KTV: Odobren zahtev za međunarodnu poternicu za Zvonkom Veselinovićem


Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog

Na zahtev specijalnog tužilaštva Kosova, jedan od ljudi bliskih predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Zvonko Veselinović, proglašen je za osobu koja se međunarodno potražuje.

Bivši vođa čuvara mosta u Severnoj Mitrovici traži se za događaje koji su usledili nakon intervencije specijalnih jedinica u julu 2011. godine, prenosi KTV.

Specijalne jedinice su u to vreme intervenisale na severu, kada je tokom povlačenja ubijen Enver Zumberi, a granični prelaz Jarinje su spalili Srbi.

Osumnjičen za niz krivičnih dela i kao vođa organizovane kriminalne grupe u Severnoj Mitrovici, Veselinović se sada traži putem međunarodne poternice.

Specijalno tužilaštvo je već nekoliko dana zahtevalo da Osnovni sud u Prištini izda međunarodni nalog za hapšenje Veselinovića.

Iako Veselinović godinama nije već na Kosovu, tužilaštvo kaže da je tokom istrage ubistva lidera SDP-a Olivera Ivanovića naišao na nezakonite aktivnosti Veselinovića.

Osnovni sud u Prištini u odgovoru KTV-u potvrdio je da je već odobrio zahtev Specijalnog tužilaštva i za Veselinovićem izdao „domaće i međunarodno pismo o nameri, pod sumnjom da je počinio nekoliko krivičnih dela, uključujući organizacija kriminalne grupe“.

„Obaveštavamo vas da je Osnovni sud u Prištini – Posebno odeljenje – postupajući po zahtevu Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo, protiv optuženog Z.V. izdao nalog za hapšenje, domaće i međunarodno pismo, zasnovano na osnovanoj sumnji da je dotični počinio krivična dela ‘Učešće ili organizovanje kriminalne grupe’, iz člana 283, stav 3 u vezi sa članom 174 stav 3, članom 365 stav 4 i članom 179 Krivičnog zakonika Republike Kosovo“, piše u odgovoru Osnovnog suda u Prištini.

Inače, Zvonko Veselinović, zajedno sa svojim bratom, uhapšen je u Srbiji 2011. godine, ali je nakon toga pušten pošto je srpski sud rekao da nije nadležan za istraživanje aktivnosti sprovedenih na teritoriji Kosova.

Takođe se sumnjiči da ima snažne veze s potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, koji se takođe po međunarodnom nalogu za hapšenje – traži za umešanost u ubistvo lidera SDP-a Olivera Ivanovića.

Iako se Veselinović godinama krio u Srbiji, poslednji put je viđen u Severnoj Mitrovici tokom protesta Srba, čiji je deo bila i Srpska lista.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.