Podignuta optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića protiv šestoro

Vest je ažurirana

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnice protiv 6 osoba koje se terete za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, prenosi Koha. U Olivera Ivanovića je prema detaljima optužnice, pucano sa 6 hitaca iz auta „Opel astra“, bez registarskih tablica i sa zatamnjenim staklima, a čiju nabavku je pomogao pripadnik KP sa Severa. N.S., koji se već nalazi u pritvoru, i koji je prema ovoj optužnici, izvršiocima krivičnog dela i pomogao da pobegnu neposredno nakon ubistva. Od šestoro osumnjičenih, četvorica su pripadnici Kosovske policije.

Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića u međuvremenu objavljena je i na sajtu Tužilaštva, premda i dalje samo na albanskom jeziku

Optužnice su podignute protiv N.S., M.R., S.A., D.M., Ž.J. i R.B. kao i za krivično delo učešće u organizovanju organizovane kriminalne grupe“, „zloupotreba službenog položaja“, „podrška u izvršenju krivičnog dela“, „teško ubistvo“, „neovlašćeno posedovanje i upotreba oružja“, „odavanje službene tajne“, „zloupotreba zvanične dužnosti u saizvršilaštvu“ i „manipulacija dokaza“.

Takođe, traže se još četiri osobe, od kojih je jedna i peti pripadnik Kosovske policije na Severu. Prema i dalje nezvaničnoj informaciji radi se o jednom od ključnih policijskih rukovodioca.

Protiv M.R., Z.V. i Ž.B. izdat je međunarodni nalog za hapšenje, s obzirom na to da se nalaze u bekstvu, a za obe grupe se navodi da deluju kao jedna kriminalna grupa, organizovana sa „strukturnom i grupnom hijerarhijom, sa formalno definisanim ulogama i koju vode optuženi M.R. i Z.V.“ Ova grupa, navodi se dalje, „deluje od 2011. godine i nije nasumično formirana, a svi optuženi deluju u kontinuitetu i sarađuju jedan sa drugim“.

„Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe znajući da će takvo učešće doprineti sprovođenju kriminalnih aktivnosti grupe i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja ekonomske i političke kontrole u severnom delu Mitrovice“, navodi Tužilaštvo.

Ova zločinačka grupa je prema daljim navodima, počinila krivična dela „Teško ubistvo“, „Pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“, „Zloupotreba službenog položaja“ i „Izazivanje opšte opasnosti na teritoriji Republike Kosovo“.

„Takođe, svaki od optuženih počinio je kriminalne radnje za pomenutu organizovanu kriminalnu grupu koje su dovele do ubistva sada već pokojnog Olivera Ivanovića, kao i paljenja njegovog auta pre ubistva“.

„Ovim radnjama okrivljeni su izvršili krivično delo ‘Učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe’ u skladu sa članom 283 stav 3 u vezi sa stavom 1 KZK“, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Do podizanja optužnice došlo je nakon niza istražnih radnji, navode iz Tužilaštva, u sklopu kojih je i saslušanje 100 svedoka, od kojih je 30 ispitao tužilac.

„Optuženi su saslušavani više puta, dok su istrage takođe proširene na dvojicu optuženih M.M. i Ž.B. koji su u bekstvu i protiv kojih je izdat nalog za hapšenje“.

U zaključku tužilaštva navodi se da dokazi ukazuju na to da „vođe organizovane kriminalne grupe koja deluje na Severu imaju uticaja na Kosovsku policiju, opštine i preduzeća u javnom vlasništvu“.

O N.S.:

U Olivera Ivanovića je prema detaljima optužnice pucano sa 6 hitaca iz auta „Opel astra“, bez registarskih tablica i sa zatamnjenim staklima, a čiju nabavku je pomogao pripadnik KP sa severa. N.S., koji se već nalazi u pritvoru, i koji je prema ovoj optužnici, izvršiocima krivičnog dela i pomogao da pobegnu neposredno nakon ubistva.

