Express objavila svedočenja zaštićenih svedoka: „Bradonje“ osumnjičene za ubistvo Ivanovića

oliverKosovski mediji već drugi dan objavljuju delove navodne optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Istovremeno, advokati optuženih za KoSSev tvrde da im optužnice nisu još uvek nisu dostavljene, kao što im nije bila dostavljena ni kada je specijalno tužilaštvo 2. decembra objavilo saopštenje o podizanju optužnice. Objavljujemo nastavak delova iz navodne optužnice, koji sadrže izjave navodnih zaštićenih svedoka, a kojih, prema pisanju Gazeta Express, ima četiri (A1, D, B1 i B3), dok postoji „više od 25 svedoka i stotine drugih dokaza koje je obuhvatila istraga ovog slučaja“.

U nastavku prenosimo nove detalje – delove navodnih svedočenja zaštićenih svedoka koje sadrži navodna optužnica, koje i večeras ekskluzivno objavljuje prištinska Gazeta Express u tekstu pod naslovom „Grupa iz podzemlja ‘Bradonje’ osumnjičeni za egzekuciju Ivanovića“. Imena i prezimena koja sadrži izvorni tekst prištinskog portala predstavljena su sa inicijalima osim Olivera Ivanovića .

KoSSev – Sulj Hodža: Nemam vremena da pratim medije

Dok prištinski mediji već dva dana objavljuju sadržaj optužnice na koju još uvek čekaju advokati optuženih, kao i javnost, specijalni tužilac u ovom predmetu, Sulj Hodža (Sylë Hoxha), po sopstvenom priznanju, „nema vremena da prati medije“. Upravo je to razlog, koji mu je poslužio kao objašnjenje o tome zašto ne može da za KoSSev potvrdi makar autentičnost navoda objavljenih delova optužnice. KoSSev već nekoliko puta bezuspešno pokušava da dobije odgovore na pitanja – Da li je tužilaštvo prosledilo optužnicu medijima i kada će biti zvanično objavljena optužnica i na srpskom jeziku, te zašto optužnica nije dostavljena odbrani?“

Auto sa crnim staklima

Jedan od zaštićenih svedoka, prema pisanju Gazete, navodno je rekao je da je auto sa „crnim staklima“, bio isti auto koji je tri dana pre ubistva Ivanovića bio u blizini mesta na kojem je pronađeno zapaljeno vozilo.

Izjavio je i da je u noći pre ubistva na mestu gde je Ivanović ubijen, zapazio tri osobe, dve u uniformi Kosovske policije i jednu osobu u civilnoj odeći.

Prema navodima svedoka, osoba u civilnoj odeći (visok, ćelav, sa ručnom torbom na ramenu i tetovažom na levoj ruci) izašla je iz policijskog automobila i pričala na glas sa policijskim službenicima na srpskom.

I večeras Gazeta prenosi deo jučerašnjih navoda iz navodne optužnice sa delom navodnog dijaloga između zaštićenog svedoka i M. M., ali i objavljuje nov detalj da zaštićeni svedok „sumnja u to da je Olivera Ivanovića možda ubila ista osoba koja je ubila I. R.“.

Ovaj svedok navodno je dalje dodao da je M.R. imao podršku „grupe bradonja od kojih su se sve starešine policije u regionu Severne Mitrovice plašile“.

Policijski zvaničnici regiona Sever

U daljem prenošenju tvrdnji zaštićenog svedoka koje sadrži navodna optužnica, Gazeta objavljuje da su službenici operative regiona Sever, Ž.B. i M.R., „delovali po direktivama BIA“, te da su se složili da „sakriju materijalne dokaze u vezi sa ubistvom, a posebno video snimke nadzornih kamera, ne samo sa lica mesta, već i iz drugih delova grada kuda je sumnjiva Opel Astra iz koje je i izvršeno ubistvo navodno prolazila“.

Opel Astra

Inače, Opel Astra je na Kosovo, prema navodima svedoka ušla preko prelaza Blace, kapija 13, dok je kontrolu nad nadzornim kamerama u Kosovskoj Mitrovici imao M.R. (visoki zvaničnik Srpske liste).

„Bradonje“

Konačno, samo ubistvo, prema izjavama zaštićenih svedoka, kako piše Gazeta Express, „izvršila je kriminalna grupa ‘Bradonje'“, dok je sam Ivanović za života, prema rečima jednog od navodnih zaštićenih svedoka, navodno potvrdio da je bio ugrožen od strane ove grupe.

„Ivanović je rekao da su on i svi njegovi saradnici ugroženi od strane M.R. i njegove grupe i da je bio uvek uplašen da će biti ubijen od strane R. i njegove grupe“, Gazeta citira navodne reči zaštićenog svedoka iz navodne optužnice.

Navodna zaštićena svedokinja piše Gazeta, spomenula je tri prezimena koja vode „kriminalnu strukturu na Severu koja stoji iza ubistva“, među kojima su visok policijski zvaničnik i dva visoka funkcionera Srpske liste.

Na samom kraju optužnice od 48 strana, kako Gazeta tvrdi, kosovsko tužilaštvo je navodno zaključilo da je ubistvo Ivanovića „možda izvršeno iz političkih razloga“, a da ga je „počinila kriminalna organizovana grupa pod vođstvom M.R., koji je neko vreme delovao sa ovom grupom, kao i drugim grupama, poput ‘bradonja’ koji su uglavnom dolazili iz grada u Srbiji – Ćuprije. Članovi ove grupe su takođe bili i fizičko obezbeđenje M.R.

KoSSev: Srpski zvaničnici poriču

Najviši državni vrh Srbije kao i Srpska lista snažno odbacuju podizanje optužnice Specijalnog tužilaštva Kosova protiv šest lista za ubistvo Olivera Ivanovića, kao i raspisivanje poternice za još četiri osobe; pre svega protiv visokih funkcionera Srpske liste – Milana Radoičića, te policijskog zvaničnika Ž.B. Navode da se radi o montiranom procesu kako bi se zastrašio srpski narod na Kosovu i Metohiji. Prethodno su najviši zvaničnici, među kojima pre svega, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka pravde Nela Kuburović istakli da je Milan Radoičić nevin, a da je to utvrđeno između ostalog i putem poligrafskog ispitivanja.Predsednik je takođe više puta branio i visokog policijskog zvaničnika Željka Bojića, istovremeno nekoliko puta najavljujući akciju hapšenja Bojića više meseci pre 16. oktobra, kada je ovaj pokušaj i izveden.

Povezani članci:

Gazeta Express objavila delove obdukcijskog nalaza: Na Ivanovića pucano sa 5 metaka?

Advokati odbrane o „medijskoj optužnici“ za ubistvo Ivanovića: „Ovde sve ide naopako“, „Nije prvi put“

Optužnica za ubistvo Ivanovića u kosovskim medijima, sutra izjava zaštićenog svedoka?

Marko Rošić prebačen u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici

Đurić: Optužnice za ubistvo Ivanovića montirane da se okrive Srbi sa KiM i Srbija

Insajder: Tužilaštvo za organizovani kriminal o slučaju ubistva Ivanovića: Nismo imali uvid u optužnice prištinskog tužilaštva

Vlajić: Optužnica u slučaju Ivanović rezultat pritiska javnosti i zakonskih rokova

Podignuta optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića protiv šestoroPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.