Hapšenja zbog ubistva Olivera Ivanovića: Uhapšeno četvoro, za jednim osumnjičenim se traga, dokazi za još dve osobe

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

21:12 – Srpska premijerka o različitim univerzumima: „Nekakva istraga za nešto što se desilo pre 11 meseci…“

„Jutros dok su oni u 4,5 ujutru upadali  ljudima u kuće, do zuba naoružani, mučili, privodili, maltretirali  i ljude i njihove porodice u sklopu nekakve istrage za nešto što se desilo pre 11 meseci, pa su odjednom se sada setili da na taj način nešto istražuju – mi smo se jutros spremali da položimo kamen temeljac za naučno-tehnološki park u Nišu. To je ta različita politika, to su ti različiti prioriteti,“ ovako srpska premijerka Ana Brnabić, vidi „retrogradnu politiku“, „politiku 19 veka“, ali i postojeću istragu Specijalnog tužilaštva iz Prištine za ubistvo Olivera Ivanovića, čija supruga Milena Popović inače od maja, radi u njenom kabinetu.

U toku je obraćanje javnosti nje i srpskog predsednika Aleksandra Vučiča.

Detaljnije o tome šta je Ana Brnabić rekla čitajte u posebnoj vesti

(Фото Танјуг)
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

20:25 – Posle celodnevnog očekivanja javnosti se upravo obraća predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić – Govori o uvođenju carinskih dažbina

Svoje izlaganje posle celodnevnog očekivanja medija da se obrati, predsednik je započeo sa temom uvođenja carinskih dažbina od 100 odsto.

„Anticivilizacijski čin, antievropski, to je kršenje jednog od fundamentalnih prava i sloboda a to je sloboda kretanja kapitala i usluga,“ rekao je Vučić.

Kaže da Srbiji nije poznat razlog uvođenja ovakvih taksi. Nisu sami uradili, uradii su uz podršku  određenih zapadnoh zemalja, rekao je predsednik.

Smatraju da je Srbija kriva što je pobedila u glasanja na INTERPOL-u. Oni nemaju nama drugo da zamere. Srbia nije ni na koji način prekršila CEFTA, objašnjava dalje i pominje da sami Albanci kažu da u ovoj meri će ići do kraja i da imaju podršku SAD-a, u šta on i saradnici ne žele da veruju.

U skladu sa tim, histerija u Prištini ne prestaje, dodaje i objašnjava dalje da je za Prištinu to „igra“.

Detgalje njegovog obraćanja čitajte u posebnoj vesti

19:28 – Specijalni tužilac: Imamo dokaze protiv još dve osobe

Kako prenosi Koha, na vanrednoj sednici za štampu Odeljenja za istrage, direktor ovog odeljenja Riza Šilova (Riza Shilova), rekao je da je tokom akcije hapšenja sprovedene ovog jutra u Severnoj Mitrovici izvršen pretres stana potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, ali više detalja nije saopšteno.

Specijalni tužilac je takođe najavio da postoje dokazi za hapšenje još dve osobe u vezi sa ubistvom Ivanovića.

Podsetimo, specijalni tužilac Sulje Hodža rekao da je akcija sprovedena zato što je tužilaštvo iskoristilo sve druge načine da dođe do materijalnih dokaza.

19:12 – Advokat jednog od uhapšenih Srba: Očekujemo sutra odluku suda o pritvoru

Miloš Delević, advokat jednog od četvorice Srba koji su jutros uhapšeni u Severnoj Mitrovici, Marka Rošića, izjavio je za Radio Kontakt plus da očekuje da sutra Osnovi sud u Prištini donese odluku o pritvoru njegovog klijenta.

Delević kaže za Radio Kontakt plus da je njegov branjenik danas dao izjavu Kosovskoj policiji i da je osumnjičen za pomaganje u teškom ubistvu Olivera Ivanovića.

„Ono što možemo da očekujemo je da Specijalno tužilaštvo u Prištini podnese zahtev za određivanje mere sudskog pritvora. Sednica će najverovatnije biti održana sutra u Osnovnom sudu u Prištini,“ rekao je Delević.

17:40 – BETA, N1, Insajder – Saša Janković dao izjavu Specijalnom tužilaštvu Kosova. Na vanrednoj konferenciji dao detalje razgovara i saznanja o Oliveru Ivanoviću

I dok su tokom čitavog dana glavne vesti bile koncentrisane u Kosovskoj Mitrovici i Prištini u vezi sa jutrošnjim hapšenjem i istragom ubistva Olivera Ivanovića, popodne takva vest stiže iz Beograda.

