"Skup o Kosovu" ili "unutrašnji dijalog" u Lapljem Selu: Bez prisustva Rade Trajković i opozicije sa Severa

"Da je država podržala Olivera Ivanovića za gradonačelnika, Srbija bi imala jak stub, a on bi danas bio živ," rekao je član SNF-a Momčilo Trajković, na sastanku  u Lapljem Selu. Sa Beogradom možete nešto, bez Beograda ne možete ništa, poručio je Nikola Selaković. Ovaj sastanak je Kancelarija za KiM najavila kao okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. Međutim, Trajković je to danas demantovao. Susret Srba nije okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga pokrenutog na inicijativu Aleksandra Vučića, već je to, kako Trajković vidi – "skup o Kosovu". Da će Srbi sa KiM-a učestvovati u procesu unutrašnjeg dijaloga koji vodi Radna grupa Vlade Srbije, rečeno je još 30. januara, kada je Predsedništvo Srbije, neposredno posle Vučićevog i Trajkovićevog sastanka u Beogradu, saopštilo da bi "od velikog značaja bilo održavanje unutrašnjeg dijaloga o KiM-u,u kojem bi učešće uzeli i predstavnici Srba iz južne pokrajine". Takođe, tada su mediji preneli i Trajkovićevu izjavu da je na sastanku sa Vučićem dogovoreno "učešće političke i intelektualne elite sa Kosova u unutrašnjem dijalogu", ali i da će ovakvom skupu prisustvovati i sam predsednik Vučić. U Lapljem Selu među političkom i intelektualnom elitom, iako pozvani, danas nisu bili Ksenija Božović, Dragiša Milović, Nenad Radosavljević, Marko Jakšić i Slaviša Ristić. Rada Trajković nije dobila poziv. Sastanku nije prisustvovao ni Marko Đurić, iako ga je Srpski nacionalni forum u pozivnici za skup, najavio.

Trajković: Ivanović žestoko anatemisan

Kako RTV Kim izveštava, sastanak u Lapljem Selu počeo je minutom ćutanja za ubijenog Olivera Ivanovića. 

Ćorac: Da skupovi više ne počinju minutom ćutanja 

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Ćorac izrazio je nadu da ovakvi skupovi više neće počinjati na ovaj način, odnosno minutom ćutanja.

"Naša ideja je bila da Srbi kroz diskusiju pomognu da svima nama bude bolje," kazao je Ćorac, obraćajući se prisutnima, prenosi Kim. 

Uz zamenika direktora Kancelarije za KiM, Dušana Kozareva, generalnog sekretara Predsednika Srbije, Nikole Selakovića, skupu su prisustvovali i predstavnici Srpske liste, na čelu sa predsednikom ove liste, Goranom Rakićem. 

Trajković je rekao da mu je žao što sastanku ne prisustvuje direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, jer je želeo da mu "ukaže na neke stvari u radu Kancelarije".

On je takođe zatražio od nadležnih organa da istraže ubistvo Olivera Ivanovića i prisutne podsetio na video spot koji je tokom predizborne kampanje za kosovske lokalne izbore emitovan na televizijama Most i Pink.

"Oliver je žestoko anatemisan. Da je tada država podržala Olivera za gradonačelnika, Srbija bi danas imala jak stub, a Oliver bi bio živ," istakao je Trajković, prenosi Kim. 

Lazić: Kancelarija za KiM najveći problem

A član Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić kazao je da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju "najveći problem". Podsetio je na izjavu Marka Đurića da, kako kaže – "svi Srbi moraju biti pod barjakom SNS-a", za koju smatra da je, dodao je, neodgovorna.

Upozorio je i na prodaju imanja i objasnio da je u Ugljaru prodato više od pedeset kuća, odnosno da se mesečno prodaje po jedna kuća.


Direktor Kancelarije za KiM izjavio je, 14. avgusta 2017. – da je Srpska lista stranka koja "pod jedan barjak okuplјa sve Srbe kojima je Srbija u srcu".

Vlast o Kosovu igra naopako kolo, potrebna autentična srpska politika

Govoreći o unutrašnjem dijalogu u Kosovu, Trajković je kazao da SNF želi da bude deo njega.

Dodao je da ne podržava ideju o konačnom rešenju statusa Kosova, jer bi to, kako kaže, bila katastrofa. 

"Vlast o Kosovu igra kolo, ali ga igra naopako," ponovio je Trajković i dodao da se "na terenu sprovodi partijska politika".

On smatra i da "treba da se stvori autentična srpska politika o Kosovu".

"Mnogi na političkim listama nemaju političku i intelektualnu snagu da se bave tim stvarima," ukazao je Trajković, prenosi dalje Kim. 

Selaković u govoru dužem od 60 minuta: Sa Beogradom nešto i možete, bez Beograda ništa ne možete  

Generalni sekretar Predsednika Republike Srbije, Nikola Selaković, ponovio je da je Kosovo i Metohija ustavno-pravno deo Republike Srbije.