Po ovoj optužnici, optuženi N.S. je na dan ubistva Olivera Ivanovića osigurao i pomogao da osumnjičeni (počinioci) izvrše delo ubistva. Na sam dan ubistva, optuženi N.S., zajedno sa još dvojicom policajaca koji su došli prvi na lice mesta – Ž.J. i D.M., nije obavio svoju policijsku dužnost. Oni su prošli službenim vozilom, kao i pešice, iako su naišli na neovlašćena lica koja su fotografisala i oštetila moguće dokaze u tom području.

Ovim radnjama, okrivljeni N.S. počinio je krivično delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 422.2, i 422. 2.2. KZK, takođe je u ovom delu organizacije ubistva, počinjeno i krivično delo „pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“ iz člana 179 KZK i člana 33 stav 2 KZK.

„Okrivljeni N.S., blisko je sarađivao sa nepoznatim osumnjičenim licima u izvršenju ubistva Olivera Ivanovića, tako što je namerno i svesno pomagao nepoznatim osumnjičenim licima u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, stvarajući uslove i otklanjajući prepreke, kada je osumnjičenima pomogao da nabave automobil Opel Astra, bez registarskih tablica sa zatamnjenim prozorima, da se isto vozilo, iz kog je pucano šest puta u pokojnog Olivera Ivanovića, odveze iz grada“, navodi se u saopštenju.

Pre godinu dana, opet je potvrđeno i ovom optužnicom, u akciji hapšenja ovih osumnjičenih lica, u stanu N.S. je 23.11. u 06:30, prilikom njegovog hapšenja zaplenjeno i oružje: kalašnjikov, municija i kalašnjikov trocevka, zatim bomba i pancir koje je ovaj pripadnik KP posedovao bez dozvole. Njemu se stoga na teret stavlja i krivično delo neovlašćenog posedovanja oružja.

O M.R.:

Tužilaštvo tvrdi da je optuženi M.R. blisko sarađivao sa optuženima N.S., R.B., M.R., Z.V. i Ž.B., da je namerno i svesno pomagao u izvršenju krivičnog dela „Teško ubistvo“, tako što je pratio Olivera Ivanovića pre ubistva. Posle ubistva u džepu ubijenog Ivanovića, pronađen je komadić papira sa registarskom tablicom „KM-014 -Jeep FZ, crnog džipa Santa FE“, kojim je praćen i brat Olivera Ivanovića nakon ubistva – M.I.

Tako se M.R. tereti za izvršenje krivičnog dela „Pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“ iz člana 179. KZK i člana 33 stav 2 KZK.

O R.B.:

Kada je u pitanju inspektor Kosovske policije sa Severa R.B., optužnica ga tereti da je preko optuženog Ž.B. blisko sarađivao sa organizovanom kriminalnom grupom, od koje je primao naređenja da sakrije i eliminiše dokaze o krivičnim delima i zločinima za čije se izvršenje tereti „zločinačka grupa M.R.“, te da je radio u svrhu pribavljanja koristi za sebe i druge.

„(…) Uglavnom svi ovi slučajevi ostaju neotkriveni“, navodi se u optužnici protiv inspektora Kosovske policije sa Severa R.B.

Tako je okrivljeni R.B. po optužnici, počinio krivično delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 422. 2. i 422. 2.2. KZK-a.

O D.M. i Ž.J.:

I D.M. i Ž.J. su pripadnici Kosovske policije za region Sever.

Kada je u pitanju D.M., on se tereti da je odmah po ubistvu „sa mesta nesreće, bez odobrenja, izveštavanjem policijskom službeniku države Srbije, dostavio informacije koje predstavljaju službenu tajnu, u svrhu objavljivanja ili korišćenja informacija van Republike Kosovo“.

Ovim radnjama, navodi se u optužnici, počinio je krivično delo „odavanje službene tajne“ iz člana 433. stav 2. KZK.

Takođe, optuženi D.M i Ž. J., u svojstvu službenih lica, koristeći svoja službena ovlašćenja, na dan ubistva nisu izvršili svoju službenu dužnost, dodaje se u optužnici sa svrhom da „steknu korist za sebe ili za drugo lice“.

Iako su nakon ubistva odmah otišli ​​na lice mesta, oni nisu obezbedili lokaciju, već su puštali druge osobe da intervenišu na mestu događaja, oštetili su materijalne dokaze, a zatim i napustili mesto događaja.