Opozicioni lider Saša Janković je na konferenciji za štampu danas otkrio da je prekjuče dobio poziv Tužilaštva za organizovani kriminal, da po zamolnici Suda u Prištini da izjavu u svojstvu svedoka u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, i da je izjavu dao juče u prostorijama tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu.

Prema njegovim rečima, prištinsko pravosuđe tražilo je da svedoči zato što je došlo u posed njegovih razgovora s Ivanovićem, u kojima je lider PSG-a razgovore više puta završavao rečima da je život Ivanovića u opasnosti, i da treba da „pazi na sebe i svoju porodicu“.

Janković je rekao da su, ili Ivanović, ili on, u tom periodu bili prisluškivani i naveo da je informacije o ugroženosti života Ivanovića dobio od samog lidera SDP-a, naročito pošto je Ivanović razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje N1 da li je taj sastanak sa Aleksandrom Vučićem jedini razlog zbog kojeg je mislio da je Ivanoviću ugrožen život, Janković je rekao da je to glavni razlog i da ga je na osnovu analize tog razgovora upozoravao na to.

„(Ivanović) je tokom tog sastanka naveo ko, gde i kako mu pretio… Vučić ga je pitao da li planira saradnju sa Srpskom listom. Nakon što je Ivanović odgovorio da ne želi da sarađuje s ljudima iz politike i kriminala, Vučić je 40 minuta (do kraja sastanka) ćutao,“ rekao je Janković i dodao da je Ivanoviću već tada rekao da je to „loš znak“, zbog kog je posumnjao da je Ivanoviću život ugrožen.

On je naveo da je Ivanović predsedniku i u centrali Bezbednosno-informativne agencije izneo podatke da je njegovim saradnicima prećeno i da su „očigledno praćeni“, da je jasno koje ljude je Ivanović sumnjičio, ali da sam ne zna njihova pojedinačna imena i da ih nije izneo Tužilaštvu.

Lider PSG-a je naveo da se nekoliko časova posle njegovog svedočenja informacija o tome pojavila u pojedinim tabloidima, iz čega je zaključio da je neko iz samog Tužilaštva za organizovani kriminal vest dostavio tabloidima.

On je pitao da li to predstavlja poruku svima koji u Srbiji žele da doprinesu rešenju slučaja ubistvu Ivanovića i da li je takav stav vlasti razlog što deset meseci nema pomaka u tom slučaju.

„Srbija ne može da ostane talac, jer ja nisam jedini ko želi da priča o tome,“ rekao je Janković.

Najavio je da će od Tužilaštva zvanično zatražiti transkripte svog svedočenja, budući da je ono audio i vizuelno snimljeno, da ne zna da li je još neko u Srbiji pozvan na svedočenje po zahtevu prištinskog pravosuđa, kao i da se nada da će i drugi biti pozvani da kažu šta znaju o tom slučaju.

16.30 – Igor Simić: Angažovan tim advokata za uhapšene, u pritvornom centru su u Prištini

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da se četvorica Srba uhapšenih u Kosovskoj Mitrovici nalaze u pritvornom centru u Prištini i da je angažovan tim advokata koji će ih braniti. Simić je za televiziju O2, a prenosi N1, rekao da će tim angažovanih advokata hitno otići u Prištinu i zahtevati da vide uhapšene Srbe. Određen im je 48-časovni pritvor, javljaj

16:30 – Specijalni tužilac Hodža: Prikupio sam dokaze sa kojim smo došli do stepena kada nismo imali drugu mogućnost osim akcije, iscrpeli smo sve ostale mogućnosti

Kosovska policija i Specijalno tužilaštvo Kosova održali su u toku dana i hitnu konferenciju za medije. Specijalni tužilac, Silj Hodža, rekao je da su tokom prikupljanja dokaza za predmetni slučaj naišli na mnoge poteškoće, izveštavaju kosovski mediji.

„Prikupili smo dokaze, i saslušali smo priličan broj svedoka, preko 40 svedoka uglavnom sa Severa. Tužilaštvo je do sada sakupilo dokaze do te mere da i samo sa jednim nalogom za pretres može da obezbedi još i neki drugi dokaz u vezi sa ubistvom Ivanovića,“ rekao je Hodža.

Dodao je da se ovoj fazi vrši istraga protiv osumnjičenih koji su pomagali u krivičnom delu.

