Korenica: Odloženo ročište u slučaju ubistva Ivanovića na neodređeno vreme

Foto: KoSSev

Iako zakazano za sutra, novo pripremno ročište za razmatranje nove – treće optužnice protiv šestoro optuženih za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića, odloženo je na neodređeno vreme, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog Nedeljka Spasojevića, Faruk Korenica.

Do odlaganja je došlo zbog predloga koji je uputio novi advokat optuženog Radeta Basare, Tom Gaši, potvrdio je Korenica.

U predlogu se, prema rečima Korenice, traži da se on izuzme iz postupka zato što je branio i Radeta Basaru i Nedeljka Spasojevića.

Faruk Korenica kaže da od samog početka sudskog postupka pred Osnovnim sudom zastupa optuženog Nedeljka Spasojevića, da je zastupao i Radeta Basaru, ali u periodu kada on nije bio obuhvaćen istim predmetom kojim su sada svi optuženi za umešanost za ubistvo Olvera Ivanovića obuhvaćeni.

Korenica dalje navodi da je Zakonikom o krivičnom postupku naznačeno da u jednom krivičnom postupku branilac ne može da brani dvoje ili više okrivljenih.

„Onog trenutka kada je tužilac odlučio da njegov predmet (Radeta Basare) pripoji ovoj grupi, pozvao me je direktno bivši Specijalni tužilac, Sulj Hodža i pitao koga želim dalje da zastupam – Radeta Basaru ili Nedeljka Spasojevića“, objašnjava Korenica, te dodaje da se tada izjasnio da želi da nastavi da zastupa Spasojevića, jer je bio njegov branjenik od samog početka.

Ponavlja da ne brani Basaru već godinu dana, te dodaje da mu nije jasno zašto je njegov sadašnji branjenik, Tom Gaši, uputio ovakav zahtev sudu i zašto je to odlučio da uradi sada.

„Odjednom se pojavljuje novi advokat koji Radeta Basaru brani godinu dana unazad i on je znao da sam ja bio tu samo kod određivanja sudskog pritvora i nigde više i njemu sada pada na pamet posle godinu dana da traži moje izuzeće što je nespojivo sa logikom, jer njegov branjenik i moj branjenik nemaju nikakve kolizije“, dodaje Korenica

Ovo se nikada u pravosuđu nije dogodilo – da advokat osporava advokata iako su interesi i jednog i drugog identični

Ovaj predlog upućen je sudu pre nedelju dana. Korenica navodi da je sudija bio u obavezi da odmah o njemu odluči, ali i da do toga nije došlo.

„Ujedno je bio dužan da pita tog advokata (Gašija) – Šta si ti radio godinu dana, zašto to nisi podneo da sud donese pravovremeno rešenje„, precizira Korenica.

Korenica za sebe kaže da „nekome smeta to što on traži da se poštuju ustavna i zagarantovana prava svog branjenika Nedeljka Spasojevića“, ali i da mu sada samo preostaje da sačeka odluku suda te da ima pravo žalbe.

Nije mogao da precizira kada će doći do novog ročišta, ali očekuje da će se ceo proces odužiti.

Korenica je komentarisao i treću optužnicu Specijalnog tužilaštva. Kaže da ona apsolutno ne odgovara spisima predmeta i da je „još gora nego prethodna“.

„Sudija se sada našao u teškoj situaciji, pravična odluka bi bila da se ona (optužnica) odbaci i da se obustavi krivični postupak. Ali on nema hrabrosti, on je ušao u bubanj“, ocenjuje Korenica uz naznaku da ništa nije izmenjeno u odnosu na prethodnu optužnicu, a šta je zatraženo odlukom Apelacionog suda.

Korenica ujedno navodi da je jedna od retkih izmena u novoj optužnici to što se sada pominju dva nepoznata lica koja su navodno izvršila sam čin ubistva, dok se ostali koji su obuhvaćeni optužnicom terete da su pomagali u izvršenju ubistva.

Odlukom Apelacionog suda u Prištini, septembra meseca je predmet ubistva Olivera Ivanovića vraćen na početak. Žalba odbrane optuženih je usvojena, te je, tužilaštvu vraćena optužnica na uređenje.

Nova optužnica podignuta je 11. decembra. Međutim, kako je za KoSSev potvrdila advokatica optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović, novom optužnicom se Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i njena klijentkinja, umesto za „pomoć u izvršenju dela teškog ubistva“ sada terete za izvršenje samog ubistva.

U prethodnom postupku održano je samo jedno ročište 11. februara kada su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

U procesu koji vodi kosovsko Specijalno tužilaštvo pred Opštim sudom u Prištini, optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara. Kao vođe kriminalne grupe optuženi su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

Pročitajte još:

Prekinuto pripremno ročište u slučaju ubistva Ivanovića, nastavak za 7 dana

Podignuta nova – treća optužnica u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Filipović: Četvoro optuženo za ubistvo Ivanovića u novoj optužnici, ročište 4. decembra

Optužnica povodom slučaja ubistva Ivanovića vraćena na ponovni postupak

Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića: Odloženo drugo pripremno ročište usled virusa korona

Haljimi: U novoj optužnici Arsović optužena za saizvršilaštvo u ubistvu; Sulj Hodža otišao u penziju

Ročište završeno, naredno u martu, optuženi se izjasnili da nisu krivi za umešanost u ubistvo IvanovićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.