Advokat: Završeno pisanje optužnice za ubistvo Ivanovića, čeka se prevod(?)

Oliver Ivanović KoSSev
FOTO: KoSSev

Tekst optužnice za slučaj ubistva Olivera Ivanovića je završen i poslat na prevođenje, potvrdio je za KoSSev Mahmut Haljimi (Mahmut Halimi), advokat Marka Rošića – jednog od sedam, kako je javnosti poznato, do sada osumnjičenih za umešanost u slučaj ovog ubistva. Rošićev advokat pozvao se na navode specijalnog tužioca, Sulj Hodže (Sylë Hoxha). Faruk Korenica, advokat još jednog osumnjičenog – pripadnika Kosovske policije, Nedeljka Spasojevića, nije imao ova saznanja. On, štaviše, smatra da od ove optužnice „nema ništa“, te da se „samo kupuje vreme“.

Specijalni tužilac nadležan za slučaj ubistva Olivera Ivanovića, Sulj Hodža, još 1. novembra je za KoSSev potvrdio da će u roku od 15 do 20 dana biti podignute optužnice protiv osumnjičenih, Marka Rošića i Nedeljka Spasojevića, kao i da se radi na tome da se podigne „zajednička optužnica“ protiv svih osumnjičenih.

Hodža je tada ujedno rekao da ovo tužilaštvo ima nova saznanja u vezi sa slučajem ubistva srpskog političara, ali da će ona biti poznata za javnost u trenutku kada se podignu optužnice.

Devetnaest dana kasnije, optužnica još uvek nije podignuta, ali je, kako je za KoSSev večeras potvrdio advokat Marka Rošića, tekst završen i poslat na prevođenje.

„Optužnica nije podignuta, čekamo…juče mi je (specijalni tužilac Kosova, Sulj Hodža) rekao da je optužnica završena i da je poslata na prevođenje i zbog toga mora da se kasni malo“.

Kada će biti podignuta, ko su osumnjičeni, da li su u pitanju pojedinačne ili grupna optužnica, šta se osumnjičenima stavlja na teret, Haljimiju nije poznato, te navodi da će morati da se sačeka njeno obelodanjivanje, odnosno, zvanično podizanje.

Korenica: Od toga nema ništa, samo se kupuje vreme

Sa druge strane, Faruk Korenica, advokat pripadnika Kosovske policije sa Severa, Nedeljka Spasojevića, koji se takođe sumnjiči za umešanost u ubistvo Ivanovića, nema nikakva nova saznanja o mogućnosti podizanja optužnice.

„Osim praznog obećanja koje je dato pre skoro mesec dana…da će optužnica biti podignuta za 15 dana, a evo skoro mesec je prošao, ništa nemam“, kaže u telefonskom razgovoru za KoSSev.

Korenica smatra da optužnica ne bi trebalo da se ni podiže, te da bi trebalo čak i da se „obustavi istraga“, jer:

„Onog trenutka kada tužilac ima dobro osnovanu sumnju, njemu su otvorena vrata da podigne optužnicu, ali ako neko 12 mesesci navodno skuplja dokaze za nešto, a nema nikakvog rezultata, faktički istraga i ne postoji“.

23. novembra biće tačno godinu dana od kada su u akciji Kosovske policije na Severu uhapšeni Marko Rošić, Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković.

Prema kosovskim propisima osumnjičeni može provesti i do 12 meseci u pritvoru, iako optužnica nije podignuta, a kako je za KoSSev potvrdio i advokat, Ljubomir Pantović, na zahtev tužioca, u posebno složenim predmetima, odlukom sudije taj rok može biti pomeren i na 18 meseci.

Nakon isteka i ovog roka, ukoliko optužnica ne bude podignuta, osumnjičeno lice se pušta na slobodu, a u slučaju podizanja optužnice, zakonska ograničenja ne postoje, objasnio Pantović.

Komentarišući navode specijalnog tužioca iznete pre 19 dana u izjavi za KoSSev o tome da postoje nova saznanja o ovom slučaju koja će biti poznata javnosti kada se podigne optužnica, Korenica postavlja pitanje – a gde su bili ti dokazi tokom ovih 10 meseci?

