Vučić o situaciji na KiM: Ponosan na „gandijevski otpor Srba“; „Mislimo da imamo ime ubice Olivera Ivanovića“

Na Severu Kosova na snazi je „gandijevski otpor“ na koji je predsednik Srbije, kako sam kaže ponosan. Taj otpor i „nezabeleženi heroizam“ rezultat je anticivilizacijske politike uvođenja taksi od 100% na uvoz robe iz Srbije i BiH. Predsednik je danas na konferenciji za štampu po prvi put izneo i sumnje srpskih istražnih organa o umešanosti Fljorima Ejupija, glavnog osumnjičenog za zločin u Livadicama, u ubistvo Olivera Ivanovića, a srpski organi „misle da imaju i ime“ osobe koja je pucala u Ivanovića. I atentat na Ivanovića i politika taksi deo su aktivnosti široke agenturne i saradničke mreže angažovane uz podršku dela međunarodne zajednice upravo posle atentata na Ivanovića. Svrha te mreže rasprostranjene u „verskoj, političkoj i medijskoj sferi“ je pokušaj da Srbiju predstave kao krivca za sve. Uz podršku dela srpske javnosti, u tome su „nažalost bili prilično uspešni“, rekao je danas Vučić.

Evropski Robin Hud

Situacija na severu KiM je „sve teža i veoma kompleksna i složena“ zbog „apsolutne zabrane trgovine“, počeo je svoje izlaganje srpski predsednik, iznoseći precizne podatke o broju zaplenjenih kamiona robe u poslednjih sedam meseci koliko je na snazi odluka prištinske vlade da na uvoz robe iz Srbije i BiH uvede takse od 100% i time de facto obustavi uvoz ovih proizvoda na koje je srpska zajednica na Kosovu navikla.

„U tom periodu, Albanci su zaplenili 16 kamiona sa robom, svi vozači su privođeni, vređani, maltretirani. Više od polovine vozila je oduzeto u poslednjih mesec dana, zato što rade u zelenom pojasu uz administrativnu liniju. U Zubinom Potoku oduzeto je četiri kamiona, u Leposaviću osam kamiona, u Sočanici dva kamiona, u Kosovskoj Mitrovici dva kamiona. U četrnaest kamiona nalazili su se prehrambeni artikli, a u dva stočna hrana“.

Naglasio je i da je na jedan kamion sredinom jula pucano u selu Jošanica u opštini Leposavić.

Kad vam neko uvede takse, taj vam je neko zabranio trgovinu. Vi ne možete ni sa taksom od 10% da budete konkurenti bilo kome u Evropi, svetu ili regionu, a kamoli sa taksama od 100% i niko nije spreman da plaća dvostruko veću cenu za bilo koji artikal i potpuno je jasno da je tu reč o apsolutnoj zabrani trgovine

Situacija sa snabdevanjem robe za srpsku zajednicu na Severu, predsednika navodi na tri pitanja.

„Zašto to Priština radi? Drugo: šta je konačni cilj Prištine i nekih sa zapada koji takve akcije podržavaju? I pod tri: a šta je ono što mi možemo da uradimo?“

Na poslednje pitanje predsednik je odgovorio na samom kraju konferencije, i to nakon dodatnog pitanja novinarke N1 kako će Srbija dostavljati proizvode na Sever.

„Snalazićemo se kako znamo i umemo da našem narodu dopremimo hranu, vodu i lekove, kao što smo i do sada radili i uvek ćemo to činiti, makar ja postao ozloglašeni evropski Robin Hud. To je taj Vučić što iz šume šalje hranu i vodu“, poručio je predsednik.

Na pitanje zašto to Priština radi, predsednik je dao sledeće objašnjenje – „da Srbi treba da zaborave na Srbiju i da roba ne treba da dolazi iz Srbije“.

Ja moram da kažem da sam bio ponosan na srpski narod. Da svih 403 prodajnih objekata od 403 su bila zatvorena. Potpuno jedinstveni u svom protestu i potpuno jedinstveni u svom nenasilnom gandijevskom otporu prištinskim vlastima. Oni su bukvalno pokazali da su u stanju da se bore metodama kojima su se Albanci borili protiv nas 80-ih godina i s početka 90-ih godina – od Starog Trga pa nadalje. Pokazali su svoju sposobnost, organizovanost i pre svega svoju hrabrost i odlučnost da opstanu kao Srbi na svojim ognjištima i da budu uz svoju državu Srbiju, a ne uz neku državu Kosovo

Kritikovao je ocenu kosovskih vlasti da je kriza na Severu lažna i upitao a kako misle da roba stiže do Srba, iz litosfere. Situaciju na terenu objasnio je rečima da „se Srbima ne da pravo da kupe za svoj novac robu koju hoće“.