„Otvorili smo istrage o teškim ubistvima, a jedna od njih je i za osobu koja je ranije uhapšena. Pogledao sam hronologiju slučaja, tokom istrage, prikupio sam dokaze sa kojim smo došli do stepena da nismo imali drugu mogućnost osim akcije, iscrpeli smo sve ostale mogućnosti. Takođe smo upotrebili ovu zakonitu meru koju predviđa zakon. Inače mi kao tužilaštvo ne možemo da znamo kada će vlada da podigne takse ili ukine ili kada će se vlada sastajati. Radimo prema dnevnom redu, koordinišemo akcije, nezavisni smo i ne postoji poseban dan kada određujemo da izvodimo akciju i nemamo poseban dan za donošenje odluka koje će izvršni organi Republike Kosovo izvesti,“ rekao je Hodža danas na zajedničkoj konferenciji sa policijom u Prištini.

14:51 – Vučić u 19h sa članovima Vlade Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se večeras s članovima Vlade Srbije, saopštilo je Predsedništvo. 

Sastanak će biti održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika u 19 časova. 

Posle sastanka, kako je najavljeno u pozivu medijima, očekuju se izjava za medije.

Tokom dana se iz Beograda nije niko obraćao javnosti od visokih zvaničnika, osim pojedinih prddstavnika za pojedine medije, a predsedništvo je sa medijima komuniciralo preko saopštenja.

14:29 – Kosovska policija objavila fotografije zaplenjenog materijala

U međuvremenu još jednom se oglasila Kosovska policija sa detaljima i fotografijama zaplenjenog materijala: Automatska puška AK47 sa četiri šaržera i 106 metaka, ručna bomba, tri metka kalibra 7,62 mm, gumena palica, 76 grama supstance za koju se sumnja da je narkotik, bez preciziranja koja supstanca je u pitanju, dokumenta.

14:12 – KFOR: Legalna akcija Kosovske policije

U toku dana se i KFOR obratio saopštenjem. U saopštenju se potvrđuje da je Kosovska policija jutros uhapsila četiri osobe u Severnoj Mitrovici. Hapšenja su sprovedena na osnovu naloga za hapšenje Suda u Prištini i to na osnovu istrage o ubistvu Olivera Ivanovića. Policija se po akciji hapšenja vratila u stanicu, takođe potvrđuje KFOR.

KFOR navodi da akcija policije nije bila nezakonita, a poručuju i da građani ni u jednom trenutku nisu bili u opasnosti. Dodaju da se radilo o akciji Kosovske policije, ne Kosovskih snaga bezbednosti, ili neke druge vojne formacije.

Situacija je stabilna i pod kontrolom, iako je KFOR svestan da su tenzije povećane na političkom nivou zbog određenih ekonomskih dešavanja,“ piše u saopštenju.

KFOR nastavlja da nadgleda situaciju i održava svoje prisustvo na terenu i nadamo se da nećemo morati da intervenišemo, zaključuje se u saopštenju.

Protest u Rudaru, FOTO: KoSSev
Protest u Rudaru, FOTO: KoSSev

12:45 – Završen protest, Simić: Ljudi, hleba neće biti ili će ga biti po ceni od 200 dinara

Poslednji koji je govorio na kraćem protestu, potpredsednik Srpske liste i poslanik u kosovskoj skupštini, Igor Simić, akcenat je sada stavio na posledice odluke kosovske vlade o povećanju carinskih dažbina na robu iz centralne Srbije.

Kiseonik nije mogao da prođe, studentski centar ima zalihe hrane samo za još sedam dana i to po redukovanoj ishrani, navodi ovaj poslanik parlamenta „Republke Kosovo“.

Što se tiče hleba: Ljudi, hleba neće biti ili će ga biti po ceni od 200 dinara, objasnio je šta Srbe čeka.

Simić je dao i svoju procenu broja prisutnih – 5000, poručivši im da od njih zavisi da li ćemo biti robovi ili ćemo podići glas.

Smatra i da većina Albanaca takođe ne podržava meru svoje vlade, ali da ćute.

Za razliku od jutrošnjih uključenja za beogradske medije, Simić je danas kraće govorio o jutrošnjoj akciji kosovskih specijalnih policijskih snaga. Dao je garancije da ukoliko je potrebno da Kosovska policija uzima izjave, oni od kojih se traži će se i pojaviti, a ne da se, kako Simić naglašava, upada u stanove i maltretiraju građani i njihove porodice.

Pre njega govorio je ministar u vladi parlamenta „Republike Kosovo“ Ivan Todosijević.

