Tužilac Hodža demantovao srpsku ministarku za slučaj Ivanović

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Srbi su kosovskim vlastima prosledili samo jedno saslušanje sa suprugom Olivera Ivanovića o ubistvu bivšeg lidera SDP-a. Ovaj izveštaj je specijalnom tužiocu na Kosovu dostavljen pre mesec dana. Tužilac Silj Hodža (Sylë Hoxha) demantovao je ono što je srpska ministarka pravosuđa rekla, kazavši da Srbija nije pružila Kosovu druge podatke o ovom pitanju, iako je kosovska strana podnela takav zahtev.

Udovica Olivera Ivanovića, Milena Bogdan, u početku je bila zainteresovana da pruži dokaze za kosovsko tužilaštvo u vezi sa ubistvom svog muža Olivera Ivanovića. Ali se kasnije preselila u Beograd, gde se zaposlila u kancelariji srpskog premijera i nije došla na Kosovo da svedoči.

Kuburović: Ministarstvo pravde poslalo Prištini zapisnike sa saslušanja u vezi sa ubistvom Ivanovića

Uprkos činjenici da ju je specijalno tužilaštvo na Kosovu pozvalo da bude saslušana o tome šta ona zna o ubistvu svog supruga, Mileni Bogdan, nikada nije došla u kosovsko tužilaštvo. Tek nakon nekoliko meseci od ubistva Olivera Ivanovića, ona je smeštena u Vladu Srbije, u kancelariji premijera Srbije.

Međutim, zvaničnici tužilaštva na Kosovu zatražili su od srpskog tužilaštva da obavi saslušanje sa Milenom Bogdan. Srpski tužioci su već pre mesec dana saslušali jednog srpskog zvaničnika, Ivanovićevu udovicu, pre mesec dana. Srpski zvaničnici prosledili su izveštaj kosovskim tužiocima pre oko mesec dana.

U međuvremenu, danas, Nela Kuburović iz Ministarstva pravde Srbije rekla je da su u Prištinu poslali još jedan izveštaj sa svedočenjima nekih ljudi koji se odnose na ovaj slučaj. Ali u Specijalnom tužilaštvu oni to poriču. Oni izjavljuju da je jedini izveštaj koji su dobili od srpskih vlasti taj od pre mesec dana.

Tako je Specijalni tužilac Silj Hodža, koji se bavi ovim slučajem, rekao za Express.

„Pozdravljamo svaku informaciju od strane srpskih vlasti po ovom pitanju. Ali nismo dobili dovoljno podataka o ovim istragama. Pre mesec dana zatražili smo od srpskog tužilaštva da ispita ženu Olivera Ivanovića. Saslušali su je i dostavili nam izveštaj sa odgovorima na pitanja koja je njegova žena dala. Poslali smo im pitanja. Ali iz odgovora koje je dala, nismo dobili neki dodatni podatak od nje,” rekao je Hodža za Express. On je dalje rekao da su od srpska strane zatražili telefonske razgovore snimljene na Ivanovićevom telefonu, ali i da ih još nisu primili.

„Zatražili smo i podatke iz telefona pokojnika, Ivanovića. Ali srpske vlasti nam ih još nisu dale. Mi nismo imali pristup jer znamo da srpski operator radi u severnom delu Mitrovice,” rekao je tužilac koji se bavi slučajem rasvetljavanja atentata na Olivera Ivanovića.

A 23. novembra prošle godine, u akciji kosovskih vlasti, četiri osobe su uhapšene kao osumnjičene za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Za troje od njih, sud je naredio nalog za pritvor. Prema tužiocu Silje Hodža, saslušanje za njih biće održano 23. februara ove godine.

Inače, Ivanović je bio poznat kao jedan od najkritičnijih glasova Beograda i Vučića. Posle ubistva supruga, Milena je pobegla u Beograd iz Mitrovice i sada ima posao u kabinetu potpredsednika srpske vlade Ane Brnabić. Ivanović je ubijen 16. januara ispred svoje kancelarije u severnoj Mitrovici, dok je na licu mesta pronađen zapaljeni automobil, koji je navodno koristio počinilac.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.