Sulj Hodža za NIN: Akteri medijske kampanje protiv Ivanovića deo istrage

sulj hodža
Foto: N1

KoSSev: Ko je naručio, a ko izvršio ubistvo Olivera Ivanovića? Pitanje bez odgovora, i danas, nakon 15 meseci od izvršenja ovog zločina. Od hapšenja četvorice Srba u Kosovskoj Mitrovici i pokušaja hapšenja potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića zbog sumnje u umešanost u ubistvo Ivanovića, krajem novembra, drugih novina o napretku istrage, sem uzajamnih optuživanja Beograda i Prištine, gotovo i da nije bilo. Međutim, pre samo par dana, specijalni kosovski tužilac Sulj Hodža (Sylë Hoxha) u intervjuu za nedeljnik NIN, objavljenom krajem prošle nedelje, saopštio je novi detalj. Pored poznatih osumnjičenih, akteri negativne medijske kampanje protiv Ivanovića, koja je prethodila kosovskim lokalnim izborima na jesen 2017, takođe su deo istrage kosovskih pravosudnih organa, otkrio je Hodža. S druge strane, samo dan pred objavljivanje Hodžinog intervjua, 10. aprila, Tužilački savet Kosova takođe uvodi novinu kad je reč o komunikaciji kosovskih javnih tužioca sa medijima, tačnije, ograničava je. Novousvojenom regulativom predviđa se da javni tužioci neće moći da objave nijednu informaciju u medijima bez prethodne saglasnosti državnog javnog tužioca Kosova, koga su takođe dužni da obaveste o svakom medijskom upitu koji dobiju, što do ove odluke, nije bio slučaj, prenosi prištinska Koha

Sumirano, nakon 15 meseci od ubistva, javnosti je poznato sledeće: četiri lica su osumnjičena za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, deo istrage su i akteri negativne medijske kampanje protiv njega koja je prethodila ubistvu, ali i to da ubuduće specijalni tužilac Sulj Hodža neće više moći da daje informacije o napretku istrage bez dozvole državnog javnog tužioca Kosova (ukoliko je nacrt regulative u koji je prištinska Koha imala uvid ostao nepromenjen).

U nastavku objavljujemo NIN-ov intervju sa kosovskim specijalnim tužiocem, Sulj Hodžom, u celosti:

„Osnovano sumnjamo da je Milan Radoičić umešan u ubistvo Olivera Ivanovića“

Prikupljanjem dokaza tokom dosadašnje istrage došli smo do osnovanih sumnji da je Radoičić sarađivao sa ljudima koji su sada u pritvoru, a koji se sumnjiče da su učestvovali ili pomagali izvršiocima ubistva lidera SDP. Naravno, sve to tek treba da bude potvrđeno. Radoičić se sumnjiči i za organizovani kriminal, odnosno trgovinu drogom. Deo naše istrage su i akteri medijske kampanje protiv Ivanovića.

Komentarišući činjenicu da je srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal označilo predmet istrage ubistva Olivera Ivanovića strogo poverljivim, u ekskluzivnom razgovoru za NIN Silj Hodža, kosovski specijalni tužilac kome je ovaj slučaj dodeljen u martu 2018. slaže se da je reč o osetljivom predmetu. Pa, ipak, on smatra da to ne znači da se o njemu ne sme govoriti i da interes javnost treba da bude poštovan, u okvirima onoga što ne bi remetilo istragu.

Sa druge strane, čini da se srpski i albanski političari nadmeću u disciplini prebacivanja krivice za Ivanovićevo ubistvo. Kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri otišao je najdalje u tom smislu, označivši predsednika Srbije Aleksandra Vučiča kao nalogodavca, a Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, kao izvršioca ovog političkog ubistva: „Umesto saradnje i stavljanja Radoičića pred zakon kao glavnog osumnjičenog, on je amnestiran od strane predsednika Aleksandra Vučića. Nema nijednog racionalnog objašnjenja osim činjenice da između Vučića i Radoičića postoji jedan takav odnos nalogodavca i izvršioca“, naveo je Tahiri na svom Fejsbuk profilu. Njegova „koleginica“ iz Srbije Nela Kuburović odgovorila je da kosovsko tužilaštvo odbija formiranje zajedničkog istražnog tima, a Marko Đurić, šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju je na svoj način doprineo „duhu saradnje“ izjavom da sve više indicija ukazuje da su naručioci atentata na Ivanovića – predsednik Kosova Hašim Tači i Kadri Veselji, predsednik kosovskog parlamenta.

Sam Vučić, iako se u prvim izjavama posle izdavanja naloga za Radoičićevo hapšenje stavio u ulogu njegovog advokata, ubeđujući srpsku javnost da je potpredsednik Srpske liste, za koga je do skora tvrdio da ga ne poznaje – sigurno nevin po pitanju ubistva Olivera Ivanovića, nedavno je izjavio da ima pozitivno mišljenje o profesionalizmu kosovskog specijalnog tužioca posle njegove izjave da to Tužilaštvo nije podiglo ni jednu optužnicu, već da za sada ima samo – osumnjičene.