12:43 – Rakić: Mi ćemo mirno protestovati demokratskim sredstvima ali šta ako ne budemo imali mleka i hleba

Ono što mi to uvek tražimo od njih da otkriju počinioce. A oni uporno ćute. Iskoristili su ovaj dan da brutalno upadnu u stanove naših sugrađana i maltretiraju, tuku, šutiraju, goloruke ih vode prema Prištini, a sve to njihova deca i žene gledaju. I takođe su upali u stan političkog predstavnika Srpske liste, našeg brata Milana, takođe maltretirajući njegovu ženu i decu, navodno tražeći osumnjičene za ubistvo,“ ovako je opisao jutrošnju akciju hapšenja osumnjičenih kosovskog tužilaštva za ubistvo Olivera Ivanovića – gradonačelnik Severne Mitrovice i predsednik Srpske liste – Goran Rakić. Govorio je da su prilikom hapšenja jednog od osumnjičenih maltretirali njegovu suprugu i dete, a što ocenjuje, kao i njegov kolega od jutros Igor Simić – kao demonstraciju sile.

Objasnio je da su uhapšeni već bili ranije saslušavani. Takođe kaže: „Pokušali su da izvrše pritisak i upali u stan našeg potpredsednika Milana Radoičića“.

„Mi ćemo mirno protestovati demokratskim sredstvima ali šta ako ne budemo imali mleka i hleba?“ – zapitao se šef Srpske liste.

Građanima je ipak poručio da mir nema alternativu i moli ih da ne daju povod ROSU kako ne bi „upala na Sever i krenula da nas hapse“.

Protest u Rudaru, FOTO: KoSSev
Protest u Rudaru, FOTO: KoSSev

12:30 Počeo protest: Imamo prava na hleb

„Imamo prava na hleb“, „Hoćemo mir a ne ratove“, „Svete dokle ćeš zatvarati oči“, „Ne zatvarajte nas u geta“, „Nemamo lekove“, „Biju nas teroristi“ – to su poruke ispisane na transparentima koje drže mladi ljudi neposredno pred početak zvaničnog dela protesta u organizaciji Kriznog štaba Srpske liste. Ali, i serija poruka na engleskom: „All we are saying give peace a chance“, „EU do not close your eyes“, „Do not push us into ghettos“.

Tu su čelnici Srpske liste – gradonačelnici, a sa njima je i zamenik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, njegov kolega, Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, kao i zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Milan Radojević.

Sa razglasa se čuju pesme sa propatriotskim sadržajem.

U blizini je primetno manje prisustvo Kosovske policije, za sada ne i KFOR-a.

11:58 – Nije uhapšen predsednik privremenog organa u Goraždevcu

Povodom informacija koje su se pojavile u pojedinim beogradskim medijima, o hapšenju predsednika privremenog organa ove opštine, Radio Goraždevac javlja da je u Goraždevcu mirno.

„Tenzije su uneli neki izveštaji da je u Goraždevac upala policija ROSU i uhapsila predsednika privremenog organa i Srpske liste Miloša Dimitrijevića, što se nije desilo,“ javlja Radio Goraždevac.

U centru Goraždevca svi lokali i prodavnice rade uobičajeno. Nema pojačanih patrola a pripadnici pod-stanice policije redovno obavljaju svoje redovne zadatke, navodi se u izveštaju.

Žitelje Goraždevca je takođe uznemirila vest iz Kosovske Mitrovice da je jedinica Policije ROSU upala na Sever ali su se, kako su vesti, pristizale tenzije smanjile, javlja Darko Dimitrijević iz Radia Goraždevac, inače sin Miloše Dimitrijevića.

Na Fejsbuk profilu Daerka Dimitrijevića, koji je objavio takođe demantije vesti da je jedinica ROSU u Goraždevcu i da nije niko uhapšen, te da je situacija mirna, dodajući i da se radi o „još jednoj predstavi režimskh medija“, otvorila se polemika izmešu njega i poslanika Igora Simića.

12:00 – Zaključci Kriznog štaba Srpske liste

Očekuje se svakog trenutka da na severu počnu protesti, za koje Srpska lista kao organizator, odnosno sada već krizni štab Srpske liste, naglašava da treba da budu mirni. Za sada su poznate četiri lokacije na kojima se očekuju mirni protesti: Rudare u opštini Zvečan, Zupče i Brnjak u opštini Zubin Potok i Jarinje u opštini Leposavić. Prethodno je krizni štab oko 10:30 imao sastanak i ovo su zaključci.

