23 meseca od ubistva Ivanovića: Optužnica podignuta, javnost i odbrana uskraćeni da vide šta u njoj piše

Obeležavanje 11 meseci od ubistva Olivera Ivanovića
Foto: KoSSev

Dvadeset tri meseca prošlo je od ubistva Olivera Ivanovića. Prve optužnice podignute su 2. decembra protiv šest lica od kojih su četvorica pripadnici Kosovske policije. Poternica je raspisana za još četiri osobe, među kojima je i peti pripadnik Kosovske policije. Nijedna od optuženih osoba se ne tereti za izvršenje ubistva. Javnost je za optužnicu saznala iz saopštenja Specijalnog tužilaštva, dok sam tekst optužnice do sada, kako tvrde advokati optuženih, nije dostavljen odbrani. Sa druge strane, pojedini prištinski mediji objavljuju u nastavcima delove optužnice koja ima 48 strana, iznoseći razne detalje, poput toga da navodno postoje četiri zaštićena svedoka, te da je Ivanovića navodno, prema obdukcijskom nalazu pogodilo 5 hitaca. 

„Politika je bila njegov život i on to nije mogao da promeni. On to nije želeo da menja. Oliver Ivanović ne bi bio to što je bio da nije bio u politici i ta politka je ostavila trag na njegov život a i on je ostavio trag na politiku koja se na Kosovu vodi. Ne mogu da kažem da se na Kosovu neće pojaviti osoba koja može njega u politici da prevaziđe, mislim da se na Kosovu neće pojaviti osba koja mu je iole ravna“, nedavno je gostujući u našem studiju opisao svog prijatelja i branjenika – advokat Nebojša Vlajić.

U Olivera Ivanovića pucano je 16. januara, 2018, u 08:10, iz Opel Astre, u pokretu, bez registarskih tablica, sa zatamnjenim staklima. Pucano je sa 6 hitaca, vatrenim oružjem kalibra 9 mm, sadrži optužnica.

„Ljudi koji su odlučili na ovaj način da uklone Olivera, mislili da će to biti samo još jedno od ubistva na Kosovu koje će se brzo zaboraviti. Ja verujem da oni gorko žale zbog toga, zato što – ne samo javnost u Srbiji, već javnost u celom regionu, očekuje da se sazna ko je naložio to ubistvo. Upravo ta pažnja javnosti i želja da se sazna ko je donosilac odluke – ko može da živi, a ko ne, na neki način nam garantuje da se to neće zaboraviti i staviti po strani“, kazao je bratanac Olivera Ivanovića, Aleksandar Ivanović nedavno u Danu uživo na N1.

Prve optužnice podignute su pred pune dve godine od ubistva srpskog političara i pred istek jednogodišnjeg roka o pritvoru bez optužnice za Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića, koji su uhapšeni prošlog novembra.

Pre podizanja optužnice javnosti je bilo poznato sedam imena osumnjičenih – Marko Rošić i glavni istražitelj Kosovske policije za Sever, Nedeljko Spasojević (u pritvoru), zatim Dragiša Marković, takođe policajac KP koji je pušten iz pritvora u februaru ove godine, bivša bliska saradnica Olivera Ivanovića, Silvana Arsović, Rade Basara – još jedan policajac- istražitelj, potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić i Ž. B. koga su srpski zvaničnici identifikovali kao šefa operative Kosovske policije za Region Sever, Željka Bojića, što do sada nisu potvrdili kosovski istražni organi.

Sinoć je GI „SDP“ potvrdio da će advokatima jedne od optuženih, sekretarici Olivera Ivanovića – Silvani Arsović, tek danas biti uručena optužnica i spisi predmeta.

Osuđujući to što se ona našla na optužnici, naveli su: „Nadamo se da ćemo dobiti dokaze, za šta se tereti Arsović Silvana, koja u ovom slučaju predstavlja kolateralnu štetu dok je ubica na slobodi“.

To što se delovi navodne optužnice objavljuju u medijima istovremeno dok odbrani još uvek nisu dostavljeni optužnica i predmeti spisa, GI SDP ocenjuje na sledeći način: “ (…) da je bitniji nečiji publicitet nego sprovođenje zakona u ovom ozbiljnom slučaju, u rešavanju ubistva srpskog političara“.