„Svaka saradnja je dobrodošla, i kao što sam ranije rekao da smo prikupili dovoljno dokaza za optužnice mi bismo ih i podigli… Nisam čuo za tu Vučićevu izjavu, ali sam zahvalan na toj konstataciji“, kaže sagovornik NIN-a i veteran kosovskog pravosuđa.

„Ja bih pozvao političare u Srbiji i na Kosovu, koji imaju saznanje o ovom slučaju, da dođu u ovo Tužilaštvo i da daju izjavu. Političari često daju razne izjave, ali ja moram da potvrdim da je budući da se ovaj zločin dogodio na teritoriji Kosova, za njega su jedino nadležni kosovski istražni organi. To bi bila najbolja pomoć za naš cilj, a ponavljam jedino nadležno za ovaj slučaj je specijalno tužilaštvo Kosova i mi tu očekujemo svakodnevnu saradnju, jer smatram da je rasvetljavanje ovog slučaja u najboljem interesu obe zemlje. Zamolio bih sve da ne manipulišu i ne zloupotrebljavaju ovaj zločin za političke ciljeve.“

Specijalni tužilac Kosova Sulj Hodža prešao je dugačak karijerni put od pravnika državnog preduzeća u Prizrenu, preko sudije tamošnjeg Okružnog suda, advokature, sve do pozicije pomoćnika ministra pravde, a zatim i javnog tužioca Kosova. Takođe, ima iskustva i u samom političkom životu, budući da je bio istaknuti član Demokratske Lige Kosova (LDK), partije koju je osnovao prvi predsednik Kosova – Ibrahim Rugova. Kako sam kaže, ovo će biti njegova poslednja radna godina, pre penzionisanja, ali svakako ne i najmanje zanimljiva. Naprotiv, pred kraj karijere mora da rešava verovatno najvažniji slučaj, koji mu je predat u nadležnost dva meseca posle ubistva jednog od najpoznatijih srpskih političara sa Kosova.

Gde vas je zatekla vest o ubistvu Olivera Ivanovića i koje su bile vaše prve asocijacije o njegovim uzrocima i posledicama?

To je za mene bio radni dan kao što je i ovaj današnji. Vest sam dobio od saradnika. Ivanovića nisam poznavao lično, ni kao poslanik skupštine, ali jesam kroz medije i kada sam dobio tu vest bio sam uznemiren, jer sam veoma dobro znao da je to važna politička ličnost i osoba od velikog autoriteta u srpskoj zajednici. Naravno mi smo tek kasnije preuzeli taj slučaj koji je prvobitno vodilo osnovno tužilaštvo u Mitrovici, pa odatle i različita perspektiva.

Istraga ubistva Olivera Ivanovića prebačena je u specijalno tužilaštvo dva meseca posle atentata na ovog opozicionog prvaka, a na inicijativu državnog tužioca Aleksandra Ljumezija, jer je inicijalna istraga napredovala previše sporo. Specijalno tužilaštvo trenutno ima četvoro osumnjičenih, od toga dvoje u pritvoru: pripadnika Kosovske policijske službe sa severa Nedeljka Spasojevića, kao i Marka Rošića iz Mitrovice. Osumnjičeni su i  Silvanu Arsović sekretarica građanske inicijative SDP, odnosno Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste. Za šta se konkretno sumnjiči Milan Radoičić?

Kroz sam tok istrage i proces prikupljanja dokaza došli smo do osnovanih sumnji da je Radoičić sarađivao, odnosno koordinirao sa ljudima koji su sada u pritvoru, a koji se sumnjiče da su učestvovali ili pomagali izvršiocima. Naravno, sve to tek treba da bude potvrđeno u istrazi. Radoičić se, dakle, sumnjiči za pomaganje u izvršenju ubistva Olivera Ivanovića, ali i za organizovani kriminal, odnosno trgovinu drogom, jer je prilikom pretresa njegovog stana pronađena veća količina kokaina.

Kako ocenjujete saradnju sa srpskim vlastima i istražnim organima?

