Umesto „original čaura“, Priština poslala „plastične klonove“, Srbija i dalje ne zna iz kog oružja je ubijen Oliver Ivanović

Nela Kuburović i Nebojša Stefanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srbija je pre dva dana odgovorila na osam zahteva za pravnu saradnju Specijalnog tužilaštva u Prištini, dok su Beogradu dostavljeni samo „klonovi plastičnih čaura“ sa lica mesta ubistva Olivera Ivanovića koji su „nedovoljno dobri“ kako bi srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal moglo da potvrdi ili otkloni sumnje o vrsti oružja koje je korišćeno pri ubistvu Olivera Ivanovića 16. januara 2018. u Kosovskoj Mitrovici, poručili su danas sa zajedničke konferencije za štampu ministarka pravde, Nela Kuburović i ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović.

Ministarka Kuburović se osvrnula danas i na Specijalnu sud za zločine OVK, rekla je da Srbija ni na koji način ne sarađuje sa ovim sudom, ali da je spremna da dostavi sve neophodne dokaze ili učestvuje u zaštiti svedoka od kojih se „većina danas nalazi na teritoriji centralne Srbije“.

„Ministarstvo pravde apsolutno ni na koji način nije uključeno u rad Specijalizovanog veća za procesuiranje počinilaca ratnih zločina nad srpskim stanovništvom… Ukoliko bude potrebno da Srbija sarađuje, da dostavi dokaze, svakako ćemo to učiniti. To je više puta isticano i prilikom razgovora sa prethodnim tužiocem, Švendimenom, prilikom njegove posete Beogradu, Srbija je isticala da će biti spremna na saradnju, da dostavi sve potrebne dokaze ali i isto tako da obezbedimo i zaštitu svedoka jer se većina svedoka danas nalazi na teritoriji centralne Srbije“.

Ministarka pravde, Nela Kuburović izjavila je da je Specijalno tužilaštvo u Prištini uputilo do sada osam zahteva za pravnu saradnju u slučaju ubistva Olivera Ivanović srpskom Tužilaštvu za organizovani kriminal i dodala da je srpsko Tužilaštvo „apsolutno odgovorilo na sve zahteve“.

„Poslednji zahtev je dostavljen pre dva dana, odnosno prosleđen je Kancelariji delegacije EU koja treba da dostavi Prištini, s obzirom da se na taj način odvija komunikacija.“

S duge strane, Kuburović navodi da zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal za isporučivanje „original čaura sa lica mesta“ koji je upućen još januara prošle godine nije ispunjen.

Umesto toga, navodi ministarka, i pored „opstrukcija“ iz Prištine i tvrdnji da takav zahtev u Prištinu nikada nije stigao iz Beograda, „posle nekoliko urgencija na kraju smo dobili plastične čaure“. Nalazi veštačenja ovih plastičnih čaura takođe su pre dva dana prosleđeni Prištini, navodi Kuburović.

Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović pojasnio je da je Beograd dobio „plastične klonove čaura“ i izrazio sumnju u verodostojnost i pouzdanost takvih dokaza.

„Mi smo uvek insistirali da dobijemo ono što je pronađeno na licu mesta da bismo mogli sa sigurnošću da otklonimo one sumnje koje imaju naši pravosudni organi – iz kog je oružja uopšte pucano,“ objašnjava Stefanović.

Na pitanje znači replike nisu dovoljne, ministar Stefanović je potvrdio da su one „nedovoljno dobre“ za potrebna veštačenja.

„Ja ne kažem ni da jesu, ni da nisu, samo kažem da su naši, oni ljudi koji se u to razumeju mnogo više nego ja, rekli da su plastični klonovi čaura nedovoljno dobri da bi se uradila ona veštačenja koja su potrebna da bi potvrdila ili opovrgla sumnja koju imamo – koje oružje je korišćeno pri izvršenju ovog krivičnog dela. Zato što eksperti koji se razumeju u oružje kažu da postoje i neki drugi modeli oružja koji ostavljaju slične tragove, ali da se to može videti samo na originalnim čaurama koje mi nismo dobili.“

Dodaje da iako je interes Srbije da se saznaju i nalogodavci i izvršioci ubistva Olivera Ivanovića, saradnja sa prištinskim institucijama ali i sa EULEX-om i „drugim organima koji imaju mandat na Kosovu nije bila uopšte ozbiljna“ zbog čega Srbija ne može da sprovede istragu „sa dokazima iz prve ruke“.

Pročitajte još:

Tužilac Hodža demantovao srpsku ministarku za slučaj Ivanović

Kuburović: Ministarstvo pravde poslalo Prištini zapisnike sa saslušanja u vezi sa ubistvom IvanovićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.