Arsović je prema optužnici „blisko sarađivala sa osumnjičenim licima koji su koordinisali ubistvo Olivera Ivanovića“ jer je „bila svesna da su sigurnosne kamere u kancelarijama SDP-a nasilno zaustavljene, isključene iz mreže, čime je omogućeno da osumnjičene osobe ne budu snimljene sigurnosnim kamerama kada je izvršeno delo ubistva pokojnog Olivera Ivanovića“. U optužnici se navodi da su“ubrzo nakon ubistva Ivanovića, sigurnosne kamere u kancelarijama stranke ‘SDP’  uključene, gde ona radi kao administrator u tim kancelarijama i kao jedina osoba u pomenutom objektu u vreme kada je ubistvo počinjeno“.

Podizanje optužnice naišlo je na negativne reakcije beogradskih zvaničnika a među prvima se oglasio direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, koji ju je definisao kao „nastavak organizovane hajke“, sa ciljem da se „za taj zločin okrivi naš narod na KiM-u i Srbija“.

Sa druge strane, porodica Olivera Ivanovića ocenjuje da se pomerilo sa mrtve tačke, očekuje da sudu budu dostupni svi za kojima se traga, ali je takođe, izrazila i skepsu zbog toga što se u optužnici „nevešto“ povezuju navodi o osumnjičenim licima kao delu organizovane kriminalne grupe i optužbe za učešće u organizaciji ubistva, te da su, kako je za KoSSev rekao brat Olivera Ivanovića, Miroslav Ivanović, „njihove veze sa ubistvom, barem kako deluje, slabe“.

„Ubijen je jedan čovek koji je imao ulogu lava za taj narod, koji ga vodi i štiti, bez obzira da li je na vlasti ili nije na vlasti. Zašto je on ubijen? Zato da bi mogle hijene da vladaju i da pojedu sve što se može pojesti“, kazao je u Utisku Nedelje o Oliveru Ivanoviću vladika Grigorije.

Hronološki kalendar

Nešto posle 8 časova u utorak, 16. januara 2018. lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je sa šest hitaca u leđa ispred stranačkih prostorija u ulici Sutjeska u severnom delu Kosovske Mitrovice. Da je Ivanović ubijen sa šest hitaca od kojih su četiri rane bile prostrelne, a dva metka ostala u telu, saopštio je na dan ubistva, direktor KBC, Milan Ivanović. Međutim, obdukcijski nalaz kosovskog Instituta za sudsku medicinu navodne optužnice koju su ekskluzivno objavili kosovski mediji decembra 2019, navodi da je Ivanović ustreljen sa 5 metaka.

Na dan ubistva, u ulici Vojvode Putnika u Kosovskoj Mitrovici, pronađeno je zapaljeno putničko vozilo za koje Kosovska policija veruje da ima veze sa ubistvom Ivanovića. Vozilo nije imalo registarske oznake, ali su iz KP saopštili da ima dovoljno informacija kako bi se utvrdilo poreklo i vlasništvo vozila.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici saopštilo je da su dva tužioca zadužena za slučaj ubistva Ivanovića, Nijazi Redža i Jova Radović.

Dan nakon ubistva, kosovsko Ministarstvo pravde primilo je zvaničan zahtev srpske ministarke pravde, Nele Kuburović, za uključivanje Srbije u istragu, međutim njen kosovski kolega, Abeljard Tahiri, odbacio je mogućnost da vlasti u Beogradu budu deo istrage.

Prve detalje istrage Kosovska policija je saopštila 17. januara – na Ivanovića je pucano oružjem kalibra 9X19 milimetara sa, veruje se, prigušivačem. Tada je saopšteno i da je „ispitano više svedoka“ kao i da su preuzeti snimci nadzornih kamera.

Ivanović je sahranjen 18. januara u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Paralelno sa istragom kosovskih istražnih organa, pokrenut je i predistražni postupak Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu. Srpska policija je i prva saopštila informacije o vlasniku automobila koji je pronađen zapaljen u blizini mesta ubistva Ivanovića – radilo se o vozilu koje je pripadalo preminulom Srbinu iz Austrije a koje je više puta prodavano.

