Marko Rošić prebačen u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici

Jedan od šestoro optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, Marko Rošić, prebačen je u petak u pritvornu jednicu u Severnoj Mitrovici, potvrdio je za KoSSev, Rošićev advokat, Mahmut Haljimi. Rošić je u Mitrovicu prebačen iz zatvora visoke bezbednosti u selu Grdovce kod Podujeva.

Mahmut Haljimi za KoSSev navodi da je njegovom branjeniku odobren zahtev za premeštaj tek nakon što je urađena procena bezbednosnog organa pri Korektivnoj ustanovi u Prištini.

Međutim, kako dodaje, odluku o premeštaju sada je bilo jednostavnije dobiti i zbog toga što su završene istražne radnje i podignuta optužnica.

„Nakon što je optužnica podignuta, sada ne postoje prepreke da moj klijent bude u pritvornoj jedinici u Mitrovici“, navodi Haljimi.

Rošićev advokat je i ranije isticao želju svog klijenta da mu se odobri premeštaj u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici, a nedavno je Rošićev otac izneo i navode o njegovom teškom psihičkom stanju u pritvoru u Podujevu – „sada će mu bar malo lakše biti jer je ipak u svom gradu i porodica mu je blizu“, smatra Haljimi.

Više o uslovima u zatvoru visoke bezbednosti u Podujevu pročitajte u posebnoj vesti: Pantović: Pritvorenici u Podujevu skoro potpuno izolovani nakon pritvaranja policajaca sa Severa.

Odbrani nije dostavljena optužnica – „budite strpljivi“

Iako je optužnica, prema navodima Specijalnog tužilaštva, podignuta još drugog decembra, ona još uvek nije dostavljena odbrani, potvrdio je za KoSSev Haljimi, ali i Faruk Korenica, advokat drugog policajca osumnjičenog za umešanost u ovo ubistvo, Nedeljka Spasojevića.

Haljimi tvrdi da mu je ovog jutra iz Specijalnog tužilaštva rečeno „da bude strpljiv“.

Sa druge strane, navodi da zakonom nije definisan rok za dostavljanje optužnice odbrani.

Advokat Nebojša Vlajić, u nedavnom gostovanju u emisiji KoSSev portala „Propitivanje“, sam način na koji je javnost saznala o optužnici definisao je kao „ozbiljan i težak izuzetak“.

„Po pravilu se optužnica uručuje prvo okrivljenima i nakon toga, ona dospe u javnost. Ovde je postupak obrnut, mi smo videli tu prepričanu optužnicu, ali ne i optužnicu“ rekao je Vlajić i ocenio da je ova optužnica rezultat pritiska javnosti, ali i isteka roka od godinu dana u kom mora da se podigne optužnica.

„U zakonu se ne precizira rok za dostavljanje optužnice, optužnica se predaje sudu, a sud je dužan da preda optužnicu pre poziva, a najkasnije pre početka rasprave“, kazao je Haljimi.

Iako se Rošić tereti za „pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo“, njegov advokat ne isključuje mogućnost da mu se na teret stave i druga krivična dela.

„Ali ipak dok ne vidim optužnicu ne mogu da tvrdim, vidim da će možda biti još delo ‘ugrožavanje javne bezbednosti’ i još neka dela“, tvrdi.

Šta se Marku Rošiću stavlja na teret prema saopštenju o optužnici:

Tužilaštvo tvrdi da je optuženi M.R. blisko sarađivao sa optuženima N.S., R.B., M.R., Z.V. i Ž.B., da je namerno i svesno pomagao u izvršenju krivičnog dela „teško ubistvo“, tako što je pratio Olivera Ivanovića pre ubistva. Posle ubistva u džepu ubijenog Ivanovića, pronađen je komadić papira sa registarskom tablicom „KM-014 -Jeep FZ, crnog džipa Santa FE“, kojim je praćen i brat Olivera Ivanovića nakon ubistva – M.I.

Rošić je u pritvoru od hapšenja u Severnoj Mitrovici 23. novembra prošle godine, a preko godinu dana u pritvoru je i drugi osumnjičeni, policajac sa Severa, Nedeljko Spasojević.

Kako je danas za KoSSev takođe potvrdio Faruk Korenica, advokat Nedeljka Spasojevića, ni njemu nije dostavljena optužnica.

Za razliku od Rošića koji je premešten u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici, Korenica nema informaciju da je i njegov klijent takođe prebačen.

Šta je poznato iz saopštenja Specijalnog tužilaštva o optužnici

Kosovsko Specijalno tužilaštvo saopštilo je početkom decembra da su podignute optužnice za slučaj ubistva Olivera Ivanovića protiv N.S., M.R., S.A., D.M., Ž.J. i R.B – od kojih su četvorica pripadnici Kosovske policije.

Njima se na teret stavlja „učešće u organizovanju organizovane kriminalne grupe“, „zloupotreba službenog položaja“, „podrška u izvršenju krivičnog dela“, „teško ubistvo“, „neovlašćeno posedovanje i upotreba oružja“, „odavanje službene tajne“, „zloupotreba zvanične dužnosti u saizvršilaštvu“ i „manipulacija dokaza“, međutim, za sada nije poznato ko se od osumnjičenih tereti za tačno koje krivično delo.

Sa druge strane, protiv M.R., Z.V. i Ž.B. izdat je međunarodni nalog za hapšenje s obzirom na to da se nalaze u bekstvu, a za obe grupe se navodi da deluju kao jedna kriminalna grupa, organizovana sa „strukturnom i grupnom hijerarhijom, sa formalno definisanim ulogama i koju vode optuženi M.R. i Z.V“. Traga se i za M. M. 

O tome detaljnije u posebnoj vesti Podignuta optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića protiv šestoro.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.