Rošić i Spasojević juče prekinuli štrajk glađu

Kosovska Mitrovica, 23. novembar 2018, FOTO: KoSSev

Marko Rošić i Nedeljko Spasojević, dvojica Srba osumnjičenih za umešanost u ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića, koji se nalaze u zatvoru u Gnjilanu, juče su prekinuli dvonedeljni štrajk glađu zbog iznemoglosti, ovu informaciju potvrdila je za KoSSev Bojana Rošić, majka osumnjičenog Marka Rošića. Dvojica Srba započela su štrajk glađu 22. aprila, zato što im tri nedelje nakon podnošenja zahteva za premeštaj u zatvor u Mitrovici nije dostavljen nikakav odgovor. 

„Štrajk su prekinuli zbog iznemoglosti. Nakon dve nedelje niko nije reagovao, nisu mogli više da izdrže, zdravstveno stanje im je ugroženo. Juče su mu dozvolili da nas pozove i obavesti da je prekinuo štrajk i da prima infuziju“, kaže Bojana Rošić.

Rošić i Spasojević započeli su štrajk 22. aprila. Kako je Rošićev advokat, Mahmut Haljimi u telefonskom intervjuu za KoSSev tada izjavio, razlog za stupanje u štrajk glađu bilo je to što nakon tri nedelje od podnošenja zahteva za premeštaj u zatvor u Mitrovici, Rošić i Spasojević nisu dobili nikakav odgovor od nadležnih organa.

Haljimi kaže i da još uvek nije dobio odgovor na žalbu na rešenje o produženju pritvora Apelacionom sudu u Prištini. Dodaje da “ sa tom sumnjom teško da može da dođe do ukidanja pritvora za sada“. 

Haljimi, danas, za KoSSev, kaže da još uvek nisu dobili odgovor na zahtev za premeštaj. Smatra da nema razloga da im se ne odobri ovaj zahtev – „za razliku od prethodnog zatvora gde su bili smešteni u Podujevu koji je zatvor visoke sigurnosti, zatvor u Gnjilanu i ovaj u Mitrovici istog su ranga, istog stepena bezbednosti, uopšte se ne razlikuju, isti su uslovi“. Kako kaže, to je i predočio i sudiji za prethodni postupak, tužiocu i Upravi zatvora Kosova u Prištini.

Kako je Haljimi rekao, premeštaj su zahtevali zbog loše materijalne situacije Rošićeve porodice, „pošto jedini koji radi u toj porodici je njegov otac, a posete porodice svake nedelje do Gnjilana iziskuju velike troškove“.

Marko Rošić, jedan od šest do sada osumnjičenih za umešanost u ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića, nalazi se u pritvoru od 23. novembra prošle godine. Tada je iznenadnom akcijom specijalnih jedinica Kosovske policije u ranim jutarnjim satima uhapšeno troje Srba osumnjičenih za učešće u ovom ubistvu. Pored Rošića, tada su uhapšeni i Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, dok je kao četvrti osumnjičeni označen i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić. U pritvoru je, danas, pored Rošića, još samo Nedeljko Spasojević.

Više o slučaju protiv Marka Rošića i detaljima istrage u slučaju ubistva Olivera Ivanovića čitajte u:

Advokat Haljimi o odbrani Rošića, zaštićenom svedoku, detaljima i proširenju istrage

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.