Saslušanje optuženih za ubistvo Ivanovića odloženo za 11. februar, optužnica izmenjena

Vest je ažurirana

10:45 – Odloženo saslušanje za 11. februar 2020. u 10 časova

Predsedavajući sudskog veća Valjon Kurtaj (Valon Kurtaj) odlučio je da se ne nastavi današnji postupak saslušanja šestoro optuženih, s obzirom na promene u optužnici koja je u petak tako promenjena dostavljena advokatima odbrane, a nije prevedena na srpski jezik. Sud je tako zatražio prevod dokaza i ove izmenjene optužnice, dok su se tokom današnjeg saslušanja advokati listom izjasnili da ni prvu nisu dobili na srpskom. Kako tužilac nije mogao da precizira vreme koje će biti potrebno za prevod, sudija je zatražio da to bude „što hitnije zbog ljudi koji su u pritvoru“, te da tužilaštvo obavesti sve advokate odbrane onda kada bude prevelo dokumenta i pružilo im dokaze na njihovom maternjem jeziku. S obzirom na to da je jedan od advokata zatražio da mu se dokazi  (više od 10000 stranica) dostave u štampanom izdanju a ne na CD, sudija je zatražio od tužilaštva da to učini ukoliko bude bilo uslova.

„Nakon stava stranaka sud smatra da danas nema uslova za nastavak rasprave“, zaključio je. Sledeće saslušanje je zakazano za 11. februar u 10 časova.

Za sada nisu poznati detalji na šta se odnosi izmenjeni deo optužnice.

10:00 – Počelo prvo saslušanje osumnjičenima za umešanost u ubistvo Ivanovića: Izmenjena optužnica

Pred samu dvogodišnjicu ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, u Prištini je tačno u 10 časova počelo prvo saslušanje šestoro optuženih za umešanost u ubistvo. Predsedavajući sudskog veća je Valjon Kurtaj (Valon Kurtaj), dok je umesto tužioca Sulj Hodže (Sylë Hoxha), za kog je rečeno da je „na odmoru“, prusutan Bljerim Isufi (Blerim Isufi). U prostorijama Specijalnog tužilaštva, pored optuženih i advokata, nalazi se i veći broj medijskih ekipa, koji mogu da prate ali im nije dozvoljeno da snimaju. Tu je i Ksenija Božović.

Izmenjena optužnica

U petak je tužilaštvo dostavilo novu promenjenu optužnicu, koja, kako je objašnjeno, zbog vikenda nije prevedena, i bez detalja na šta se promena odnosi.

Sudija je na samom početku, nakon što je prozvao sve optužene i advokate, upitao da li da se odloži početna rasprava.

Jedan od advokata optuženih Faruk Korenica se izjasnio pozitivno jer, kako je rekao, „ni prvu nisu dobili na srpskom“, već je optužnica optuženima „uručena na albanskom“.

I advokatica optužene Silvane Arsović – Jovana Filipović je potvrdila da je sav materijal, odnosno optužnicu, dobila na albanskom, uključujući i CD sa 191. predmetom koji „ne mogu da se otvore“. Ona smatra da to znači da „dokazi nisu uručeni“.

Advokat Mahmut Haljimi je od sudije zatražio da „bude čuvar ustava i Zakona o jeziku – ravnopravnosti jezika“. Potvrdio je da su njegovom branjeniku Marku Rošiću, „samo dva rešenja o pritvoru poslata na srpskom“, na šta je sudija odgovorio: „Nije tačno“.

Sudija: Hoćete li prevod svih 10 000 stranica? Advokat: 12 500, u njima nema sadržaja

Sudija je postavio pitanje advokatima odbrane da li traže da se svih 10 000 stranica materijala za suđenje prevede, na šta je advokat Haljimi ispravio sudiju, rekavši da tačan broj iznosi 12 500 stranica, te da u tome „nema sadržaja“.

U kraćoj raspravi između advokata i predsedavajućeg sudskog veća, rečeno je da se advokatima odbrane da verzija na albanskom promenjene optužnice. Sudija je takođe preporučio advokatima da odu u tužilaštvo i da „sami uzmu dokaze“, na šta je jedan od advokata rekao da to „nije posao advokata, već tužilaštva“.

Advokat Dejan. A. Vasić je rekao da „neće CD, već odštampane dokaze“.

„Dve godine vodite istragu i ne razumem zašto nema prevoda“ – kazao je, na šta je sudija uveravao da će „sve biti po zakonu“, upitavši tužioca koliko je potrebno vremena da se dokumenta prevedu.

Tužilac je na to kazao da je „prevođenje u toku“, ali da ne može tačno da kaže kada će taj posao biti gotov. Dodao je, međutim, da u fazi istrage tužilac „može da da dokaze odbrani, ali da ne piše i da mora“.

Nedeljko Spasojević zatražio premeštaj u Mitrovicu

Jedan od optuženih Nedeljko Spasojević rekao je pred sudskim većem da je podneo zahtev za premeštaj u Kosovsku Mitrovicu, ali da je dobio obrazloženje da zbog njegove bezbednosti „nije dobro da bude prebačen“. 

Sudija Kurtaj odgovorio mu je da podnese zahtev tužilaštvu, te da ukoliko ima uslova, biće premešten.

Pred Tužilaštvom je svih šestoro osumnjičenih sa svojim advokatima, gde bi trebalo, ukoliko se ne odloži današnje ročište, da im bude pročitana optužnica, na koju će odbrana imati zakonski rok od 30 dana da podnese žalbu.

