Tužilac i sudija različito o tome šta se vidi na snimku mesta ubistva Ivanovića

Glavni tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Severnoj Mitrovici, Šućri Sulja, kaže za Insajder da je tužilaštvo uložilo žalbu na odluku Osnovnog suda u Mitrovici da ne odredi pritvor dvojici policajaca koji su uhapšeni zbog sumnje da su manipulisali dokazima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Predsednik Osnovnog suda Nikola Kabašić u izjavi za Insajder ovakvu odluku suda obrazlaže time da tužilac nije dao opravdane zahteve za određivanje pritvora. Tužilac i sudija različito tumače šta se zapravo vidi na snimku sa sigurnosnih kamera, u vezi sa načinom na koji su postupili policajci.

Kabašić navodi da je tužilac pritvor za policajce tražio na osnovu toga da će osumnjičeni uništiti dokaze ako se nađu na slobodi i da će ponoviti krivično delo, a da sud smatra da po tim osnovama policajcima ne može biti određen pritvor.

"Sud smatra da oni odgovaraju za krivično delo prepravljanje dokaza, tako što su u konkretnoj prilici, za konkretan dan, u istrazi koja se vodi u konkretnom slučaju narušili mesto dokaza… znači oni ne mogu opet da se vrate tamo i naruše dokaze, ili da ponovo počine krivično delo," kaže Kabašić za Insajder.

Tužilaštvo za organizovani kriminal: Danas dostavljamo deo podataka u vezi sa istragom ubistva Ivanovića

Tužilaštvo za organizovani kriminal prikupilo je određeni broj podataka i obaveštenja i oni će danas biti dostavljeni Ministarstvu pravde Republike Srbije, kako bi bili prosleđeni Kancelariji Specijalnog predstavnika EU u Prištini, rečeno je Insajderu u Tužilaštvo.

"Tužilaštvo je primilo četiri zahteva za uzajamnu pravnu pomoć, koje su Ministarstvu pravde Republike Srbije dostavili iz Kancelarije Specijalnog predstavnika EU u Prištini," navodi Tužilaštvo.

Od momenta saznanja za događaj, kako dodaju, postupajući po zahtevima za prikupljanje potrebnih obaveštenja Tužilaštva, Ministarstvo unutrašnjih poslova i drugi nadležni organi intenzivno rade na prikupljanju podataka i obaveštenja i preduzimaju mere i radnje u cilju otkrivanja učinilaca i okolnosti pod kojima je krivično delo izvršeno.

Navode i da Tužilaštvo i drugi nadležni organi nastavljaju da prikupljaju sve podatke i moguće dokaze koji bi doveli do otkrivanja učinilaca.

"Svi novi podaci do kojih MUP i drugi organi budu došli, u kontinuitetu će biti dostavljani Kancelariji Specijalnog predstavnika EU u Prištini," navodi Tužilaštvo u odgovoru Insajderu.

Oni istovremeno dodaju i da očekuju da im, pored dokaza koje su do sada primili, budu dostavljeni i drugi dokazi koji su, inače, već pribavljeni tokom istrage koju vodi tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici.

Tužilaštvo, međutim, nije odgovorilo na pitanja novinara redakcije Insajder koje podatke je Priština tražila od Srbije, kao i šta je ono prikupilo od toga.

Kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri izjavio je ranije da je Ministarstvo pravde na Kosovu uputilo četiri pismena zahteva Vladi Srbije u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, ali da još nijedan odgovor nije stigao.

Podsetimo, pune dve nedelje od ubistva nije bilo nikakve razmene informacija, da bi 5. februara kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri rekao da su toga dana kosovske institucije dostavile Srbiji tražena dokumenta o toku istrage ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Nakon toga, Tužilaštvo za organizovani kriminal u odgovoru Insajderu navelo je da će "sve dokaze u slučaju ubistva Olivera Ivanovića proslediti Kancelariji Specijalnog predstavnika EU u Prištini".