1. Da se ukinu takse na srpske proizvode jer će se zbog ovakvih mera Srbi iseliti sa ovih prostora;
2. Da se odmah puste uhapšeni građani Kosovske Mitrovice ili da se ponude validni dokazi;
3. Da se sačuva mir i bezbednost, da to obezbede i garantuju Kfor i nadležne međunarodne institucije na KiM;
4. Da se održe mirni i nenasilni jednosatni protesti protiv političkog i policijskog terora Prištine nad Srbima.

Protesti će biti održani u 12 sati na sledećim lokacijama: U Rudaru, kod krsta u opštini Zvečan, na prelazu Jarinje u opštini Leposavić, na prelazu Brnjak i u Zupču u opštini Zubin Potok.

11:20 – Državni vrh od jutros zaseda na Andrićevom vencu, došli kineski i ruski ambasador

U Beogradu, u Predsedništvu je u toku sastanak najvišeg državnog vrha a nakon vanredne sednice vlade rano jutros. Sastanak političko-vojnog državnog vrha traje, kako prenose ekipe koje borave pred predsedništvom od 08:10 jutros. U međuvremenu državni predstavnici su napuštali zgradu predsedništva bez obraćanja medijima, dok je u zgradu na Andrićevom vencu, kod predsednika Aleksandra Vučića stigao prvo kineski, a potom i ruski ambasador, sastanak je u toku. Očekuje se da će se predsednik obratiti medjima nakon sastanka sa ambasadorom.

Sastanku u Predsedništvu sa Aleksandrom Vučićem prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, zatim ministar unutrašnjih poslova i direktor policije, Nebojša Stefanović i Vladimir Rebić, kao i šef BIA Bratislav Gašić.

11:15 – Blokada Brnjaka

Predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović, opštinski čelnici i direktori javnih preduzeća održali su sastanak i dogovorili mere kao odgovor na novonastalu krizu na KiM, javlja RTS.

Oni su najavili da će danas od 12 do 13 časova biti zatvorene sve prodavnice, ali da će javne ustanove, škole, vrtići raditi normalno.

Takođe, za isti period su najavili blokadu prelaza Brnjak, kao i magistralnog puta u selu Zupče.

10:40 Specijalni tužilac, Hodža Sulje: četvoro osumnjičeno za ubistvo, privedeno troje, za četvrtim se traga

Prema nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova, privedena su tri lica N.S, M.R, D.M, koja su osumnjičena u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, dok se za četvrtim M.R. traga. Uhapšeno je i peto lice S.A. ali ovo lice nije deo istrage ubistva Ivanovića, već je prilikom jutrošnjeg hapšenja izazvao incident, u izjavi za KoSSev rekao je Specijalni tužilac za istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, Hodža Sulje (Sylë Hoxha). Sulja je takođe potvrdio da će u 11 časova, kako je rekao, biti sa kosovskom policijom, i da javnost može da očekuje, kako je dodao, da dobije informacije.

9:50 Haradinaj o jutrošnjim hapšenjima

“Danas, nalogom Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo, na Severu Kosova izvedena je policijska operacija u cilju hapšenja osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića. Policijska akcija bila je u potpunosti u skladu sa zakonom i nalogom Specijalnog tužilaštva, i nije ni na koji način povezana sa političkim dešavanjima. Želim da uverim sve građane da država Kosovo i njeni organi reda ni na koji način neće usmeravati akcije protiv određenih političkih ili etničkih grupa. Pozivam građane, političke partije, gradonačelnike, posebno one na Severu, i druge institucije da doprinesu održavanju i poboljšanju javnog mira u službi mira i stabilnosti. Važno je da niko ne podlegne raznim dezinformacija. Održavanje reda i poštovanje zakona je u interesu svih na Kosovu,“ napisao je na svom Fejsbuk profilu kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

09:41 – Policija traga za M.R.

Kosovska policija je poslala saopštenje medijima u kom se navodi da su nakon višemesečne istrage u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, rano jutros, u Severnoj Mitrovici uhapšene tri osobe za koje se sumnja da su umešane u delo „teškog ubistva“, dok je jedna osoba uhapšena jer je pružala otpor policiji prilikom hapšenja osumnjičenih. Takođe, traga se i za četvrtom osobom koja se sumnjiči za umešanost u ubistvo, takođe sa inicijalima M.R. (1978).

U saopštenju policije se navodi da su svi uhapšeni Srbi, i to N.S. (1976), M.R. (1993), D.M. (1970) i A.Ć. (1965).

