Osumnjičeni za ubistvo Ivanovića terete se za još osam krivičnih dela: Organizovani kriminal, krijumčarenje droge, teško ubistvo…

Osnovni sud u Prištini
Osnovni sud u Prištini

Protiv trojice osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića – Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića i Milana Radoičića istraga je proširena na još osam krivičnih dela, među kojima su organizovani kriminal, krijumčarenje droge, teško ubistvo, napad na osoblje UN i nanošenje teških telesnih povreda, potvrdili su za Insajder Negovan Šaranović i Mahmut Halimi, advokati Spasojevića i Rošića. Po rečima advokata, u Predlogu za određivanje pritvora kosovskog tužioca, koji je prihvatio Sud u Prištini, navodi se da su bili deo organizovane kriminalne grupe koja je ova krivična dela počinila od 2011.

Sud u Prištini danas je produžio pritvor Nedeljku Spasojeviću i Marku Rošiću, koji su uhapšeni u Mitrovici zbog ubistva Olivera Ivanovića, na još dva meseca, odnosno do 23. aprila, dok je Dragiša Marković, koji je pritvoren u okviru iste akcije, pušten na slobodu.

Prema rečima advokata osumnjičenih, u predlogu za određivanje pritvora specijalnog tužioca na Kosovu navodi se da se istraga protiv trojice osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića – Spasojevića, Rošića i Milana Radoičića proširuje na još osam krivičnih dela.

Kako navode, oni se sumnjiče za organizovanje kriminalne grupe, za ugrožavanje osoblja UN i lica zaštićenih međunarodnim pravom, izazivanje opšte opasnosti, napad na službena lica tokom vršenja službene dužnosti, neovlašćenu kupovinu i stavljanje u promet opojnih droga, teško ubistvo, zloupotrebu službenog položaja i nanošenje teških telesnih povreda.

Negovan Šaranović, advokat Nedeljka Spasojevića, kaže za Insajder da je uložio žalbu na određivanje pritvora, jer u predlogu kosovskog tužioca nisu individualizovana krivična dela na svakog pojedinačno, pa ne zna za koja se od pomenutih osam konkretno sumnjiči njegov klijent.

„Ne računajući ova krivična dela, Nedeljko Spasojević se sumnjiči za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo u pomaganju (u okviru istrage o ubistvu Olivera Ivanovića) i neovlašćeno posedovanje oružja,“ navodi Šaranović, koji dodaje da je njegovom klijentu pritvor proširen do 23. aprila.

On kaže da je među krivičnim delima na koje je proširena istraga i teško ubistvo, ali mu nije jasno da li je to reč o ubistvu Ivanovića ili je u pitanju nešto drugo o čemu on nema nikakve informacije.

Mahmut Haljimi, advokat Marka Rošića, sa druge strane, navodi da se nešto čudno dešava i da mu nije jasno na osnovu čega je njegovom klijentu određen pritvor i za šta se on sumnjiči.

„Mog klijenta su osumnjičili bez ikakvih dokaza. Protiv njega nije nađeno ništa. Tužilaštvo tvrdi da je u džepu ubijenog Olivera Ivanovića pronađena ceduljica na kojoj je napisan broj registarskih tablica Marka Rošića, ali to nije dovoljan dokaz. Njegova kuća se inače nalazi u neposrednoj blizini sedišta Ivanovićeve stranke“, kaže Haljimi.

On takođe, kako ističe, ne zna koja se od pomenutih osam krivičnih dela, na koje je proširena istraga, odnose na njegovog klijenta.

„U predlogu za određivanje pritvora piše i da su njih trojica delovali kao organizovana kriminalna grupa, da su pod kontrolom držali firme na severnom delu Kosova i da su vršili kontrolu nad političkim subjektima u tom delu Kosova,“ navod Haljimi.

Dragiša Marković, koji je priveden istog dana kad i Spasojević i Rošić, pušten je iz pritvora. Kako kaže za Insajder njegov advokat Dejan Vasić, Marković je u obavezi da se jednom nedeljno javlja policiji.

„On se sumnjiči da je počinio krivično delo odavanje službene tajne, odnosno da je sa mesta ubistva pozivao srpske organe bezbednosti,“ navodi Vasić.

Specijalni tužilac Kosova Sile Hodža nedavno je izjavio za Insajder da je Milan Radoičić, osim za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, osumnjičen i za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima.

„Dobio sam dopunsku krivičnu prijavu protiv Radoičića. Prilikom pretresa njegovog stana pronađeno je 75 grama kokaina. On se sumnjiči za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima,“ kaže za Insajder Sile Hodža, specijalni kosovski tužilac.

Radoičić na sastancima Srpske liste sa predsednikom Srbije

I dok ga na Kosovu tamošnji tužilac sumnjiči za najteža krivična dela Radoičić je nedaleko od administrativne linije, u Raškoj, prisustvovao sastanku Srpske liste sa predsednikom Srbije.

Pre nedelju dana, nakon informacije da je protiv Radoičića proširena istraga za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je rekao da “Prištini ništa ne veruje dok ne vidi debele, konkretne i međunarodno potvrđene dokaze”.

Radoičić je inače 23. novembra prošle godine izbegao hapšenje. I samo dan pre ove akcije Radoičić je bio u Beogradu na sastanku Srpske liste sa predsednikom Srbije, koji su snimali svi mediji. U prvom trenutku nakon hapšenja nije se znalo gde je Radojičić, da bi MUP Srbije tri dana kasnije saopštio da ga je saslušao, ne navodeći gde.

Potom su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić javno tvrdili da je Radoičić prošao poligraf i da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića. Radoičić se već 29. novembra zajedno sa predstavnicima Srpske liste sastao ponovo sa predsednikom Vučićem.

Na javnom servisu predsednik Srbije tvrdio je i da je Radoičić saslušan neformalno i na Kosovu još 21. februara, ali da je Priština to krila.

Nakon više neuspešnih pokušaja Kosovske policije da ga pronađu na njegovoj adresi, Osnovni sud u Prištini je 24. januara po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova, izdao nalog za hapšenje.

InsajderPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.