Policajci osumnjičeni za manipulaciju dokazima u istrazi ubistva Ivanovića vraćeni na posao

GI SDP Oliver Ivanović
Foto: (AP Photo/Visar Kryeziu)

Dvojica pripadnika Kosovske policije Ž.J. i D.M. – koji su se sumnjičili za manipulaciju dokazima u istrazi ubistva Olivera Ivanovića – vraćeni su danas na posao. Da im je suspenzija prekinuta potvrdio je za KoSSev zamenik regionalnog komandira za region Sever, Besim Hoti.

„Radi se o prekidu suspenzije i vraćeni su. Dobili smo naredbu od 18. jula, koja, dakle danas stupa na snagu,“ rekao je Hoti.

On nije mogao da da više detalja o tome šta je utvrđeno istragom, s obzirom na to da je policija nije vršila, već Policijski inspektorat Kosova.

Više detalja zatražili smo od ovog inspektorata. Portparol PIK-a Arber Beka u kratkom telefonskom razgovoru zamolio je da pitanja pošaljemo pisanim putem. U međuvremenu takav zahtev smo i prosledili.

Predsednik Osnovnog suda u Mitrovici, Nikola Kabašić i tužilac Šućri Sulja različito su za Insajder tumačili to šta se vidi na snimku mesta ubistva Ivanovića, u vezi sa načinom na koji su postupili policajci.

Ž.J. i D.M. privedeni su 10. februara, kako su tada preneli prištinski mediji – pod sumnjom da su manipulisali dokazima u slučaju ubistva Ivanovića.

Tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, Šućri Sulja, tvrdio je i da se na video snimku sa lica mesta ubistva vidi da su policajci uklonili jednu čauru, odnosno da ju je jedan policajac stavio u džep, te da su navodno „sve vreme bili na telefonu sa nekim“.

Policajci su dva dana kasnije, sudskom odlukom Osnovnog suda u Mitrovici i oslobođeni, iako je tužilaštvo zatražilo od suda da im odredi jednomesečni pritvor.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Ni posle šest meseci nema konkretnih informacija o istrazi koju vode i Beograd i Priština. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, juče je saopštio i da „ima napretka“ i da se očekuju rezultati, ne navodeći više detalja.

Ivanovićevi najbliži saradnici osim što kritikuju način vođenja istrage, izneli su kritike i na račun rada policije.

Ivanovićeva najbliža saradnica, Ksenija Božović, svedočila je u javnosti da je istražna jedinica došla na teren 20 minuta nakon ubistva, a da je lice mesta bilo neobezbeđeno sve do dolaska ove jedinice.

Tvrdila je takođe da je upravo ona jednom od policajaca na licu mesta pokazala čaure, za koje je on, sa druge strane, komentarisao da su „ko zna od kad tu“ i prepričala da je potom „nekog mobilnim telefonom pozvao“.

Nadzorne kamere u vreme ubistva Olivera Ivanovića, koje su se nalazile na prostorijama njegove stranke – nisu radile, ali su proradile deset minuta kasnije – odgovor je koji je Božović dobila u tužilaštvu na pitanje šta se vidi na snimcima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.