M.R. za kojim se još uvek traga nije pronađen na lokaciji koju su pretraživali.

Takođe, prikupljeni su i određeni dokazi sa lica mesta, saopštila je policija takođe.

Prema snimcima i više svedočenja, racija je jutros izvedena u ulici Drvarska, u zgradi u kojoj se nalazi restoran Grej.

08:42 – Protest u Rudaru

U međuvremenu, iz Srpske liste najavljuju da će se protest zakazan za danas u 12h u Zdravstvenom centru, ipak održati u 11.30 u mestu Rudare u opštini Zvečan. Na ovom mestu, koje se inače nalazi pokraj magistralnog puta Leposavić – Priština, više puta nakon 2011. su postavljane barikade.

Kosovska Mitrovica, 23. novembar 2018, FOTO: KoSSev

07:44 – Kosovska Mitrovica: Uhapšeno četvoro, sirene za vazdušnu opasnost zavijale duže od sat vremena

U Kosovskoj Mitrovici pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije ROSU rano jutros uhapsili su četiri lica u racijama na četiri lokacije – troje u vezi s istragom predmeta ubistva Oliver Ivanovića i četvrtim koji se suprotstavio policijskim službenicima, potvrdio je za KoSSev portparol Kosovske policije Daut Hodža (Daut Hoxha). Kako srpski mediji javljaju, uhapšeni su pripadnik Kosovske policije Dragiša Marković, Nedeljko Spasojević, Saša Ćurić i Marko Rošić – od jutros javlja RTS, kao i više beogradskih tabloida. Marković i Spasojević su pripadnici Kosovske policije. Srpski izvori, uključujući Srpsku listu navode da je uhapšeno troje ljudi.

U Kosovskoj Mitrovici od jutros u 6 časova, sve do sedam minuta posle 7 čulo se neprekidno zavijanje sirene za vazdušnu opasnost što je probudilo građane i uznemirilo. Nešto posle šest časova, u više navrata čula se i pucnjava iz vatrenog oružja, kao i rafali iz centra grada.

Na trgu Šumadija, oko spomenika Caru Lazaru rano jutros nalazila se manja grupa okupljenih, a sada se ovaj broj povećava, kako građani pristižu i mediji takođe.

Dragiša Marković je sa još jednim policajcem Ž.J. priveden 10. februara, kako su tada preneli prištinski mediji – pod sumnjom da su manipulisali dokazima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Oni su se nalazili na mestu ubistva neposredno nakon egzekucije. Na posao su vraćeni 18. jula. Inače, kako je prethodno najavljeno, danas će supruga Olivera Ivanovića, Milena Popović, u učionici Pravnog fakulteta u Kragujevcu, studentima da govori o ubistvu Olivera Ivanovića, ali i ženama u politici.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kojeg je novinar RTS predstavio – „sa nama je ponovo predsednik Srpske liste, gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, Goran Rakić“ – ispravljajući novinara, naveo je da je prilikom hapšenja tri lica primenjen „isti scenario upotrebe brutalne sile, uz maltretiranje ukućana, zastrašivanja, upotrebu šok bombi“.

Za poslednjeg uhapšenog Marka Rošića, naveo je da je u gradu poznat kao „miran momak koji nikada nije imao nikakvih problema sa zakonom“.

„Probali su da uhapse i više drugih ljudi jer je hapšenje probano i na više drugih lokacija. Akcije se pravdaju od strane Kosovske policije nekakvom istragom povodom ubistva gospodina Olivera Ivanovića, što je brutalna laž jer oni na taj način pokušavaju da maskiraju ono što rade na terenu a to je zastrašivanje srpskog stanovništva na severu Kosova i Metohije.“

„Građani traže akciju, mi pokušavamo da smirimo“

U ime Srpske liste građane je pozvao na suzdržanost, mada, kako kaže: „Kao što možete ovde da vidite, građani su besni, traže akciju, traže podršku naše države. Sa druge strane, mi pokušavamo koliko možemo da smirimo situaciju, ali u ovakvim situacijama, kad neko koristi brutalnu silu protiv običnih porodičnih ljudi, zaista je teško očuvati mir.“

U Kosovskoj Mitrovici Srpska lista najavila je protest za danas u podne u jeku najnovijih tenzija između Prištine i Beograda od kako je kosovska vlada podigla carinske dažbine na robu koja se iz Srbije prodaje na teritoriji Kosova i Metohije sa prvobitnih 10 odsto na 100.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.