Kritikovao je i predstavnike međunarodne zajednice koji „ponavljaju reči Prištine o lažnoj krizi“. Njima poručuje da su oni ti koji lažu:

„Kuda ta roba može da prođe a da ne plaćamo 100% taksu? Ako ne plaćamo onda vam je potpuno jasno kakve ćemo probleme da imamo. Kakve su to licemerne i najodvratnije laži i dela međunarodne zajednice, dela albanske javnosti i dela srpske javnosti koji u svemu vide nekakve zavere. To su se dogovorili da bi otcepili Sever. E ljudi, aj’ prekinite više sa lažima i najgorim mogućim zaverama“.

Za kraj izlaganja o pitanju zašto to Priština radi, predsednik Vučić je pobrojao kojih lekova i prehrambenih namirnica nedostaje u Kliničko-bolničkom centru, kao i kakva je situacija u Studentskom centru.

Kaže da će situacija sa snabdevanjem ove dve institucije biti nestabilna, i zavisiće od trenutka „dok ne uspeju da proteraju neki kombi te robe“.

Pet tačaka plana za zauzimanje Severa

Kada je deo izlaganja o pitanju zašto pojedini podržavaju akcije Prištine, predsednik je i to pitanje sistematizovao – Prištini se to dozvoljava jer deo međunarodne zajednice smatra da je to način „zauzimanje severa Kosova i Metohije i proterivanja srpskog življa sa vekovnog ognjišta sa čitavog KiM-a“. Mnogi od njih se nadaju i veruju da je moguće da tako Albanci reše problem na Severu, smatra predsednik, što je jedini način da „izađu iz sosa“ u kom su se zajedno našli „sa Albancima koje su podržavali“. Za sprovođenje tog plana postoji pet tačaka.

„Pod jedan pribegli su zabrani snabdevanja, trgovine srpskog stanovništva srpskom robom. Da bi ljudi zaboravili i na vezanost za svoju otadžbinu, za vezanost za srpski jezik i da bi shvatili da moraju da žive i da se pomire da žive u drugoj državi“.

„Pod dva, na delu je brutalna zabrana slobode govora. Verbalni delikt je krivično pravno sankcionisan na najbrutalniji način od strane prištinskih institucija“, objasnio je predsednik.

Kao primer je naveo podizanje optužnice protiv bivšeg ministra u kosovskoj vladi i člana Srpske liste, Ivana Todosijevića, koji je na dvadesetoj godišnjici NATO bombardovanja rekao da je povod za ovaj čin bio „izmišljeni Račak“.

Hoćete da zbog toga hapsite sve ljude, zbog toga u zatvor da ih šaljete, pa onda pošaljite sve nas – 7-8 miliona Srba u regionu, svako to misli, pa i ja to mislim. Ajde usaglasite se sa UNMIK-om pa podignite poternicu protiv mene. Što samo protiv njega? Protiv svakog ovde. Ovde svako to misli, samo što ja smem to otvoreno da kažem, a neki drugi političari ne smeju pošto se plaše za svoju zadnjicu

„Pod tri – hapšenje, proterivanje i zastrašivanje svih Srba koji im se suprotstavljaju. Svako lice koje se bori za slobodu srpskog naroda mora da bude uhapšeno ili proterano“.

„Pod četiri – angažovali su, uz podršku dela međunarodne zajednice, kompletnu agenturnu i saradničku mrežu u medijskoj, političkoj i verskoj sferi kako bi predstavili Srbiju kao ključnog krivca za sve i kako bi uvek imali i kada sve ovo izazovu svojim taksama opravdanje za priču aha, za to je Vučić kriv, njemu odgovara da izbije nešto na Severu pa će on da upada sa vojskom na Sever. Pa će Vučić da dogovara nekakvu podelu ili ne znam ni ja šta sve, pa će Vučić da bude kriv ne znam za šta sve, jer strašne su zloupotrebe što se tiče našeg naroda na Severu – aj prekinite više sa takvim lažima. I naravno da veoma moćno to rade i na teritoriji centralne Srbije i Kosova i Metohije i u delu međunarodne javnosti“.

Agenturna mreža uspostavljena nakon ubistva Ivanovića

Agenturna mreža, koju je i ranije spominjao, mada samo u političkoj i medijskoj sferi, a koja je, kako je sada pojasnio, obuhvatila i versku sferu, postavljena je na Severu nakon ubistva Olivera Ivanovića, tvrdi predsednik.