Dalibor Jevtić: Znam da uvek može bolje i više

"Svaka je kritika dobrodošla, rad predstavnika Srba u kosovskim institucijama će uvek biti predmet kritike, a ja znam da uvek može i bolje i više. Uspeli smo da pomognemo SPC, radimo na puno toga. Znam da ne možemo svakom da rešimo svaki problem, ali svaki onaj koji uspemo da rešimo je problem manje," rekao je Jevtić, prenosi Kim. 

"Bez rešavanja životnih problema Srba koji tu žive besmisleno je rešavati druge političke i teritorijalne probleme," rekao je. 

Govor koji je, kako RTV Kim prenosi, trajao više od 60 minuta, usledio je nakon izlaganja 17 učesnika. Između ostalog Selaković je rekao: 

"Naš zadatak je da pronađemo način kako da očuvamo naš narod, u bilo kojim delovima Kosova i Metohije da žive. Moramo još mnogo da se borimo. Sa Beogradom nešto i možete, bez Beograda ništa ne možete. Ko god da je na vlasti u Beogradu, koliko god vi možda bili ljuti na Beograd, znajte da bez Beograda ne možete ništa rešiti."

Odgovarajući na pitanja postavljena za okruglim stolom, obećao je da će mnoga od njih biti razmatrana na narednim sastancima sa Srbima sa Kosova i Metohije.

Naveo je i da razume ozlojeđenost ljudi na kojoj im ne zamera, jer smatra da je glavni problem "to što ne razgovaramo dovoljno", ali da mu nisu drage uvrede koje je čuo na račun predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, prenosi Kim. Detaljniji govor Selakovića pročitajte OVDE.

Oni koji nisu došli 

To da li je danas u Lapljem Selu održan samo "skup o Kosovu", ili je taj skup o Kosovu deo takozvanog unutrašnjeg dijaloga koji vodi Radna grupa Vlade Srbije izgleda da je upravo bio razlog zašto se – iako pozvani, među "intelektualnom i političkom elitom" danas u Lapljem Selu nije našla većina onih političkih predstavnika sa Severa koji nisu deo Srpske liste. Takođe, od političkih predstavnika sa juga skupu nije prisustvovala ni Rada Trajković, koja kaže da nije pozvana.

Ristić: Ne sporim dobru nameru, ali jasno je bilo da će događaj biti zloupotrebljen 

Narodnog poslanika, Slavišu Ristića, zatekli smo u Beogradu zbog obaveza koje ima u Skupštini Srbije. Skupštinsko zasedanje nije, ipak, jedini razlog njegovog odsustva sa skupa. 

"I da sam na Kosovu i Metohiji, ne bih otišao, jer se bojim da će skup biti zloupotrebljen za ovaj tzv. unutrašnji dijalog, koji nije pravi dijalog. Ja sam to organizatorima i rekao, kada su me pozvali. Ne sporim ja da oni imaju dobru nameru, ali je to jasno bilo od početka da će vlast zloupotrebiti i ovaj događaj za tzv. unutrašnji dijalog posle kojeg sledi izdaja koja je u pripremi," rekao je Ristić u telefonskoj izjavi za KoSSev. 

Jakšić: Ne učestvujem jer se sve unapred zna 

U ovakvoj formi unutrašnjeg dijaloga, za koji kaže da je "maska", "parada", "puki politički dekor" ne želi da učestvuje ni Marko Jakšić.  

"Smatram da nema razloga da idem na taj skup, jer se unapred sve zna. A zna se da će Predsednik da predloži neku podelu Kosova, gde će otprilike za sebe da traži između 7 i 8 odsto teritorije, a ostalo će da prepusti Prištini," kaže. 

Na komentar da je Srpski nacionalni forum danas naglasio da skup u Lapljem Selu nije deo procesa unutrašnjeg dijaloga, a uprkos najavi iz Kancelarije za KiM, Jakšić kaže: 

"Kako sam ja i obavešten i kako sam čuo – to ima veze sa unutrašnjim dijalogom. Dakle, čuo sam od organizatora – gospodina Trajkovića da se danas drži sastanak u Gračanici/Lapljem Selu, a da negde za sedam dana, iako to još nije potvrđeno, treba da se održi sa istom temom – unutrašnjeg dijaloga – i sastanak kod predsednika Vučića u Beogradu."

Božović: Lista pitanja spremljena za Đurića, ali on ne učestvuje

Najbliža saradnica ubijenog Olivera Ivanovića Ksenija Božović, uprkos višednevnom dogovaranju sastanka sa SNF-om, na sastanak u Laplje Selo ipak nije otišla. Razlog za to je, kako navodi, izostanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, za kojeg je, kako kaže, spremila listu pitanja.

