Poternica za Milanom Radoičićem, osumnjičenim za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Specijalno tužilaštvo zatražilo je od Osnovnog suda u Prištini da izda nalog (za hapšenje prim.red.) za Milanom Radoičićem, osumnjičenim za umešanost u ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića. Očekuje se i da će u roku od nekoliko dana biti izdata i međunarodna poternica.

Tužilac Sulj Hodža (Sylë Hoxha), potvrdio je za Gazeta Express da je početkom ove nedelje na njegov zahtev izdat nalog za hapšenje zamenika šefa Srpske liste Milana Radoičića.

„Mogu da potvrdim da je 21. januara, na zahtev tužilaštva, izdat nalog za (prim.red. hapšenje) Milana Radoičića , osumnjičenog za učešće u slučaju Olivera Ivanovića,“ kazao je Sulja.

Za nekoliko dana očekuje se da će se za odbeglim potpredsednikom Srpske liste izdati i međunarodna poternica.

„Očekuje se da će tužilaštvo na osnovu svojih ovlašćenja uskoro zatražiti izdavanje međunarodnog naloga za hapšenje,“ kazao je Hodža.

KoSSev: U međuvremenu, istu vest javili su i beogradski mediji, a tužilac Sulj Hodža je raspisivanje poternice potvrdio i za Insajder. Hodža je za Insajder rekao da će Radoičić biti uhapšen samo ako dođe na Kosovo.

„Za sada je tako. Za Radoičićem je raspisana poternica, stvar je policije u Srbiji da li postupa po poternici. Kosovska policija je pretražila Mitrovicu i utvrdila da se Radoičić ne nalazi tamo,“ kaže Hodža za Insajder.

Samo nekoliko dana nakon neuspelog pokušaja hapšenjaMilan Radoičić je u predsedništvo Srbije na Andrićev venac doveo grupu od 30-ak Srba – kosovske ministre, gradonačelnike, direktora KBC, upravnicu Doma zdravlja i poslanicu i ostale poslanike kosovskog parlamenta na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Najviši predstavnici Srbije uz Srpsku listu brane Milana Radoičića, za kojeg kažu da nije odgovoran za ubistvo Ivanovića, pozivajući se na rezultate poligrafskog ispitivanja u Beogradu. To tvrdi i sam Radoičić, a on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrde takođe i da su prištinske policijske jedinice imale nameru da ga likvidiraju.

Oliver Ivanović bio je u sukobu sa Milanom Radoičićem još od 2000. godine, prethodno je objasnio srpski predsednik Aleksandar Vučić, dok je Ivanovićeva supruga Milena Popović navela da se Oliver Ivanović i Milan Radoičić „nisu nikada sreli“, ali da su bili „politički protivnici“.

Podsetite se nekih od izjava u prilog odbrani visokog zvaničnika Srpske liste:

Milan Radoičić: „Neću im se predati, jer ne želim da budem iskorišćen kao preparirana lutka za pokazivanje onima koji vode specijalni rat protiv Srbije i srpskog naroda ili instrument u zataškavanju nečijeg gnusnog i zločinačkog napada na jednog od srpskih političkih lidera Olivera Ivanovića, posebno zato što oni nisu došli da me odvedu živog. Nisam bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali nisam ubica i nikakve veze sa ubistvom nemam.“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: „Milan Radoičić nije Oliverov ubica, a uvek je bio prvi na braniku Severne Mitrovice. Specijalne jedinice Kosovske policije kanile su da ga ubiju u akciji hapšenja u četvrtak ujutru, kako bi zvaničnom Beogradu pripisali odgovornost za ubistvo Olivera Ivanovića. Saznali smo da Milan Radoičić, taj ozloglašeni ubica, nije ubio Olivera Ivanovića, i to srpska policija od danas može sa punom sigurnošću da tvrdi…Milan Radoičić, je sam hteo da ide na poligrafsko ispitivanje, prošao na poligrafu. Neću da pričam o drugim stvarima… prošao, za ubistvo Olivera Ivanovića. Ne samo da ga nije ubio, nego nije učestvovao ni u organizaciji, logistici, pomaganju, podstrekivanju.“

Ministarka pravde Nela Kuburović: „Juče je Milan Radoičić saslušan upravo iz razloga kako bi se otklonila svaka sumnja da je učestvovao u ubistvu.“

Supruga Olivera Ivanovića Milena Popović: „Milan Radoičić je čovek koji je neka vrsta moći na Severu Kosova. Oliver je uvek govorio da on predstavlja paralelnu strukturu moći na Kosovu i Oliver i on su bili politički protivnici. Ja imam svoje mišljenje i stav o njemu ali to ne znači da smatram da je možda on odgovoran za Oliverovo ubistvo.“

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić: „Poligrafsko testiranje nije sudski dokaz ali poligrafsko testiranje je nešto što nedvosmisleno govori da li je neko kriv za nešto ili nije, a Milan Radoičić je prošao poligraf, što sugeriše da nije kriv za ubistvo Olivera Ivanovića.“

Drugi potpredsednik Srpske liste Igor Simić na novinarsko pitanje o svom kolegi: „Samo da ne skrećemo temu sa taksi, molim Vas! Ugroženi su životi 100.000 Srba!“

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović: „Nije ubio Olivera niko od ljudi sa Severa.“

Direktor studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici na protestu Jovo Popović: Milan Radoičić je „sila otpora i slobode na ovim prostorima“. „Uhapšene i pretučene sugrađane nikada ne smemo da zaboravimo“.

Radoičić, koji se smatra najmoćnijim čovekom na Severu, bio je meta operacije koju su sprovele kosovske specijalne jedinice u ranim jutarnjim satima 23. novembra.

Visoki zvaničnik Srpske liste, koji se smatra kao glavni osumnjičeni u Ivanovićevom slučaju, pobegao je a policija je tada uhapsila tri osobe koje se sada drže u pritvoru.

Među uhapšenima su i Marko Rošić, pripadnici Kosovske policije, Nedeljko Spasojević i Dragiša Mirković.

Dva dana nakon racije, Radoičić se pojavio u javnosti iz Beograda i pokazao da je u Srbiji.

Takođe, bio je domaćin nekih skupova u selima sa srpskom većinom na Kosovu, međutim, sam se nikada nije pojavio.

Nekoliko dana ranije, tužilac Hodža je na Televiziji 7 rekao da svi dokazi Specijalnog tužilaštva ukazuju na to da je Radočić učestvovao u ubistvu Ivanovića.

Oliver Ivanović, bivši ministar i bivši poslanik u Skupštini Kosova, predvodio je SDP, a ubijen je 16. januara 2018.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.