Goran Rakić i Milena Popović predloženi za svedoke na suđenju za povredu časti i ugleda Milana Radoičića

Ivanović Rakić Ivanović Radoičić
FOTO: KoSSev/N1/Srđan Ilić

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i Milena Popović, nevenčana supruga ubijenog Olivera Ivanovića, predloženi su za svedoke na suđenju za povredu časti i ugleda Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, a po njegovoj tužbi protiv Rade Trajković, predsednice Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije.

Radoičić je u septembru prošle godine podneo tužbu Višem sudu u Beogradu protiv Rade Trajković zbog povrede ugleda i časti. Trajković je nakon ubistva Ivanovića u medijima javno označavala Radoičića kao osobu koja navodno predvodi mafiju na Severu, odnosno da je navodno umešan i u ubistvo Olivera Ivanovića.

Istovremeno je kritikovala i srpskog predsednika Aleksandra Vučića, te srpske pravosudne organe zbog toga što, kako ističe, navodno štite Radoičića, a na vest o tome da ju je Radoičić tužio, svojevremeno je ironično rekla da će se „braniti poligrafom“, aludirajući na odbranu srpskog državnog vrha samog Radoičića i toga što je poligrafom u Beogradu utvrđeno da nije kriv.

„Pun. tužioca u svemu kod tužbe i tužbenog zahteva, kao i pri svim priloženim i predloženim dokazima, osim dokaza predloženih u tužbi, predlaže da sud u dokaznom postupku izvede dokaz saslušanjem svedoka Gorana Rakića i Milene Popović Ivanović čije će adrese dostaviti kasnije, a na okolnost povrede ugleda i časti tužioca“, navodi se u zapisniku sa glavne rasprave koja je održana danas u Višem sudu u Beogradu.

U istom zapisniku, međutim, advokat Rade Trajković, Vladan Gajić, izneo je primedbu da se ne može svedočiti o ličnim svojstvima podnosioca tužbe, odnosno – njegovoj časti i ugledu.

„Pun. tužene u svemu kod odgovora na tužbu i iznetih dokaznih predloga, ne protivi se predlozima tužilašne strane, osim predloga za saslušanje svedoka iznetog na današnjem ročištu, za koje navodi da nije obrazloženo ko su ta lica, na koje okolnosti bi mogli biti saslušani, a povredu ugleda i časti kao lična kategorija se ne može dokazivati iskazima svedoka“, navodi se u zapisniku takođe.

U izjavi za KoSSev, Rada Trajković, je kazala i da je još jedna od primedbi njenog advokata bila i ta da je u postupku Popović neprecizno predstavljena – kao supruga ubijenog Olivera Ivanovića.

Međutim, advokat Milana Radoičića – Maksimović Kruna, ukazuje prema zapisniku na to da postoji „objektivni aspekt povrede ugleda i časti“, te da Milena Popović „može da posvedoči u prilog navodima tužilačke strane“

„Za ovo punomoćenik tužioca izjavljuje da postoji i objektivni aspekt povrede ugleda i časti da je predloženi svedok Goran Rakić predsednik Srpske liste i da je njegovo svedočenje predloženo na okolnosti posledica iznošenja prethodnih navoda, a da je svedok Milena Popović Ivanović, supruga ubijenog Olivera ivanovića i može da posvedoči u prilog navodima tužilačke strane“.

Popović: Nemam informaciju, kada me budu obavestili, odlučiću

Nevenčana supruga pokojnog Olivera Ivanovića, Milena Popović, sa druge strane, tvrdi da nema informaciju o tome da je predložena za svedoka u slučaju „povrede časti i ugleda“ po tužbi Milana Radoičića.

„Ja nemam tu informaciju, kada me budu o tome obavestili, ja ću onda da odlučim. Ali za sada nemam tu informaciju, sada to prvi put čujem“, kazala je u izjavi za KoSSev.

Tvrdi da će sačekati zvaničnu potvrdu.

Na pitanje da li će se u slučaju da dobije zvaničnu potvrdu i odazvati pozivu da svedoči, Ivanović ponavlja da „ne može ništa da kaže“ zato što ne zna da li su ovakvi navodi tačni.

„Možemo da razgovaramo kada ja takvu informaciju dobijem. Uopšte ne znam da li je to nečija spekulacija, da li je ta informacija puštena namerno“, dodala je Ivanović.

Viši sud je ročište za glavnu raspravu zakazao za 28. septembar 2020. godine u 9.20 sati.

Trajković: Prezirem Radoičića, svedoke još više

Rada Trajković zna da na ročište u septembru neće otići.

„Ne pada mi na pamet. Nisam do sada išla, pa neću ni sad’. Ja prezirem ovog (Milan Radoičić, prim.red.), a svedoke još više. Ispod časti mi je“, kazala je Trajković za KoSSev.

Trajković je takođe prenela i navode svog advokata da sud sigurno neće moći da prihvati predlog Milana Radoičića da u njegovu korist svedoče Popović i Rakić, jer ne mogu da svedoče o „ličnim svojstvima tužioca“.

U međuvremnu se oglasio i advokat Rade Trajković na Tviteru:

Inače Milena Popović je ranije izjavljivala da ona ne poznaje Milana Radoičića, a pred dvogodišnjicu ubistva svog partnera u intervjuu za RTS kazala je i:

„Ja imam svoj lični stav i svoje mišljenje o Milanu Radoičiću… Milan Radoičić je čovek koji je neka vrsta moći na Severu Kosova. Oliver je uvek govorio da on predstavlja paralelnu strukturu moći na Kosovu i Oliver i on su bili politički protivnici. Ja imam svoje mišljenje i stav o njemu ali to ne znači da smatram da je možda on odgovoran za Oliverovo ubistvo. Čekaću da prođe vreme i da prikupimo više informacija“.

Kosovsko tužilaštvo Milana Radoičića istovremeno sumnjiči za umešanost u ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića. Iako je u Prištini sudski postupak u toku za ubistvo srpskog političara, Radoičić nije optužen. On od novembra pretprošle godine nije dostupan kosovskim organima, nakon pokušaja njegovog hapšenja u Severnoj Mitrovici, za šta se on u jedinom javnom obraćanju do sada izjasnio da se radilo o pokušaju njegove likvidacije, te da on nema veze sa ubistvom Ivanovića.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.