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP, ubijen je 16. januara ispred sedišta stranke u Severnoj Mitrovici.

Kako Kabašić objašnjava, ova dva policajca su bili prvi koji su, kada su čuli „zapomaganje jedne žene“, stigli do mesta ubistva Olivera Ivanovića. Međutim, iz izjave Kabašića se zaključuje da je sud prihvatio objašnjenje policajaca, koji su u prvom trenutku mislili da je Ivanović doživeo srčani udar jer nisu odmah videli ni krv, ni povrede kod Ivanovića.

"Jedan od njih se saginje i predaje novčanik Olivera Ivanovića sekretarici. Drugi se okreće i vidi nekoliko čaura na zemlji, uzima jednu u ruke i spušta je, to se jasno vidi na video snimku, znači ne stavlja je u džep i ne odnosi sa lica mesta. Oni onda odlaze jer ne znaju da je to lice mesta krivičnog dela," rekao je Kabašić, dodajući da to potvrđuju i snimci sa sigurnosnih kamera iz Ivanovićeve kancelarije.

Kabašić naglašava da sud nije doneo odluku da policajci budu oslobođeni istrage, već je dozvolio da se brane sa slobode. Sve okolnosti i dešavanja sa mesta ubistva biće predmet istrage, pa i to da li su policajci uzeli čauru sa lica mesta. Za sada međutim, prema oceni suda, ne postoji dovoljno razloga da im se, po osnovu na koji se tužilaštvo poziva, odredi pritvor.

Činjenica je međutim, kaže Kabašić, da je jedan od policajaca bio na licu mesta, da je dirao dokaze i da nije obezbedio dokaze izvršenja krivičnog dela i to je dovoljno za pokretanje istrage, ali to ne utiče na određivanje pritvora i ne utiče na to da li će se braniti sa slobode.

"Sumnja postoji da su izvršili krivično delo i to je sud prihvatio, oni se brane sa slobode za to krivično delo. Pitanje je da li je to odlučujuće za istragu ubistva Olivera Ivanovića," rekao je Kabašić.

On je postavio pitanje zašto je tužilac čekao 23 dana da pokrene postupak protiv policajaca koji si dirali mesto dokaza.0

"Sačekaćemo da odluka po žalbi bude predata Apelacionom sudu, da Apelacioni sud odluči ko je u pravu," zaključuje Kabašić.

Tužilac: Uložena žalba, video snimak dokaz da su policajci uzeli čauru

Za razliku od sudije Kabašića, glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici Šućri Sulja za Insajder kaže da se na kamerama vidi da su policajci uklonili jednu čauru sa lica mesta, odnosno da ju je jedan policajac stavio u džep.

"Ivanović je ubijen sa šest metaka iz pištolja 'zastava M70A', a na licu mesta prikupljeno je pet čaura. Oni nisu obavestili ni tužilaštvo ni svoje nadređene da su sa lica mesta uzeli tu čauru," tvrdi Sulja za Insajder.

Suprotno od sudije, tužilac tvrdi da se na snimku vidi da su policajci odgovorni za uzimanje čaure sa lica mesta.

"Njih dvojica su, kako se može videti na snimku, dok su obezbeđivali mesto zločina uzeli čauru i sve vreme bili na telefonu sa nekim. Sve ovo nam je bilo sumnjivo, pa smo zbog toga odlučili da zatražimo pritvor za ovu dvojicu policajaca," navodi Sulja.

Na pitanje Insajdera da li su ovi policajci ranije disciplinski odgovarali za slične slučajeve, Sulja ja rekao da nisu i da nemaju nikakav dosije.

Podsetimo, dvojica policajaca – D.M. i Ž.M. – privedeni su pre dva dana nakon čega je Tužilaštvo zatražilo jednomesečni pritvor. Međutim, sinoć je Osnovni sud u Mitrovici oslobodio ovu dvojicu kosovskih policajaca.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.