„Sve što su mogli da angažuju, i to još traje od januara 16. nakon ubistva Olivera Ivanovića, sve što su mogli da angažuju, najprljavije i najgore moguće – od ukupnog agenturnog, saradničkog i svakog drugog delovanja u čitavom regionu i međunarodnoj zajednici to su uradili. Na žalost prilično uspešno, ali ne sasvim uspešno jer je jedan deo u Srbiji bio spreman da se suprotstavi svim njihovim lažima, prevarama i izmišljotinama“.

„Pod pet – pojačano lobiranje i plaćanje političara na međunarodnoj političkoj sceni koji bi trebalo da potvrde kako Srbi nisu ugroženi i kako je to igra Beograda koji bi želeo da ostvari nekakve političke poene, a u stvari su žrtve Albanci koji eto ne bi Srbima da daju hleb koji Srbi hoće da jedu nego samo onaj koji im daju Haradinaj i Tači“.

Znatan deo predsednikovog današnjeg izlaganja posvećen je bio i detaljima srpske istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

Srpski istražni organi imaju ime ubice Ivanovića

Predsednik je danas i sa nešto više detalja govorio o saznanjima srpskih istražnih organa o ubistvu Olivera Ivanovića. Kao umešane u ovaj slučaj, imenovao je Nedžmedina Zekaja i Fljorima Ejupija. Istovremeno, optužbe za ubistvo Ivanovića u pravcu Srbije deo su obrasca po kom se pritisak, optužbe i hapšenja pripadnika srpske zajednice povećava svaki put kada poraste „slobodarski otpor našeg naroda“.

Fljorim Ejupi bio je glavnoosumnjičeni u slučaju miniranja autobusa „Niš Express-a“ u Livadicama. Ejupi je u prvostepenom postupku za ovo delo bio osuđen na 40 godina zatvora, ali je potom, odlukom Vrhovnog suda oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza. Slučaj Ejupi pun je kontroverznih događaja, uključujući i njegovo bežanje iz Bondstila.

U toj strategiji pripomogli su im i albanski i srpski političari, kao i „kompletna saradnička mreža dve službe je uvek bila na raspolaganju, ne samo novi i stari ŠIK, već i pojedine sestrinske službe na Zapadu“.

Milan Radoičić nit je cvećka… ali Milan Radoičić, sa sigurnošću, sa svim onim što smo dobili od Ministarstva unutrašnjih polova Republike Srbije i Bezbednosno-informativne agencije  ni na koji način nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića. I to je potvrđeno kroz različite metode ispitivanja, proveravanja i praćenja pomenutog gospodina

Javnosti je predočio i pitanja Srbije, upućena međunarodnoj zajednici na koja do sada nije bilo odgovora. U nastavku prenosimo pitanja predsednika Vučića o ubistvu Ivanovića, a koja su upućena međunarodnoj zajednici.

