Suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića: Odloženo drugo pripremno ročište usled virusa korona

Pripremno ročište
Foto: KoSSev

Drugo pripremno ročište osumnjičenima za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, koje je trebalo da se održi danas u Specijalnom sudu u Prištini, odloženo je zbog novonastale situacije sa virusom korona, potvrdio je za KoSSev advokat Nedeljka Spasojevića. Advokati optuženih žale se, međutim na neprofesionalnost tužilaštva, te ponovo na nedostatak prevoda na srpski.

„Odloženo je, na žalost velika neozbiljnost, jer sam morao da odem do Prištine zato što me niko nije obavestio i da tamo saznam da je suđenje odloženo. Jedan bahat odnos prema braniocima“, kaže Faruk Korenica, advokat optuženog Nedeljka Spasojevića.

Da li je tužilaštvo kupilo vreme?

Ne, ne kupuje ono vreme, kupuje virus korona, ono ne kupuje ništa, ali nije u redu da se ova današnja situaciju u neku ruku zloupotrebljava. Ako je sudija doneo rešenje da će da se održi drugo saslušanje, on je bio dužan da odloži ovaj pretres danas za neki drugi dan, ne određujući dan, jer ne znamo koliko će da traje vanredno stanje, a nakon toga  zakaže drugo saslušanje, jer nama to odgovara. Ja sam se danima spremao da tužiocu kažem da ništa nije uradio, da je podneo samo jedan podnesak, a ne optužnicu kako zahteva zakon.

Korenica je naglasio da je strana odbrane na gubitku s obzirom na to da je na drugom saslušanju trebalo da budu prisutni tužilac, okrivljeni, njihovi branioci, a na kojem je trebalo da se utvrdi da su i tužilaštvo i odbrana upoznati sa listama svedoka obe strane, te da bi mogao da bude zakazan i glavni pretres ukoliko bi se ispunili uslovi tokom saslušanja koje je odloženo.

Korenica, međutim, navodi da su advokati odbrane već podneli svoje prigovore na vreme pisanim putem a da im do danas odgovor iz tužilaštva nije stigao ni pisanim, ni usmenim putem.

„On je bio dužan da nama da odgovor na naše prigovore, a samom činjenicom da on nije dao odgovor nijednom braniocu, to je morao da uradi usmeno i onda ne bi imao nikavu šansu da potvrdi da je njegova optužnica ispravna, jer svaka optužnica mora da ima određene elemente bez kojih ona ne može da se smatra da je optužnica“, kazao je.

Na pitanje šta nedostaje u optužnici, Korenica objašnjava:

„U optužnici stoji član 241 stav 1, podstav 1,4, da je tužilac dužan da odredi vreme i mesto izvršenja krivičnog dela, predmet i sredstvo kojim je izvršeno krivično delo kao i osnovne okolnosti potrebne da se krivično delo što tačnije odredi, odnosno da da obrazloženje za osnov podizanja optužnice na osnovu rezultata istrage i dokaza kojima se utvrđuju ključne činjenice. On to nije uradio i sada je faktički u neku ruku tužilac profitirao; jer, kako je rekao predsednik veća, on će najverovatnije sada lično odlučivati o prigovorima kao da nije zakazao drugo saslušanje što je velika greška“.

Umesto ovakvog načina rada, Korenica objašnjava da im više odgovara da se ovo odloži, koliko je potrebno od mesec do dva meseca, kako bi, po njegovim rečima, imali „direktno sučeljavanje sa tužiocem pred predsednikom veća“, te i da je danas propuštena ovakva prilika.

„Ja sam kao branilac Nedeljka Spasojevića njemu rekao nekoliko puta da je on prejudicirao naš prigovor kao čistu formu, ako smo mi priznali krivicu za oružje, što smo uradili na prethodnom saslušanju, on je bio dužan da odmah istog dana donese presudu i da presudu od tog dana najkasnije u roku od mesec dana izradi kako bi dali eventualno naše primedbe na visinu i vrstu kazne. Ni to nije uradio“.

Po Koreničinim navodima, tužilac je odlučio da će o prizanju ove krivice odlučivati tek onda kada se kompletan pregled bude završio, a to za odbranu sada znači da prigovore podnosi „formalno“.

„Jer da je dobar sudija, on bi u ovoj fazi postupka obustavio krivični postupak, ali pošto kaže tek kada se završi, proizlazi da su naši prigovori samo forma i ništa više“.

Kako će se odvijati dalji process?

„Dobićemo mi sada odgovor od sudije na naše prigovore da li su osnovani ili ne, na njegovu odluku imamo pravo žalbe, ali ne očekujem ništa“.

Filipović: Opet na albanskom, rekli su nam da neće dostaviti na srpskom pošto u timu imamo albanskog advokata

Odlaganje ročišta u Osnovnom sudu u Prištini na licu mesta potvrdila je i advokatica optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović, ali, za razliku od Korenice, ona kaže da je jutros ipak o tome obaveštena putem elektronske pošte.

Njena primedba se tiče toga da se potrebne informacije i dalje dostavljaju na albanskom jeziku.

