KOHA: Specijalno tužilaštvo Kosova optužuje srpske organe za nesaradnju na slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kancelarija državnog tužilaštva dala je objašnjenje u vezi sa izjavom ministra – iz Ministarstva pravde Republike Srbije, Nele Kuburović, koja je, u vezi sa ubistvom političara Olivera Ivanovića, bivšeg predsednika Građanske inicijative (SDP) u Mitrovici, rekla da je Priština odbila da sprovede istražne radnje zajedno sa Beogradom.

Nakon što se dogodilo ubistvo, državno tužilaštvo je nadležnim organima Republike Srbije podnelo nekoliko zahteva za međunarodnu pravnu saradnju, ali smo do sada dobili samo neke informacije koje nisu od suštinskog značaja za rasvetljavanje slučaja, jer još uvek nismo dobili IMEI (International Mobile Equipment Identity, prim.red.), SMS, kartografiju i odgovore na ulaz / izlaz.

Takođe, u cilju pune saradnje i potpunog rasvetljavanja slučaja, jedan od zahteva se ponavlja a to je onaj koji se tiče dolaznih i odlaznih SMS poruka i brojeva koje je žrtva Oliver Ivanović imala u telefonu.

Takođe, optuženog Milana Radoičića ispitali su državni organi Srbije, bez zahteva državnog tužioca Republike Kosovo, protiv kojeg je pokrenuta istraga, uprkos činjenici da je Policija Srbije na zvaničnim sastancima između Kosovske policije i Srbije saopštila da ne poznaju okrivljenog Milana Radoičića, uz argument da je on državljanin Republike Kosovo.

Takođe, srpska strana je zatražila i dobila od Kosovske policije čaure sa lica mesta, ali kancelarija državnog tužilaštva još uvek nije dobila izveštaj o ovom veštačenju. Državni tužilac je i dalje spreman da sarađuje sa nadležnim organima Republike Srbije i posvećen je tome da rasvetli ubistvo Olivera Ivanovića.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.