"Meni je organizator najavio to kao skup na kojem ćemo moći da postavimo pitanja. Mi smo pitanja spremali za Marka Đurića, a sinoć je saopšteno da on neće doći. Takođe, vidim da se skup ipak predstavlja kao deo unutrašnjeg dijaloga," kaže Božović.

Odbornik u SO Zvečan, koji je zajedno sa ubijenim Oliverom Ivanovićem, učestvovao kao kandidat za gradonačelnika na poslednjim kosovskim lokalnim izborima, Dragiša Milović naveo je da zbog bolesti ne prisustvuje skupu.

Radosavljević: Tri razloga za neodlazak

Iako član predsedništva SNF-a, Nenad Radosavljević, kako je objasnio za naš portal, nije učestvovao na današnjem događaju iz, dodaje, tri razloga: 

"Interes je bio da se skup održi u Mitrovici iz pijeteta prema Oliveru Ivanoviću i zbog toga što je u ovom trenutku Severna Mitrovica centar zbivanja u vezi sa stanjem naroda u kojem se nalazi. Drugi razlog je taj što mislim da smo mi kao članovi predsedništva trebalo da podelimo odgovornost u vezi sa listom učesnika. Poslednji razlog je taj što žena koja je dala najveći doprinos u podizanju glasa ovog naroda protiv svih loših stvari koje se dešavaju našem narodu, uopšte na Kosovu, a naročito na Severu – pre svega mislim na ubistvo Olivera Ivanovića – Rada Trajković – nije pozvana na ovaj skup."

Za treći razlog, Radosavljević navodi:

"Postoji strah od razgovora između predstavnika beogradskih vlasti i Kancelarije za KiM, sa jedne strane, i nas koji se ne slažemo sa mnogim stvarima u radu tih organa vlasti. Postoji strah od 'prejakih diskusija' što bi iskočilo iz ustaljenog principa po kojem se na sednicama SNF-a iznose stavovi, jasno i glasno, ali i da, sa druge strane – ne bude nikakvih trvenja."

Radosavljević na kraju razgovora naglašava da njegovo odsustvo nije "nikakav razlog za spor": 

"Ne mislim da je ovo razlog da se unutar SNF-a vodi rasprava, nema zle krvi, ovo su jednostavno razlozi zbog kojih nisam hteo da učestvujem, ali ću nastaviti da učestvujem u ostalim aktivnostima SNF-a."

Trajković: Susret bio u funkciji rehabilitacije Srpske liste 

Običan narod aktivno u muci 20 godina; očekujem i da hrabri Albanci kada se optuže Srbi kažu da to nisu učinili Srbi

"Smatram da sam učinila dodatni gest koji je rezultirao time da nije došlo do dalje antagonizacije, a možda i nemira između Srba i Albanaca. Pokušala sam da pružim primer zbog čega očekujem i da sa albanske strane usledi ista reakcija, a to je da onda kada neko optuži Srbe za nešto, da bude hrabrih Albanaca koji će reći da to nisu učinili Srbi. Moramo se otresti ljudi koji nas sukobljavaju da bi oni ostali na vlasti. Sve ove priče, sve ovo što se sada radi i rešavanja konačnog statusa Kosova nešto je što suštinski treba da zadrži korumpirane, kriminogene strukture i sa jedne i sa druge strane. To je dugoročno jako štetno za normalan život običnog naroda koji je u muci aktivno 20 godina."

Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba, koja je istovremeno i univerzitetski profesor, Rada Trajković, tvrdi da na skup nije pozvana. Trajković je sa druge strane podigla pravu buru u javnosti neposredno nakon ubistva Olivera Ivanovića serijom intervjua i izjava u kojima je konkretno imenovala one koje vidi kao krivce za destabilizaciju Severa i pretnju po dalji opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. 

"Iznenadilo me je što me nisu pozvali, ali mislim da meni i nije mesto na tom skupu. Ovaj susret je više bio u funkciji rehabilitacije Srpske liste koja snosi najdirektniju odgovornost za ćutanje u stvaranju atmosfere, koja se završila, nažalost, ubistvom Olivera Ivanovića. Tu mislim na saopštenja i tu mislim na njihove pamflete koji su prikazani na televiziji Most i prikazivani i stvarani u studiju TV Pink," kazala je Trajković.

Dodaje da nije spremna da učestvuje u razgovorima koji, kako objašnjava, treba da legalizuju unapred donete stavove:

"U mnogim institucionalnim pozicijama odnosa Srbije i Kosova već se uveliko pregovara u Briselu, bez prisustva i informisanja naroda – i Srba i Albanaca i svakako u ostatku Srbije. To je dovelo do jakog udaljavanja i nove segregacije odnosa između nas i Albanaca."

Za današnji događaj stigle su dve najave – jedna iz Srpskog nacionalnog foruma, a druga iz Kancelarije za KiM.  U prvoj je najavljeno prisustvo Marka Đurića, u drugoj njegovog zamenika Dušana Kozareva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.