Specijalno tužilaštvo Kosova prvu optužnicu podiglo je 2. decembra, ali je ona advokatima odbrane uručena tek sredinom meseca. Ipak, tokom proteklih dana, detalji optužnice su pre advokata, očito procureli kroz kosovske medije i objavljivani u nastavcima.

Neki od advokata optuženih su još ranije, u očekivanju da im se uruči optužnica koju je prvo kroz saopštenje objavilo Specijalno tužilaštvo 2. decembra, pa tek onda dve nedelje kasnije bila uručena advokatima optuženih – rekli da „od početka sve ide naopako„, te da očekuju da će optužnica biti oborena.

Podizanje optužnice naišlo je i na negativne reakcije beogradskih zvaničnika a među prvima se oglasio direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, koji ju je definisao kao „nastavak organizovane hajke“, sa ciljem da se „za taj zločin okrivi naš narod na KiM-u i Srbija“.

Sa druge strane, porodica Olivera Ivanovića ocenjuje da se pomerilo sa mrtve tačke, očekuje da sudu budu dostupni svi za kojima se traga, ali je takođe, izrazila i skepsu zbog toga što se u optužnici „nevešto“ povezuju navodi o osumnjičenim licima kao delu organizovane kriminalne grupe i optužbe za učešće u organizaciji ubistva, te da su, kako je za KoSSev rekao brat Olivera Ivanovića, Miroslav Ivanović, „njihove veze sa ubistvom, barem kako deluje, slabe“

Sličnog mišljenja je i advokat i prijatelj Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić koji je ocenio da je optužnica „rezultat pritiska javnosti i zakonskih rokova“.

Ograđujući se da optužnicu još uvek nije video, i on je takođe postavio pitanje nedostatka sadržaja navoda koji se odnose na samo ubistvo.

„Glavni tužilac je, umesto da skuva jedno delo, jedno jelo, počeo da pravi neki miks, jedan gulaš u koji stavlja sve što stigne“, opisao je u emisiji KoSSev portala „Propitivanje“ prepričanu optužnicu. Saopštenje o optužnici pre uručivanja optužnice težak je izuzetak napravljen pod pritiskom javnosti, ocenio je takođe.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018, ispred sedišta svojih kancelarija SDP u centru severnog dela Kosovske Mitrovice. Pucano je u 08:10, iz Opel Astre, u pokretu, bez registarskih tablica, sa zatamnjenim staklima. Pucano je sa 6 hitaca, vatrenim oružjem kalibra 9 mm, sadrži optužnica.

Istragu koju je počelo Osnovno tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici, 8. marta preuzelo je Specijalno tužilaštvo Kosova.

Prve optužnice podignute su pred pune dve godine od ubistva srpskog političara i pred istek jednogodišnjeg roka o pritvoru bez optužnice za Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića, koji su uhapšeni prošlog novembra.

Specijalno kosovsko tužilaštvo podiglo je 2. decembra optužnice protiv šest osoba za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića – N.S., M.R., S.A., D.M., Ž.J. i R.B – od kojih su četvorica pripadnici Kosovske policije. Navodna optužnica posle 15 dana od kada je saopšteno da je podignuta, dostavljena je odbrani, međutim, prištinski mediji su u njen posed uspeli da dođu pre samih advokata. Autentičnost navodne optužnice čiji sadržaj je objavljen u medijima predmetni tužilac, Sulj Hodža nije mogao da potvrdi, pošto, kako je za KoSSev rekao, „nema vremena da prati medije“. 

Optuženima se, kako su saopštili tada iz tužilaštva, na teret stavlja „učešće u organizovanju organizovane kriminalne grupe“, „zloupotreba službenog položaja“, „podrška u izvršenju krivičnog dela“, „teško ubistvo“, „neovlašćeno posedovanje i upotreba oružja“, „odavanje službene tajne“, „zloupotreba zvanične dužnosti u saizvršilaštvu“ i „manipulacija dokaza“, međutim, do sada nije poznato ko se od osumnjičenih tereti za tačno koje krivično delo.

Takođe, traže se još četiri osobe, od kojih je jedna i peti pripadnik Kosovske policije na Severu. Prema i dalje nezvaničnoj informaciji radi se o jednom od ključnih policijskih rukovodioca.

Protiv M.R., Z.V. i Ž.B. izdat je međunarodni nalog za hapšenje, s obzirom na to da se nalaze u bekstvu, a za obe grupe se navodi da deluju kao jedna kriminalna grupa, organizovana sa „strukturnom i grupnom hijerarhijom, sa formalno definisanim ulogama i koju vode optuženi M.R. i Z.V.“ Ova grupa, navodi se dalje, „deluje od 2011. godine i nije nasumično formirana, a svi optuženi deluju u kontinuitetu i sarađuju jedan sa drugim“.

Do sada poznati detalji

Do sada je javnosti bilo poznato sedam imena osumnjičenih u umešanost u ubistvo Ivanovića, i to – Marko Rošić i policajac Kosovske policije, Nedeljko Spasojević, koji se već godinu dana nalaze u pritvoru, zatim Dragiša Marković, takođe policajac KP koji je pušten iz pritvora u februaru ove godine, bivša bliska saradnica Olivera Ivanovića, Silvana Arsović, Rade Basara, još jedan policajac, potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić i Ž.B. koga su srpski zvaničnici identifikovali kao šefa operative Kosovske policije za Region Sever, Željka Bojića, što do sada nisu potvrdili kosovski istražni organi.

O hronologiji događaja u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića čitajte na našoj tematskoj stranici i hronološkom kalendaru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.