„Zakonom je regulisano da istraga mora da traje što kraće, ona ne sme da se pretvori u glavni pretres…prema tome, od toga nema ništa, taj čovek (Nedeljko Spasojević) je bio dostupan vlastima uvek i nažalost, nakon atentata na Olivera Ivanovića, neko hoće samo da vremenom dokaže da je navodno sve uradio da bi na kraju rekao on ili sud – izvinite ali ovde nema ništa„.

Gde su bili ti dokazi pre 10 meseci, gde je policijska istraga, gde je njegova istraga, to je samo kupovina vremena, ništa više

A najteže je, kako kaže, Spasojeviću, koji se u pritvoru nalazi još od 23. novembra 2018. i njegovoj porodici.

„Zaboravlja se da oko okrivljenog, bilo ko da je u pitanju i da je najveći ubica, ima oko 20 do 50 lica koji ga mnogo vole“.

Otac Marka Rošića, Nebojša Rošić, nedavno je u izjavi za Kosovo Online, izneo tvrdnje da je njegov sin u pritvorskoj jedinici podvrgnut turturi – fizičkoj i psihičkoj i primoravanjima da, kako je rekao, lažno optuži srpske organe i Milana Radoičića za slučaj ubistva Olivera Ivanovića.

Takođe je istakao da je zabrinut za bezbednost svog sina, koji se, „nalazi u veoma lošem psihičkom stanju“, kao i da je pokušao da sebi oduzme život.

Ujedno je pozvao međunarodne predstavnike da „bez odlaganja ispitaju ove navode i provere na koji način je njegov sin bio izvrgnut pritiscima.

Specijalno tužilaštvo Kosova – bez odgovora

Zvaničnu potvrdu o završetku teksta optužnice večeras nismo uspeli da dobijemo uprkos više pokušaja.

Specijalni tužilac, Sulj Hodža, koji je do sada u više navrata govorio za KoSSev, večeras je, međutim, to odbio, rekavši da se za sve informacije o slučajevima Specijalnog tužilaštva obratimo portparolu ovog tužilaštva, Ekremu Ljutfiuu (Ekrem Lutfiu). Ljutfiu, međutim, sa druge strane, nije mogao da nam odgovori na pitanja koja smo uputili u telefonskom razgovoru, jer, kako je rekao, „ne govori srpski i engleski“.

U međuvremenu smo se portparolu tužilaštva obratili pisanim putem na albanskom jeziku, ali do objavljivanja ove vesti odgovor nismo dobili.

Podsetimo, Marku Rošiću i Nedeljku Spasojeviću, pripadniku Kosovske policije sa Severa, poslednji put je pritvor produžen 22. oktobra za naredna dva meseca.

Rošićev advokat, Mahmut Haljimi, tada je poručio da ni prilikom ovog produženja pritvora tužilac nije predstavio nikakve nove dokaze koji bi opravdali dalje zadržavanje u pritvoru njegovog klijenta.

Rošić i Spasojević nalaze se u pritvoru još od 23. novembra 2018.

Tada je uhapšen takođe još jedan policajac, Dragiša Marković, da bi kasnije bio pušten iz pritvora. Potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, takođe jedan od osumnjičenih za umešanost u ovo ubistvo, tada je izbegao hapšenje. Za njim je naknadno raspisana poternica.

Do sada je poznato da se za slučaj ubistva Olivera Ivanovića, odnosno umešanost u ubistvo, tereti sedam osoba. Potvrđena su imena šest osoba – Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Dragiša Marković, Milan Radoičić, Silvana Arsović i Rade Basara.

Poslednja akcija hapšenja na Severu Kosova u vezi sa slučajem ubistva izvedena je pre više od nedelju dana kada je uhapšen policajac Rade Basara, dok je drugi osumnjičeni Ž. B., za kojeg se pretpostavlja da je jedan od najviših policijskih zvaničnika regiona Sever, uspeo da izbegne hapšenje.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. i do sada nijedna optužnica nije podignuta.

O slučaju ubistva Olivera Ivanovića čitajte na našoj tematskoj stranici: Ubistvo Olivera IvanovićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.