Milan Radoičić: Neću im se predati, nisam ubica!

Đurić i Selaković Srpska lista KoSSev
Rikalo, Radoičić, Đurić, Selaković, Rakić u Kosovskoj Mitrovici/Foto: KoSSev

„Ako se Srbi na Кosovu i Metohiji pitaju gde sam, reći ću im samo da sam blizu, i da čekam i posmatram, jer nikome od nas nema uzmicanja, a pobeda će na kraju, bez ikakve sumnje, biti naša,“ Srpska lista je prenela reči svog potpredsednika Milana Radoičića u saopštenju za javnost koje ni ovog puta nije dostavljeno KoSSevu. Da je prvo javno obraćanje Milana Radoičića autentično, potvrdio je sam Radoičić u kratkoj izjavi za KoSSev: „Lično moje!“ – poručio je.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Poslednji zlikovački upad nazovi policije, a zapravo privatne garde ozloglašenih albanskih terorista u severnu Кosovsku Mitrovicu, bio je pokazna vežba i pretnja svakome Srbinu koji reši da brani svoje dostojanstvo i pravo na život.

Došli su kod mene u stan, gde živim sa ženom i malom decom, sa armijom do zuba naoružanih ljudi, sa samo jednim ciljem – da me ubiju. I za to sam dobio jasne dokaze.

Neću im se predati, jer ne želim da budem iskorišćen kao preparirana lutka za pokazivanje onima koji vode specijalni rat protiv Srbije i srpskog naroda ili instrument u zataškavanju nečijeg gnusnog i zločinačkog napada na jednog od srpskih političkih lidera Olivera Ivanovića, posebno zato što oni nisu došli da me odvedu živog.

Nisam bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali nisam ubica i nikakve veze sa ubistvom nemam.

Priština želi da me ukloni zato što znaju da sam zajedno sa mojim prijateljima i mojom braćom jedan od retkih koji je spreman da im se suprotstavi u njihovoj nameri da zgaze i osvoje sever Кosova i Metohije i pokore srpski narod.

Smeta im otpor koji pružamo na Severu КiM, ali neće me naterati da napustim pokrajinu. A na poziv svoje države Srbije da dam bilo kakav iskaz uvek sam spreman da se odazovem, kao što sam spreman i za nju da se borim.

Za svoj narod, svoju porodicu i svoju zemlju sam spreman sve da podnesem, ali nisam i neću da prihvatim da me blate i optužuju oni koje su za to platili Amerikanci i Britanci.

Divljačka demonstracije sile, koja, uzgred rečeno, nije bila nimalo impresivna, bila je poslednji čin u pokušaju kriminalizovanja čitavog srpskog naroda na Кosovu i Metohiji i pokušaj da se svaki otpor Srba anticivilizacijskom delovanju Prištine otupi i diskredituje.

Moja sudbina oklevetanog i progonjenog čoveka je danas sudbina svakog Srbina na Кosovu i Metohiji, jer svi zajedno se u ovim teškim trenucima borimo za kolektivni opstanak srpskog naroda na prostorima na kojima mnogi žele da nas ne bude, i ovim saopštenjem obraćam se pre svega svojim sugrađanima i sunarodnicima na Кosovu i Metohiji.

Nisam uplašen, kao što ni moji sugrađani ne treba da budu uplašeni, jer Srbija je ozbiljna država, i preduzeće najmudrije, najodlučnije i najodgovornije poteze kako bi sačuvala svoj narod na Кosovu i Metohiji.

Ako se Srbi na Кosovu i Metohiji pitaju gde sam, reći ću im samo da sam blizu, i da čekam i posmatram, jer nikome od nas nema uzmicanja, a pobeda će na kraju, bez ikakve sumnje, biti naša.

Jer odavde, sa Кosova i Metohije, nema nazad!“

Protekli događaji

Igra od 100%

Nekakva istraga za nešto što se desilo pre 11 meseci pa su odjednom se sada setili da na taj način nešto istražuju

Specijalne jedinice Kosovske policije u petak su izvele akciju hapšenja u zgradi Grej u Kosovskoj Mitrovici, za koju se u toku dana ispostavilo da se ticala hapšenja lica zvanično osumnjičenih za slučaj ubistva Olivera Ivanovića. Uhapšeni su pripadnici Kosovske policije Dragiša Marković i Nedeljko Spasojević, kao i Marko Rošić, na osnovu zahteva Specijalnog tužilaštva Kosova, kao i Saša Ćurić, koji se ne dovodi u vezu sa ubistvom, već je, kako su policija i tužilaštvo u toku dana saopštili, ometao policajce tokom hapšenja. Prema zahtevu tužilaštva, međutim, četvrti osumnjičeni za slučaj ubistva Olivera Ivanovića nije pronađen na lokaciji na kojoj su ga tražili, a u toku dana su zvaničnici Srpske liste potvrdili spekulacije medija sa juga da je to Milan Radoičić.

Milan Radoičić se pre toga, upravo na osnovu spekulacija – povezivao sa ovim slučajem, a u tonskom intervjuu koji je BIRN objavio posthumno, Oliver Ivanović pomenuo je njegovo ime u kontekstu onoga što ga zabrinjava. Milan Radoičić je potpredsednik Srpske liste od juna ove godine i opet, na osnovu spekulacija, takođe se smatra zapravo najuticajnijim Srbinom na Severu. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ga je takođe prvi put javno pomenuo u ovo vreme prošle godine kao neko na Severu ko je bitan i sa kim se viđa, a u naknadnim intervjuima se takođe afirmativno o njemu izražavao. Srpski zvaničnici u Beogradu su sa druge strane, više puta, pre nego da stupi na javnu finkciju, negirali da ga poznaju, odnosno da su bliski, iako je predsednik Srbije prošle godine u jesen pomenuo Radoičića upravo kao jednog od onih sa liste prezimena koja je naveo, a koji „čuvaju Kosovo i Metohiju“, dok je posle ubistva Olivera Ivanovića rekao i da je sukob između Ivanovića i Radoičića trajao 18 godina, na šta je u suprotnom tonu reagovao Ivanovićev brat Miroslav. Tada je rekao da „nikada sa Radoičićem nije razgovarao“, a možda ga je „uzgred negde sreo“.

Poslednji put je javno viđen na skupu Srpske liste sa Aleksandrom Vučićem, Markom Đurićem i Nikolom Selakovićem u Domu poslanika u Beogradu i nije od onih koji su tada govorili.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.