Optužnica povodom slučaja ubistva Ivanovića vraćena na ponovni postupak

Sud, Suđenje
Foto: Gazeta Express

Na osnovu žalbi odbrane optuženih za ubistvo Olivera Ivanovića, Apelacioni sud je doneo odluku da predmet vrati na početak, potvrdila je za RTV Kim branilac optužene Silvane Arsović, advokatica Jovana Filipović.

„U ovom slučaju to znači da optužnica još uvek nije potvrđena. Ide u Tužilaštvo da se uredi u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, odnosno treba da se utvrdi vreme, mesto i način izvršenja krivičnog dela i potvrdi da li ima osnovanje sumnje da su lica kojima se stavljaju na teret krivična dela zaista to i učinila“, kazala je Filipović za RTV Kim.

Ona navodi da se u rešenju Apelacionog suda navodi da se ukida prethodno rešenje kojim su odbačeni zahtevi za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze koje je odbrana optuženih uložila. „Predmet se vraća na ponovni postupak i odlučivanje“, kaže Filipovićeva.

Dodaje da je u obrazloženju rešenja navedeno da je optužnica kontradiktorna, da nije u skladu sa postojećim dokazima, te da nije moguće postupati po takvoj optužnici s obzirom na pravnu kvalifikaciju krivičnog dela organizovani kriminal, teško ubistvo, pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva.

„S obzirom na to da jedno delo isključuje drugo te da nije moguće da se postupa po ovakvoj optužnici, nju je potrebno urediti, a na to smo mi ukazivali u toku dosadašnjeg postupka“, kaže advokatica Silvane Arsović.

Advokat koji u predmetu ubistva Olivera Ivanovića brani policajca, Dragišu Markovića, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da je odluka Apelacionog suda samo potvrda onoga što je odbrana od početka zastupala kao tezu.

„U optužnici, niti u istrazi, nikada nisu postojali bilo koji elementi koji upućuju na to da je postojala bilo kakva organizovana kriminalna grupa na Severu Kosova i da je nepostojeća kriminalna grupa izvršila to što je izvršila. Apelacioni sud je na neki način rekao, da ovde ne postoje elementi za postojanje ogranizovane kriminalne grupe niti elementi pomaganja okrivljenih u ubistvu političara Olivera Ivanovića“, naveo je on.

Za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića optuženo je šest osoba.

RTV KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.