„U cilju onemogućavanja njihovog korišćenja u službenim postupcima, manipulisali su dokazima, tako što je na početku okrivljeni D.M. rukom pokazao u pravcu čaure koja je bila na mestu događaja, a koju je zatim okrivljeni Ž.J., uzeo (tu čauru) i stavio je u džep i zajedno sa drugim optuženim, D.M., udaljili su se sa mesta događaja ne obezbeđujući mesto događaja“.

Prema ovoj optužnici oni, namerno nisu izvršavali svoju dužnost.

Tužilaštvo tako tvrdi da su optuženi počinili krivična dela „Zloupotreba službene dužnosti u saizvršilaštvu“ iz člana 422. stav 1. u vezi sa stavom 2., podstav 2.2. u vezi sa članom 31. KZK, kao i „manipulacijom dokazima u saizvršilaštvu“ iz člana 397 stav 1 u vezi sa članom 31 KZK.

U pretresu kuće policajca Ž.J. zaplenjeno je i oružje koje je posedovao bez dozvole.

O S.A.:

Što se tiče osumnjičene S.A., prema optužnici, ona se tereti za:

„Blisku saradnju sa osumnjičenim licima koji su koordinisali ubistvo Olivera Ivanovića, tako što su stvarali uslove i uklanjali prepreke za izvršenje ovog krivičnog dela, jer je u vreme ubistva pokojnog Olivera Ivanovića optužena bila svesna da su sigurnosne kamere u kancelarijama SDP-a nasilno zaustavljene, isključene iz mreže, čime je omogućeno da osumnjičene osobe ne budu snimljene sigurnosnim kamerama kada je izvršeno delo ubistva pokojnog Olivera Ivanovića“.

Isto tako „16.01.2018., u 08:16, ubrzo nakon ubistva Olivera Ivanovića, sigurnosne kamere u kancelarijama stranke ‘SDP’ su uključene, gde ona radi kao administrator u tim kancelarijama i kao jedina osoba u pomenutom objektu u vreme kada je ubistvo počinjeno“.

Ovim se optužena S.A. tereti za krivično delo „Pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“ iz člana 179 KZK u vezi sa članom 33 stav 2 KZK.

Do sada poznati detalji

Do sada je javnosti bilo poznato sedam imena osumnjičenih u umešanost u ubistvo Ivanovića, i to – Marko Rošić i policajac Kosovske policije, Nedeljko Spasojević, koji se već godinu dana nalaze u pritvoru, zatim Dragiša Marković, takođe policajac KP koji je pušten iz pritvora u februaru ove godine, bivša bliska saradnica Olivera Ivanovića, Silvana Arsović, Rade Basara, još jedan policajac, potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić i Ž.B. koga su srpski zvaničnici identifikovali kao šefa operative Kosovske policije za Region Sever, Željka Bojića, što do sada nisu potvrdili kosovski istražni organi.

Poternice za Radoičićem i Veselinovićem

Ovoj vesti prethodila je jučerašnja potvrda Osnovnog suda u Prištini da je odobren zahtev Specijalnog tužilaštva da se izda međunarodni nalog za hapšenje Zvonka Veselinovića, ali u vezi sa „događajima koji su usledili nakon intervencije specijalnih jedinica u julu 2011. godine“ kada su pokušali da preuzmu kontrolu nad prelazima Brnjak i Jarinje i sprovedu odluku vlade Kosova o uvođenju embarga na srpsku robu, a zbog zastoja u pregovorima o carinskim pečatima.

Prethodno je u avgustu takođe Osnovni sud u Prištini odobrio zahtev za raspisivanje međunarodne poternice za Milanom Radoičićem. Međutim, poslednje što je javnosti poznato u vezi sa sudbinom ovog zahteva je da je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova „kompletiralo i prosledilo dalje dokumentaciju“ za raspisivanje poternice. Kako Kosovo nije članica INTERPOL-a, sve zahteve ovoj međunarodnoj instituciji kosovsko Ministarstvo pravde može proslediti samo posredstvom UNMIK-a. KoSSev međutim nije uspeo da dobije ni potvrdu UNMIK-a, ali ni INTERPOL-a o tome da li je ovaj zahtev procesuiran.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.