Tužilaštvu Kosova stigli odgovori iz Srbije: Nije dostavljen listing sa Ivanovićevog telefona

Specijalno tužilaštvo Kosova
Foto: Gazeta ExpressSpecijalno tužilaštvo Kosova

Vest je ažurirana.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je primilo nekoliko odgovora na pitanja koja su bila upućena nadležnim organima Srbije, a u vezi sa istragom ubistva srpskog političara na Kosovu, Olivera Ivanovića.

„U vezi sa prvim zahtevom Specijalnog tužilaštva Kosova, a koji je poslat po drugi put povodom dolaznih i odlaznih poziva, SMS poruka i IMEI na telefonu žrtve Olivera Ivanovića, srpske vlasti su rekle da se taj zahtev treba uputiti srpskom telekomu (MTS) u Severnoj Mitrovici, iako je Specijalno tužilaštvo taj zahtev već na početku podnelo upravo MTS-u u Severnoj Mitrovici, koji je zbog tehničke nemogućnosti saopštio da bi trebalo da se obratimo nadležnim organima u Srbiji,“ stoji u saopštenju tužilaštva.

Dodaje se da se drugi zahtev odnosio na identifikaciju osobe sa kojom je komunicirao osumnjičeni D.M. neposredno posle ubistva Ivanovića, a koja se preziva Komatina.

„U vezi sa ovim zahtevom srpski organi su kazali da telefonska kompanija nema lične podatke i da nije mogla da identifikuje korisnika telefona sa prezimenom Komatina,“ navodi se u saopštenju.

Na treći zahtev kosovskog tužilaštva, zamenik tužioca za organizovani kriminal je u Beogradu saslušao svedoka Sašu Jankovića, te su kopija zapisnika i ostali prateći dokumenti podneti Specijalnom tužilaštvu Kosova.

Četvrti zahtev tiče se vozila Opel Astra, za koje se sumnja da je korišćeno tokom ubistva lidera GI SDP. Tužilaštvo demantuje da je vozilo viđeno u selu Rudnica pored kuće M.R. ili nekog od njegovih prijatelja krajem 2017. i početkom 2018.godine, kako se sumnjalo. Tužilaštvo dodaje i da je iz sektora Katastra Geodetskog zavoda obavešteno kako M.R. nema registrovanu imovinu u Srbiji.

Srpski organi su nakon zahteva kosovskog tužilaštva da ispitaju klonirane metke koji su pronađeni na mestu gde je ubijen Ivanović, izvršili ispitivanje i utvrdili da oružje iz kojeg je pucano nije bilo korišćeno u nekom drugom slučaju u Srbiji.

Ovi nalazi biti deo spisa predmeta ubistva Olivera Ivanovića, te da je kosovsko tužilaštvo spremno da nastavi saradnju sa srpskim nadležnim organima u cilju rasvetljavanja ovog ubistva.

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP ubijen je 16. januara 2018. godine ispred svoje partijske kancelarije u Severnoj Mitrovici.

Pročitajte još:

Umesto „original čaura“, Priština poslala „plastične klonove“, Srbija i dalje ne zna iz kog oružja je ubijen Oliver Ivanović

Tužilac Hodža demantovao srpsku ministarku za slučaj Ivanović

Kuburović: Ministarstvo pravde poslalo Prištini zapisnike sa saslušanja u vezi sa ubistvom IvanovićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.