Ubijen Oliver Ivanović

09:44 – Ivanović podlegao povredama. Ubijen na isti dan kada i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice i lični prijatelj i saborac Olivera Ivanovića – Dimitrije Janićijević pre četiri godine

Oliver Ivanović podlegao je povredama, potvrdio je za KoSSev njegov advokat i stranački kolega, Nebojša Vlajić.

Vlajić kaže da je Ivanović preminuo najverovatnije još pre dolaska u bolnicu, te i da je imao pet rana u grudnom košu.

"Reanimaciju su pokušali i najbolji mitrovički lekari, čak i profesori koji su se iz Beograda zadesili ove, ali ništa nisu mogli da učine," rekao je Vlajić.

Kosovska policija je u međuvremenu potvrdila da je u Kosovskoj Mitrovici pronašla zapaljeno vozilo za koje se veruje da je povezano sa ubistvom Ivanovića. Iz mitrovičkog KBC-a navode da je Ivanović ubijen sa najmanje pet hitica, a da je povrede zadobio u predelu gornjeg grudnog koša. Detaljnije u vestima: 

Ivanović ubijen sa najmanje pet hitaca iz vatrenog oružja

Novi detalji: Pronađeno zapaljeno vozilo za koje se veruje da je povezano sa ubistvom Ivanovića

Tači, Haradinaj i kosovska vlada osudili Ivanovićevo ubistvo: Nasilje neprihvatljivo​

Prekid dijaloga u Briselu: Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u podne

Ispred prostorija GI SDP, gde je Ivanović i pronađen oko 8 časova – razvučena je žuta traka. Prisutni su pripadnici Kosovske policije i karabinjeri, i velik broj novinara. U bolnici su rodbina, prijatelji i stranačke kolege. 

Među građanima vladaju šok i neverica.

Oliver Ivanović je bio lider Građanske inicijative "Srbija demokratija pravda" i učestvovao je na poslednjim kosovskim lokalnim izborima za gradonačelnika u Severnoj Mitrovici u, kako je isticao, neravnopravnoj kampanji.

Neposredno pred početak predizborne kampanje, krajem jula, zapaljen mu je automobil, a tokom sam predizborne kampanje iz njegove stranke istupilo je četiri člana zbog, kako je sam Ivanović isticao – zastrašivanja.

Bio je najznačajniji lider Srba sa Severa Kosova neposredno nakon rata i do sredine dvehiljaditih. Bio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, kao i poslanik u kosovskom parlamentu u vreme privremene vlade kao član koalicije Povratak koju je podržavala tadašnja SR Jugoslavija.

U vreme kada je njegov prijatelj i saborac Dimitrije Janićijević ubijen, na današnji dan pre četiri godine, kao kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice na prvim tadašnjim kosovskim lokalnim izborima na Severu, on je takođe kao kandidat za gradonačelnika uhapšen pod optužbama za ratni zločin.

U pritvoru je proveo gotovo tri godine godine, za šta je i osuđen na 9 godina zatvora u prvostepenom postupku, ističući da se radi o montiranom političkom hapšenju i da nije odgovoran za dela koja mu se stavljaju na teret.

Bio je sve vreme medijski aktivan i jedan od najomiljenijih sagovornika medija, ali je poslednjih meseci, po prvi put od 1999. godine, postao nepoželjan sagovornik režimskih medija, odnosno medija koji su bili pod uticajem vladajućih stranaka u Beogradu i na Kosovu.

Oliver Ivanović je iza sebe ostavio četvoro dece.

09:01 – Upucan Oliver Ivanović? Na reanimaciji je

Oliver Ivanović trenutno je na reanimaciji u bolnici u Kosovskoj Mitrovici. Još uvek nije zvanično potvrđen razlog, potvrđeno je za KoSSev iz Kosovske policije. Ivanović je pronađen oko 8 časova ispred kancelarija svoje stranke. ​

"Poslali smo jedinice na teren. Prema prvim nezvaničnim informacijama koje smo dobili on je navodno upucan ispred njegove kancelarije. Jedinice su u bolnici i ispred kancelarija da to utvrdimo i službeno," kazao je u izjavi za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti. 



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.