Mi posedujemo Ivanovićev telefon i uz pomoć podataka iz njega pronašli smo izvesne dokaze protiv navedenih osoba, ali oni nisu dovoljni za nas, tako da ćemo ih još dodatno valorizovati tokom istrage. Pokojni Ivanović je na raspolaganju imao dva telefona i mi imamo poteškoća u saradnji sa srpskim državnim organima da dobijemo informacije koje se nalaze na tom drugom aparatu. Takođe saradnja sa telekomunikacionim operaterom koji funkcioniše na severu Kosova nije zadovoljavajuća. Istražni policajci KPS-a su kontaktirali sa srpskom policijom koja, takođe, nije ponudila nikakav konkretan dokaz. Ja sam lično zahtevao od Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije jednu intenzivnu međunarodnu saradnju. Tražili smo saslušanje supruge Olivera Ivanovića, Milene i nju su saslušale naše kolege u Beogradu, na čemu smo im zahvalni. Glavni problem, međutim, ostaje saradnja sa Telekomom Srbija koji je kao što znate, mobilni operater na severu Kosova, od koga nismo mogli da dobijemo konkretne i precizne podatke o tome ko je sve u nedeljama i danima pred ubistvo razgovarao sa Oliverom Ivanovićem, niti sadržaje te komunikacije. Dobili smo od njih samo brojeve telefona njegovih kontakata, ali ne i tekst i sadržinu samih razgovora. Dakle, Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije je dostavilo mojim saradnicima transkripte razgovora sa saslušanim osobama, ali i dalje ostaje otvoren problem nedovoljne saradnje srpskog mobilnog operatora na severu Kosova. Informacije koje bi oni mogli pružiti su nam od presudne važnosti, ali njih i dalje nema.

Da li je prema saznanjima vaše istrage oko Ivanovića postojala mreža saradnika ili bivših saradnika, njemu bliskih ljudi koji su zapravo radili protiv njega?

Mi još uvek ne možemo da govorimo o konkretnim ulogama i zadacima koje su pojedinci iz njegovog okruženja imali u njegovom ubistvu, imajući u vidu njegov autoritet u srpskoj zajednici, ali sigurno je da je postojala dobro organizovana i struktuirana grupa ljudi, sposobna da izvede akt ubistva. Policajac KPS – Spasojević je konkretno osumnjičen za pomaganje pre i posle učinjenog krivičnog dela. Protiv njega se vodi istraga i za nelegalno posedovanje oružja, jer je prilikom pretresa u njegovoj kući pronađena automatska puška, ručna granata i veća količina municije. Takođe, sigurnosne kamere su bile isključene i upravo zbog toga je osumnjičena Ivanovićeva sekretarica, jer je zaista čudno da kamere ne rade dve nedelje pre ubistva, i da zatim prorade neposredno posle njega.

Kakva je vaša saradnja sa Ivanovićevom porodicom?

Supruga Olivera Ivanovića, Milena javila se jednom prilikom telefonom i obećala da će doći da razgovara sa nama, ali nije to učinila i umesto toga dala je izjavu tužilaštvu u Beogradu. Mi smo razgovarali sa prvom suprugom Olivera Ivanovića, ali i sa njegovim bratom Miroslavom Ivanovićem, koji je sudija u Apelacionom sudu. On je dao jednu izjavu koju ćemo dodatno proceniti u kontekstu svih postojećih izjava i dokaza.

Pre ubistva Ivanović je praćen i tajno je snimljen njegov sastanak sa komandantom KFOR-a u Vučitrnu, pred lokalne izbore 2017. i ti snimci su dostavljeni TV Most iz Zvečana, koja ih je objavila. Do danas nije utvrđen identitet autora tih snimaka. Drugi bitan momenat u kampanji medijskog atentata na Ivanovića je tragični incident sa smrtnim ishodom posle posete Aleksandra Šapića Mitrovici, u kome je stradao Miloš Šćepanović, saradnik Milana Radoičića, a koji je iskorišćen za spot protiv lidera SDP emitovan i na TV Pink. Da li se istraga usmeravala i u pravcu otkrivanja ko stoji iza tih medijskih napada na Ivanovića?

Naša istraga usmerena je definitivno i u tom pravcu. Imamo informacije kako je tekla izborna kampanja 2017. i radimo na pravcu otkrivanja aktera njenog osmišljavanja i kreiranja.

Zašto je ubijen Oliver Ivanović?

To je definitivno i suštinski bio politički motiv. Kada se traga za motivom njegove likvidacije treba definitivno imati u vidu surovu izbornu kampanju koja je vođena, kao i činjenicu da je na ključnim mestima on bio shvaćen kao izuzetno ozbiljan protivkandidat. Sam Ivanović je upozoravao državne organe Srbije da nešto nije u redu, a njihova reakcija je izostala. Odgovornost je dakle na njima. Ja znam šta znači politička borba, ali nažalost moram da kažem da mi nemamo mnogo bolje izborne kampanje i na ostatku Kosova.

Takođe, kada govorimo kao građani, kao ljudi, jasno je da u odnosu na sve probleme imamo i dodatno lošu bezbednosnu situaciju na severu Kosova. Svi razumni ljudi koji tamo žive, treba da se ujedine i rade na poboljšanju tog stanja. Ja kao građanin moram da kažem da bi trebalo sačekati kraj istrage kako bi se davale konačne ocene. Lično sam ubeđen da će do potpunog raspleta proći možda više vremena nego što se očekuje i zahteva, ali verujem da će ovo političko ubistvo biti rasvetljeno. Mi ulažemo sve naše snage u to. Još jednom, možda će potrajati, ali sam siguran da ćemo na kraju imati uspeha.

NINPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.