 1. Zašto institucije u Prištini nisu prihvatile zahteve Srbije da se uključi u istragu o ubistvu Olivera Ivanovića?
 2. TOK je dostavio tri opširna zahteva za uzajamnu pravnu pomoć nadležnom organu u Prištini na koje naše tužilaštvo nije dobilo odgovor, ili su isti bili nepotpuni. Naše tužilaštvo je poslalo sve odgovore Prištini. Istovremeno je MUP poslao zahtev da se uključi u istragu u cilju pronalaska izvršitelja ubistva i obezbeđivanja dokaza.
 3. Zašto osam meseci nismo dobili snimke nadzornih kamera iz Kosovske Mitrovice? Na sastancima operativnog nivoa između naše policije i KPS-a, imali smo tri sastanka na Merdarima pod pokroviteljstvom EULEX-a, tražili smo video materijal sa svih nadzornih kamera za dug period pre izvršenja krivičnog dela, a dobili samo montirane snimke kretanja Olivera Ivanovića i putničkog vozila Opel Astra neposredno pre i nakon izvršenje ubistva. U pitanju je vrlo kratak vremenski period što nije dovoljno za rekonstrukciju kretanja izvršilaca i identiteta istog i rasvetljavanja krivičnog dela. Zašto je to tako urađeno?
 4. Šta se dešava sa najvažnijim snimkom kamere sa kancelarije Olivera Ivanovića? Snimak nije dostavljen uz objašnjenje da nije radio u trenutku izvršenja ubistva, i da je proradio tek nekoliko minuta nakon samog događaja. Ni pored insistiranja, uređaj nije vraćen kako bi bio poslat nadležnim organima?
 5. Zašto nije vraćen DVR iz prostorija Građanske inicijative sa sadržajem koje su snimile nadzorne kamere?
 6. Zašto i pored više zahteva od strane Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, KP dostavlja posle osam meseci klonove čaura sa mesta zločina? Ne možemo da budemo na licu mesta, ne možemo da izvršimo DNK analizu, ne možemo da dobijemo dokaze za bilo šta samo da bi srpska policija bila isključena i da bi oni mogli da prave svoje verzije priča. Optužiše pola sveta, ali niko ne zna ko je ubio Olivera Ivanovića. Što ne kažu ko je ubio Olivera Ivanovića, zašto je počinjeno ubistvo i šta je motiv?
 7. Kako Priština objašnjava navodni pravac kretanja auta iz koga je izvršeno ubistvo, a koje se kretalo ka južnom delu Kosovske Mitrovice do Suvog Dola?
 8. Kako Priština objašnjava da je pri tom ubistvu ostavljen broj šasije koje ukazuje da je vozilo dovedeno iz centralne Srbije, a da je pre toga dovezeno iz Austrije, što se ustanovilo posle dva sata vremena? Kako su profesionalci to tako nevešto izveli? Da li su hteli da podmetnu lažne dokaze?
 9. Zašto Priština nije dostavila snimak siluete ubice, budući da je tvrdila da raspolaže takvim snimcima?
 10. Kako Prištinska strana objašnjava motiv ubistva? Ko je imao interesa od ubistva Olivera Ivanovića na dan raspisivanja veoma važnih beogradskih izbora?
 11. Pripadnici KPS-a Dragiša Marković i Nedeljko Spasojević, kao i Marko Rošić uhapšeni su u akciji Prištine 23. novembra 2018. godine. U zahtevu za određivanje pritvora je navedeno da je Dragiša Marković odavao informacije sa lica mesta policijskom službeniku Srbije, što su lažne optužbe. Zašto prištinska strana koristi lažne navode o lažnom telefonskom razgovoru između Dragiše Markovića i pripadnika MUP-a Srbije, budući da je ustanovljeno da nisu bili u kontaktu tada, već 5-6 meseci pre ubistva? O tome je obavešteno tužilaštvo u Prištini.
 12. Zašto je prištinska strana dezavuisala istragu tvrdnjama o umešanosti Predraga Toodorovića i Miloša Čujovića u ubistvo, pri čemu je utvrđeno da su na dan ubistva otišli iz Kosovske Mitrovice, otišli u Gračanicu i boravili u Prištini, u hotelu Swiss Diamond, kao i da su KiM napustili sa prištinskog aerodroma?
 13. Kakvi su to dokazi koje je Rada Trajković dala u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića na koje se pozivaju u svojim izrekama? I to isključivo prema Milanu Radoičiću, Srpskoj listi, odnosno zvaničnom Beogradu.
 14. Zašto Priština nije dostavila Beogradu odgovore na zahtev srpskih pravosudnih organa koji su se odnosili na obaveštenja koja su kosovski organi prikupili od eventualnih svedoka, ili građana koji imaju saznanja o krivičnom delu i počiniocu? Celokupan saobraćaj baznih stanica, mobilnih operatera koji pokrivaju Mitrovicu u periodu od 05.01.2018. u 00:00 časova do 20.01.2018. u 00:00 časova. Zatim sadržaje signalizacionih logora sa baznih stanica koji pokrivaju Mitrovicu za period od 15.01.2018. do 17.01.2018. Podaci da li je utvrđeno da je zapaljeno vozilo Opel Astra korišćeno prilikom izvršavanja ubistva. Da li je utvrđeno da su tragovi pneumatika sa mesta zločina pripadali kasnije zapaljenom vozilu?
 15. Zašto ne možemo da dobijemo snimke sa aerodroma Rinas u Tirani?
 16. Zašto ne možemo dobiti podatke o tajnom kretanju lica po imenu Fljorim Ejupi? Pa da vidimo kako je napustio Nemačku iako je tamo pod prismotrom? Šta, kako i na koji način je on radio na aerodromu u Tirani, zatim se kretao ka KiM, ponovo nestao, zatim je vraćen u Nemačku sa aerodroma Rinas u Tirani?
 17. Šta je u Kosovskoj Mitrovici radio Nedžmedin Zekaj, koji je promenio ime u Liraj Zekaj? Šta je njegova uloga u svemu tome i zašto ne možemo dobiti podatke o njegovom kretanju?

Građanima je potvrdio i da srpski istražni organi „misle da imaju ime ubice“ i da će nastaviti sa prikupljanjem materijalnih dokaza i voditi istragu „sve dok ne dođemo do imena ubica Olivera Ivanovića“. Prištinska istraga, s druge strane je „politička“ i to je razlog zašto Albanci i dalje „pojma nemaju“ koje je ime ubice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.