„Inače pre par minuta smo dobili rešenje na albanskom jeziku u kojem je rečeno da je Silvani Arsović određena mera javljanja u policijsku stanicu svakog ponedeljka, tako da pisaćemo žalbu na to rešenje. Rešenje je dostavljeno samo na albanskom, maločas smo zatražili da nam dostave i na srpskom, međutim, rečeno je da pošto u timu imamo advokata koji je Albanac, da nam na srpskom jeziku neće dostaviti“, rekla je u izjavi medijima Filipović.

„Rešenje se tiče i ostalih koji nisu u pritvoru, ali pošto je na albanskom taj deo stvarno ne znam i bolje da ne pričam“, ogradila se takođe za dvojicu ostalih optuženih koji su van zatvorskog pritvora.

Potvrdila je i to da je odbrana optuženih danas očekivala da se odlučuje po njihovim prigovorima i odbacivanju optužnice.

Takođe nije mogla da precizira kada će suđenje biti nastavljeno.

Gaši: Odlaganje do 27. marta najranije

Nešto detaljniju informaciju o odlaganjima i nastavku procesa dao je advokat optuženog Radeta Basare – Tom Gaši.

„Imamo izveštaj osnovnog suda u Prištini, da su sve sednice i sva suđenja odložena  na neodređeno vreme. Ja mogu da kažem za klijente koji su u pritvoru –  oni neće biti dovođeni u sud, jer ukoliko bi se to desilo, onda bi morali da budu u karantinu 14 dana. Sve sednice su odložene najmanje do 27. marta ove godine“.

Kao i ostali advokati i on je i u izjavi medijima branio svog klijenta:

„Mislim da nema apsolutno nijedan dokaz da je on bio umešan u ubistvo Ivanovića, čak je on bivši policajac. Optužen je navodno da je skrivao nekoliko dokaza u prilogu grupe koja je do sada u bekstvu. Ja mislim da će tokom suđenja biti sto posto potvrđeno da Rade Basara faktički nije kriv“.

Od kada je specijalno tužilaštvo Kosova prvu optužnicu podiglo 2. decembra, održano je samo jedno pripremno ročište 11. februara, nakon što je prvo zakazano 30. decembra odloženo, jer je tadašnji tužilac Sulj Hodža (Sylë Hoxha), koji je u međuvremenu penzionisan, dostavio novu, izmenjenu optužnicu koja nije bila prevedena na srpski, a za koju je odbrana takođe zatražila prevod na maternjem jeziku optuženih.

Sama optužnica je advokatima odbrane uručena tek sredinom decembra, ali su detalji optužnice pre advokata, procureli kroz kosovske medije i objavljivani su u nastavcima

Optužnica je podignuta pred pune dve godine od ubistva srpskog političara i pred istek jednogodišnjeg roka o pritvoru, bez optužnice za Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića, koji su uhapšeni novembra 2018.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018, ispred sedišta svojih kancelarija SDP u centru severnog dela Kosovske Mitrovice. Pucano je u 08:10, iz Opel Astre, u pokretu, bez registarskih tablica, sa zatamnjenim staklima. Pucano je sa 6 hitaca, vatrenim oružjem kalibra 9 mm, sadrži optužnica.

O optužnici podignutoj 2. decembra

Specijalno kosovsko tužilaštvo podiglo je 2. decembra optužnice protiv šest osoba za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića – N.S., M.R., S.A., D.M., Ž.J. i R.B – od kojih su četvorica pripadnici Kosovske policije. Navodna optužnica posle 15 dana od kada je saopšteno da je podignuta, dostavljena je odbrani, međutim, prištinski mediji su u njen posed uspeli da dođu pre samih advokata. Autentičnost navodne optužnice čiji sadržaj je objavljen u medijima predmetni tužilac, Sulj Hodža nije mogao da potvrdi, pošto, kako je za KoSSev rekao, „nema vremena da prati medije“. 

Optuženima se, kako su saopštili tada iz tužilaštva, na teret stavlja „učešće u organizovanju organizovane kriminalne grupe“, „zloupotreba službenog položaja“, „podrška u izvršenju krivičnog dela“, „teško ubistvo“, „neovlašćeno posedovanje i upotreba oružja“, „odavanje službene tajne“, „zloupotreba zvanične dužnosti u saizvršilaštvu“ i „manipulacija dokaza“, međutim, do sada nije poznato ko se od osumnjičenih tereti za tačno koje krivično delo.

Niko od optuženih se ne tereti za izvršenje samog ubistva, odnosno počinioci su i dalje nepoznati.

Takođe, traže se još četiri osobe, od kojih je jedna i peti pripadnik Kosovske policije na Severu. Prema i dalje nezvaničnoj informaciji radi se o jednom od ključnih policijskih rukovodioca.

Protiv M.R., Z.V. i Ž.B. izdat je međunarodni nalog za hapšenje, s obzirom na to da se nalaze u bekstvu, a za obe grupe se navodi da deluju kao jedna kriminalna grupa, organizovana sa „strukturnom i grupnom hijerarhijom, sa formalno definisanim ulogama i koju vode optuženi M.R. i Z.V.“ Ova grupa, navodi se dalje, „deluje od 2011. godine i nije nasumično formirana, a svi optuženi deluju u kontinuitetu i sarađuju jedan sa drugim“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.