„Radoičić saslušan kako bi se otklonila svaka sumnja da je učestvovao u ubistvu“

Nela Kuburovic
Nela Kuburovic, Foto: N1

„Juče je Milan Radoičić saslušan upravo iz razloga kako bi se otklonila svaka sumnja da je učestvovao u ubistvu,“ rekla je ministarka pravde Nela Kuburović, odgovarajući na pitanje novinarke TV Prva o razlogu saslušanja. Ona je rekla i da je tužilaštvo saslušalo sva lica na osnovu zamolnica od strane Prištine, da Priština nije uzvratila u istoj meri, kao i da od početka sprovođenja predistražnih radnji nije pokazala stvarnu nameru da se otkriju stvarni počinioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića.

Kuburović je rekla i da je upravo s namerom da se postupi po svim zamolnicama Prištine dozvoljeno policiji od strane tužilaštva za organizovani kriminal da obavi razgovor sa Milanom Radoičićem.

„Priština čak nije odgovorila na sve zamolnice upućene još u februaru mesecu“

„Priština od početka sprovođenja predistražnih radnji nije pokazala stvarnu nameru da se otkriju stvarni počinioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića. To pokazuje da su odbili, pre svega, da zajednički sa Beogradom sprovode istažne radnje, i EULEX je to takođe odbio,“ rekla je Kuburović.

Ona je naglasila da Priština čak nije odgovorila na sve zamolnice koje su još u februaru mesecu upućene.

„Dugo smo čekali i zapisnik sa uviđaja. To je prvi dokaz koji se nalazi u jednom predmetu. Tek nakon nekoliko meseci je dostavljen Beogradu, a nakon toga, po drugim zahtevima Tužilaštva za organizovani kriminal, nije ni postupljeno. Tražili smo i čaure sa mesta uviđaja i to nije dostavljeno iako su postojale lažne tvrdnje da takav zahtev Prištini nikad nije upućen. Nakon naše urgencije i dokaza da je to bilo prosleđeno još tokom februara, Priština apsolutno nije odgovorila.“

U toku dostava podataka o saslušanju Saše Jankovića

Dodaje da Beograd ne odbija bilo kakav vid saradnje, da to pokazuje uopšte nameru za otkrivanje prave istina, kao i da će Tužilaštvo za organizovani kriminal postupati i dalje po svim zamolnicama i odgovoriti na sve zahteve.

„U toku je i dostavljanje podataka po poslednjoj zamolnici kada je saslušan Saša Janković. Priština će dobiti sve ono što je tražila,“ naglasila je ministarka pravde, rekavši da, „naravno“, očekuje odgovor i druge strane, jer je očigledno razmena komunikacije jednosmerna.

„Verujem da ćemo posle osam meseci dobiti makar čaure sa lica mesta,“ zaključila je Kuburović.

Prištinski spiskovi za hapšenje srpskih zvaničnika „nerazumna i iracionalna odluka“

Iz Prištine su rekli da će da uhapse premijerku i ministre ako pređu administrativni prelaz, kako to komentarišete ima li nekih novosti?, upitala je ministarku pravde novinarka TV Prva.

Ministarka je ove navode ocenila kao „svakako još jednu nerazumnu i iracionalnu“ odluku Prištine, koja pokazuje da krši svaki sporazum.

„Pored toga što krše sporazume između Beograda i Prištine povodom Briselskog dijaloga, krše i sporazume kao što je CEFTA i onog što se tiče najave hapšenja i samog hapšenja, bez najava o postojanju spiskova ili ne.“

Hodžaj: Lista zabrana ulaska srpskih zvaničnika ne postoji

O postojanju „crne liste“ – spiskova za hapšenje srpskih zvaničnika pisale su beogradske Novosti, ovu vest je ubrzo demantovao Zamenik premijera Kosova, Enver Hodžaj

Hodžaj ovu vest naziva „propagandom u sovjetskom stilu“, navodeći za Lajmi.net da lista zabrana ulaska srpskih zvaničnika na Kosovo ne postoji.

Hodžaj je takođe dodao da se takva propaganda širi nakon odluke Vlade Kosova o uvođenju taksi od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije.

Sa druge strane, nešto drugačije pisala je prištinska Gazeta Express. Iako navodi da ova lista ne postoji – „još uvek“, saopštava sa druge strane da će se desetine srpskih zvaničnika naći na listi koju Ministarstvo spoljnih poslova Kosova priprema.

Podsetila je i na to da je u prošlosti dolazilo do kršenja sporazuma, pogotovu kada su dolazili srpski zvaničnici na Kosovo, navevši primer „hapšenja Marka Đurića“, ali je i naglasila da ne veruje da će to da obeshrabi srpske funkcionere da odlaze na „Sever Kosova“.

Da je Milan Radoičić juče bio saslušan u srpskoj policiji povodom istrage ubistva Olivera Ivanovića, prenela je TV O2, a u međuvremenu potvrdio je i MUP Srbije. O potpredsedniku Srpske liste juče je govorio i predsednik Srbije Alekandar Vučić.

Predsednik je izneo tvrdnju da Milan Radoičić nije Oliverov ubica, kao i da su se Specijalne jedinice Kosovske policije „kanile“ da ga ubiju u nedavnoj akciji hapšenja Srba u četvrtak povodom ubistva Olivera Ivanovića kako bi zvaničnom Beogradu pripisali odgovornost za ubistvo ovog lidera.

Predsednik je svoje tvrdnje očvrstio navodima da se Radoičić juče podvrgao poligrafskom testiranju tokom saslušanja. 

Nedavno se oglasio i sam Radoičić preko Srpske liste koja je prenela njegove reči, a autentičnost je u kratkoj izjavi sa „lično moje“, potvrdio za KoSSev.

„Neću im se predati, jer ne želim da budem iskorišćen kao preparirana lutka za pokazivanje onima koji vode specijalni rat protiv Srbije i srpskog naroda ili instrument u zataškavanju nečijeg gnusnog i zločinačkog napada na jednog od srpskih političkih lidera Olivera Ivanovića, posebno zato što oni nisu došli da me odvedu živog. Nisam bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali nisam ubica i nikakve veze sa ubistvom nemam,“ navodi se u saopštenju.

O akciji hapšenja Srba kao i o događajima koji su usledili nakon ubistva lidera GI SDP čitajte na našoj tematskoj stranici: Ubistvo Olivera Ivanovića.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.