Protest #1od5miliona i ove godine u čast Olivera Ivanovića: Nas je ipak više

Foto: BBC srpski

U Beogradu je noćas, po drugi put, pokret #1od5miliona organizovao protestnu šetnju posvećenu ubijenom političkom lideru Srba sa Kosova, Oliveru Ivanoviću. Građani su šetnjom od platoa Filozofskog fakulteta do Hrama Svetog Save, želeli da pokažu da Ivanovićevo ubistvo nije zaboravljeno i ujedno izneli zahtev nadležnima da pronađu nalogodavce i ubice „ovog političkog ubistva“.

Kako je javio reporter Bete, zbog poštovanja prema Ivanoviću, večeras nije bilo obraćanja govornika, kako je to uobičajeno. Umesto toga emitovani su govori Olivera Ivanovića, a njegova ocena je i da je skup bio masovniji nego inače.

„Meni su uradili sve što su mogli, još samo nisu pucali u mene, ali ko zna, ni to nije isključeno“; „Nikada nisam dozvoljavao da budem svrstan tamo ili ovamo, već samo da pripadam narodu“, jedan je od citata iz Ivanovićevog intervjua koji se noćas mogao čuti kroz centar prestonice.

Emitovan je i deo intervjua u kojem Ivanović navodi da „na terenu“ odlučuju neformalni centri moći i da ga „zabrinjava“ što predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominje Milana Radoičića kao „primer borca za opstanak Srba na Kosovu“.

Učesnici protesta u protestnu šetnju išli su pod sloganom „Nas je ipak više“ koji je ujedno bio i slogan poslednje kampanje za gradonačelnika Severne Mitrovice u kojoj je Ivanović učestovao pre ubistva.

 

Među prisutnima je bio brat Olivera Ivanovića, Miroslav, i pojedini lideri Saveza za Srbiju: Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Borko Stefanović i Nikola Jovanović.

Kako su ranije danas podsetili organizatori, istu šetnju organizovali su i na jednogodišnjicu atentata prošle godine. Tada su „vrata Hrama Svetog Save ostala zaključana, plato ispred Hrama ostao je bez struje, dok su u blizini vršene tonske probe za sutrašnji nastup Vučića i Putina“.

Ispred Hrama Svetog Save će se protest završiti i ove godine uz paljenje sveća u čast Ivanovića, ali, kako je naveo organizator, i sa namerom da one služe „kao podsetnik da se ovako nešto ne sme nikada ponoviti“.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici sa šest hitaca u leđa, tri meseca nakon lokalnih izbora u kojima je medijski i politički označen kao izdajnik i rušitelj srpskog jedinstva. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, ispraćen velikim brojem građana, bez komemorativne sednice lokalne skupštine čiji je odbornik kratko pred smrt bio.

Ivanovićevo ubistvo istražuje srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, ali i kosovsko Specijalno tužilaštvo. Za sada su optužnicu podigli samo kosovski istražni organi, i to početkom decembra 2019. dok je TOK i dalje u predistražnom postupku.

Na optužnici kosovskog Specijalnog tužilaštva nalazi se šest osoba, a u vezi sa umešanošću u ubistvo Ivanovića traga se za još (najmanje) tri osobe za kojima je raspisana poternica, među kojima su imena potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, Ž.B – za kojeg je rečeno da se radi o visokom policijskom zvaničniku sa Severa Željku Bojiću i biznismena Zvonka Veselinovića.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.