sam ovo rekao? Prvo je ucenjivan jedan drugi čovek, pripadnik narko-klana koji je uhapšen na Kosovu po crnogorskoj poternici i kome je nuđeno da optuži Milana Radoičića da je to uradio, kako bi oni mogli da upakuju celu priču i kako bi mogli da upakuju celu priču i optuže Beograd,“ objašnjava predsednik motiv ubistva Olivera Ivanovića.

Pored toga što je navodni interes Prištine bio da likvidira Radoičića kako bi optužila srpski državni vrh za ubistvo Ivanovića, spremnost Radoičića da pruži otpor Albancima je bio još jedan motiv za ovu akciju, smatra Vučić.

„Zašto smo mi uvereni da su hteli da ga likvdiraju? Prvo Milan Radoičić, naravno, nije ni akademik, ni slikar, ni književnik, ni intelektualac. Milan Radoičić je zato, za razliku od mnogih velikosrba, ne jedanput, uz sve druge stvar kojima ne mora uvek da se ponosi, i kojima niko od nas nije srećan, bio prvi na braniku Severne Mitrovice. On je danas, juče, do pre godinu dana, dok nije ubijen ovom kampanjom, bio čovek broj jedan za odbranu Severne Mitrovice. U smislu zaštite našeg naroda, u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima,“ rekao je Vučić.

Ubistvom Radoičića, Priština bi zadala trostruki udarac Srbiji.

Hteli su tri udarca, jedan udarac je bio da sruše Beograd u napornim pregovorima i poziciju Beograda, da mogu da imaju slabiji Beograd u razgovorima o budućnosti Kosova. Pod broj dva – da sruše Sever Kosova i to im je bio najlakši način. I zato su svi u istom danu aktivirani, od Rade Trajković do svih mogućih. Koga oni predstavljaju, koga? Srpkinja iz Sarajevske, ovde iz centra Beograda? Gde su izabrani? Koga su kad predstavljali, kažite mi? Je li zante to? Umete li da mi objasnite?

Zašto smo mi uvereni da su hteli da ga likvdiraju? Prvo Milan Radoičić, naravno, nije ni akademik, ni slikar, ni književnik, ni intelektualac. Milan Radoičić je zato, za razliku od mnogih velikosrba, ne jedanput, uz sve druge stvar kojima ne mora uvek da se ponosi, i kojima niko od nas nije srećan, bio prvi na braniku Severne Mitrovice

Ove ljude su „aktivirali“ neki kome je trebala slaba Srbija.

„Njima nije trebala snažna Srbija, nego slaba Srbija. Zato što im je trebalo da SNS izgubi izbore u Beogradu. Da bi se vršio dodatni pritisak i da bi Srbija morala da prihvati plan za Kosovo koji Srbiji ne odgovara,“ kaže Aleksandar Vučić.

Do najnovije krize, smatra on, došlo je sada zato što je jasno da Srbija ne želi da prizna Kosovo.

„Izabran je tajming, zato što oni vide da Srbija neće da odustane. A oni bi želeli po svaku cenu da dobiju priznanje, i neće ga dobiti. Je li vi mislite da su slučajno oni smislili? Da su ubili Milana Radojičića pre dva dana pa ko bi ikada rekao da Milan Radoičić nije ubio Oliver Ivanovića… I pogledajte sad. Nema Milana Radoičića i sad je tu sekretarica. Zamislite, sekretarica htela da ubije Olivera Ivanovića. Je li stvarno verujete u tu priču. Sekretarica Oliverova htela da ubije svog šefa, učestvovala u velikoj zaveri i ne znam čemu i sve su lepo upakovali. Samo im je on umakao za 10 minuta. I još ne znaju kako,“ konstatuje.

Da su Albanci uspeli da ubiju Radoičića i time svale odgovornost na Srbiju, „ko bi nas posle oprao“, upitao se predsednik.

O kompromisnom rešenju: Borba Davida i Golijata

Upitan o ideji razgraničenja, Vučić je rekao da razgovori o ideji razgraničenja „više ne postoje“, a svoje napore da osigura kompromisno rešenje naziva borbom „Davida i Golijata“. Međutim, zabrinjava ga to što građani u Srbiji žele status kvo, što je smatra nemoguće.

„To je borba moja bila, kao bukvalno Davida pred Golijatom. Pred Golijatom koji se zove ceo svet zapadni i Albanci. Zajedno, bez ikakve sumnje. Da dobijemo nešto za Srbiju i za srpski narod.“

Na pitanje da li je bio nadomak da dođe do kompromisa, predsednik Srbije kaže da nije, ali da „su neki počeli da slušaju“, međutim, video je da „niko u Srbiji to ne želi“.

Predsednik smatra da javnost u Srbiji ima problem da definiše „šta je to realno, što možemo da imamo na Kosovu i Metohiji“ i ceni to kao lični neuspeh koji će „priznati na kraju mandata“, a na pitanje novinara da kaže šta je to, je li to Sever, jesu li to četiri opštine, Vučić kaže da neće da odgovara na takvu banalizaciju.

„Ja neću da govorim o tome, i ne bih to na takav način banalizovao, zato što je to jedino što je za vas vest, to je banalizacija svega. Prvo, to je mnogo više od toga, ne u teritorijinom, nego u nečemu više.“

S druge strane, kaže da su drugi problem, pored srpske javnosti, sa kojim se susreo, nespremnost Albanaca na kompromis, kao i pristrasnost EU.

Kada su takse u pitanju, predsednik najavljuje da „neće pristati na ucene“ iako su Albanci „prepuni ideja“ i da žele Valač ili Gazivode kako bi vratili takse.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.