Srbija zvanično zatražila da se uključi u istragu ubistva Ivanovića

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Srbija je zvanično zatražila da se uključi u istragu ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, koji je juče ubijen u Severnoj Mitrovici. Izvori Gazete Express navode da je Ministarstvo pravde Srbije podnelo zahtev za učešće u istrazi – kancelariji EU u Beogradu – zajedničkom kanalu za komunikaciju između strana. Ovaj zahtev je već stigao u Ministarstvo pravde Kosova. Trenutno istragu vodi Osnovno tužilaštvo u Mitrovici, odnosno jedan albanski i jedan srpski tužilac.

Koha: Karikatura dana 

Juče je srpska strana, tačnije predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare, izjavio da će se zvanično obratiti UNMIK-u i EULEX-u da uključe srpske organe u istragu.

To se dogodilo danas, kada je ministarka Srbije Nela Kuburović uputila pismo Kancelariji EU u Beogradu, koja ga je prosledila Kosovu.

Premijer Ramuš Haradinaj i direktor policije Špend Madžuni nakon sastanka Saveta bezbednosti na Kosovu saopštili su da je za istragu formirana Radna grupa.

Oni su takođe rekli da će, ukoliko se pojavi potreba, u ovu istragu uključiti i Federalni istražni biro (FBI), sa kojima Kosovska policija ima sporazum.

Ostaje da se vidi šta će biti odgovor ministra pravde, Abeljarda Tahirija, o učešću Srbije u ovoj istrazi.

Ali Tahiri je u sinoćnoj izjavi za Gazetu Express rekao da je dobrodošla pomoć od svih koji mogu da pruže informacije o ubistvu, odbacivši mogućnost da vlasti u Beogradu budu deo istrage.

U jučerašnjoj reakciji, Evropska unija ponudila je da EULEX pomogne u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, dok su zapadni ambasadori u svojim reakcijama zahtevali da istragu sprovedu isključivo kosovske vlasti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.