Sahranjen Oliver Ivanović: Sa pogledom pobednika ka Pobedniku Beograda

Oliver Ivanović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, u Beogradu. Pored članova porodice, saradnika i prijatelja, sahrani je prisustvovao veliki broj građana, javnih ličnosti i srpskih političkih zvaničnika. Državni vrh Srbije predvodila je premijerka Ana Brnabić. Prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, kao i predstavnici Srpske, a među njima predsednik liste i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić. Opelo ispred crkve Svetog Marka služio je vladika raško-prizrenski Teodosije, koji je i besedio o Ivanoviću, a prisutan je bio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej. Govor na groblju održala je karatistkinja i prijateljica Ivanovića – Tanja Petrović​. U karateu crno je početak majstorskog dostignuća i mesto novog učenja i saznavanja istine. Oliver Ivanović ostaje sa nama kao simbol rešenosti da budemo svoj na svome, kao simbol borbe za istinu i pravdu i dobro svakog čoveka – njihove su poruke.

Iskren čovek i rodoljub, nije se štedeo ni '99​

"Njegove reči imale su težinu, jer nisu bile reči političara, već iskrenog čoveka i rodoljuba. Misli su mu bile kristalno jasne, bez samosažaljevanja, ili gneva, ali uvek sa ciljem da se za svaku teškoću nađe najbolje moguće rešenje," rekao je vladika Teodosije o Ivanoviću, nakon održanog opela. 

"Nije se štedeo ni kada je teških dana u junu '99 trebalo sačuvati Kosovsku Mitrovicu i Sever od tragedije koja je zadesila Srbe u svim većim gradovima Kosova i Metohije," dodao je. 

Nije se štedeo, kazao je vladika, ni kada je, "po ko zna koliko puta, hrabro i dostojanstveno o posleratnom stradanju srpskog naroda i svetinja – svedočio brojim međunarodnim predstavnicima".

Za Ivanovića KiM više od teritorije i politike

"Za njega je Kosovo i Metohija bilo više od teritorije i politike, već je radio na tome kako da se unapredi život običnog čoveka – severno i južno od Ibra," naveo je.

I zato su ga, dodao je vladika, slušali i Srbi i stranci, a neretko i Albanci:

"Plenio je hrišćanskim optimizmom, nije upirao prstom u ljude, već ukazivao na probleme koje je trebalo zajedno da rešavamo."

Nesebično pomagao drugima, simbol borbe za istinu 

Pročitajte poslednji autorski tekst Olivera Ivanovića: 

"Živ sam i dalje – a Srbija?"


O ubistvu Olivera Ivanovića čitajte na našoj tematskoj stranici "Ubistvo Olivera Ivanovića"

 

"Nesebično je pomagao drugima bez obzira na veru i naciju, tako da su, pored Srba, i mnogi Albanci i međunarodni predstavnici svedočili o moralnom karakteru kada je ležao optužen i surovo nekoliko godina bio odvojen od svoje porodice," dodao je dalje vladika u svom govoru ispred crkve Svetog Marka.

Svojom žrtvom za pravdu i istinu, ovih dana, navodi, okupio je toliko ljudi širom Srbije, oko njegove životne želje i misli – da Srbi ostanu i opštanu na svojim vekovnim ognjištima:

"Ostaje sa nama kao simbol rešenosti da budemo svoj na svome, kao simbol borbe za istinu i pravdu i dobro svakog čoveka, kao verni sin svoje crkve, a posebno kao požrtvovan otac, muž i domaćin."

Petrović: Kosovo Ivanovićev usud i život

"Svoje snove o boljoj Srbiji si snevao i pretvarao u javu, radeći za državu Srbiju i institucije, ne mičući se sa Kosova, jer je to bio tvoj zalog državi, garancija vernosti, zakletva i na kraju tvoj usud, tvoj život," kazala je karatistkinja i Ivanovićeva prijateljica, Tanja Petrović, u govoru održanom na Ivanovićevom grobu. 

Kaže da se u karateu "borio srcem, znanjem, istinom, veštinom i osmehom" i da je "tako vodio i majku Srbiju".

Ivanovićevim sinovima i ćerki poručila je da neguju "sve ono što je lepo, što je usadio u njih i od čega su sazdani".

"Vaš otac i brat mi je uzor, učitelj, trener i prijatelj i sve što se zove hrabrost i optimizam," navela je. 

Ne boj se Olivere – tamo je svetlost 

"Ne boj se Olivere. Tamo gde ti ideš, tamo je svetlost, Bog. Tamo su pravda i istina za koje si uvek tragao i kao vitez Kosova poginuo. Tamo nema zlikovaca, stravičnih hitaca, nema kazamata i politike," navela je i dodala:

"Od sada ćeš blistati iznad svih oblaka prolaznosti, iznad ovog srpskog smisla, Gračanice, Gazimestana, Dečana, Svetih Arhangela i Pećke Patrijaršije, sa pogledom pobednika, ka Pobedniku Beograda, iz Aleje velikana."

Sahrani su prisustvovali, između ostalih – Rasim Ljajić, Saša Janković, Dragan Šutanovac, Saša Radulović, Boris Tadić, Branislav Lečić, Borislav Stefanović, Vuk Jeremić, Nebojša Čović, Vladimir Todorić, Zoran Živković, Dragan Marković Palma, Siniša Mali, Nenad Popović, Nikola Šainović, Predrag Marković, Đorđe Vukadinović, nekadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, princ Aleksandar Karađorđević, kao i predsednik Srpskog nacionalnog vijeća u Zagrebu, Milorad Pupovac, ali i Aleksandar Šapić, Đoković Srđan, Branko Ružić, Milorad Arlov, Dejan Tomašević, Dragan Đilas, Vuk Drašković. Ivanovića su ispratili i nekadašnji lideri Srba sa KiM-a – Rada Trajković, Slaviša Ristić, Momčilo Trajković. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.