Kasnije istog dana, 18. januara, Kosovska policija saopštava da je identifikovala broj šasije zapaljenog automobila i dodaje da je došla do podataka kome je automobil prodat 2017. godine.

Nekoliko dana nakon ubistva, 20. januara, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, posetio je Kosovo i položio venac na mesto ubistva Ivanovića. Tom prilikom najavio je „borbu protiv kriminala i korupcije u sopstvenim redovima“.

Početkom februara razmenjena je prva dokumentacija po zamolnici Ministarstva pravde Srbije između mitrovičkog Osnovnog tužilaštva i beogradskog Tužilaštva za organizovani kriminal. Dokumentacija je sadržala obdukcioni nalaz i zapisnik sa uviđaja, saopštilo je srpsko ministarstvo, dok je iz kosovskog pristigla informacija da je pored navedenog, dokumentacija sadržala i balistički nalaz i izveštaj i fotografije s lica mesta.

Do prvog hapšenja u vezi sa slučajem došlo je 11. februara, kada su u Severnoj Mitrovici uhapšena dva policajca Kosovske policije – D. M. (1970) i Ž. J. (1970). Oni su bili osumnjičeni da su na dan ubistva Olivera Ivanovića manipulisali dokazima time što su sa lica mesta uzeli čauru. Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je tražilo njihov pritvor, ali je Osnovni sud u Mitrovici taj zahtev odbio. Na ovu odluku suda, tužilaštvo je uložilo žalbu, ali su iz suda naveli da snimak sa sigurnosnih kamera ne dokazuje da su policajci koji su se prvi našli na licu mesta manipulisali dokazima i da istragu treba nastaviti, ali da osumnjičeni imaju pravo da se brane sa slobode. Tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, Šućuri Sulja s druge strane, tvrdio je da snimak pokazuje da su policajci uzeli čauru sa lica mesta i „sve vreme bili na telefonu s nekim“. Dvojica policajaca međutim, koja su nakon hapšenja suspendovana, na posao su vraćena u julu, ali će D. M. ponovo biti uhapšen novembra 2018, da bi se potom, godinu dana nakon toga, obojica osumnjičenih našli na optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova.

Prvu dokumentaciju u vezi sa istragom Ivanovića, srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal i Ministarstvo pravde prosledili su kancelariji EULEX-a 14. februara. Informacije o prosleđenim dokumentima bile su šture, srpsko ministarstvo je prištinskim organima prosledilo „podatke i obaveštenja koja se odnose na istragu ubistva Ivanovića, a koje je to tužilaštvo prikupilo u saradnji sa nadležnim organima u Srbiji, u cilјu otkrivanja počinioca“.

Marta 2018. istragu o ubistvu Ivanovića od Osnovnog tužilaštva u Mitrovici je preuzelo prištinsko Specijalno tužilaštvo zbog „složenosti slučaja“. Slučaj je preuzeo tužilac Sulj Hodža.

Uprkos obostranim optužbama zbog nesaradnje i nedostavljanja tražene dokumentacije od strane srpskih i kosovskih istražnih organa, Kosovska policija i Policija Srbije sastali su se početkom jula 2018. posredstvom EULEX-a sa namerom da dođe do povećanja „razmene informacija i saradnje između policijskih službi u istrazi ubistva Olivera Ivanovića“.

Krajem septembra 2018. kosovsko Specijalno tužilaštvo je ispitalo crnogorskog državljanina, Maria Miloševića, u vezi sa ubistvom Ivanovića. Kako je pojasnio tužilac Sulj Hodža, „Milošević je saslušan u sklopu prikupljanja dokaza, a ne kao okrivljeni“. Kako su kosovski i crnogorski mediji naveli, Milošević je priznao da je poznavao Ivanovića, ali je negirao da je imao bilo šta sa njegovim ubistvom. Milošević je inače sredinom 2018. uhapšen u Prištini po poternici podgoričkog INTERPOL-a zbog sumnje da je zajedno sa Igorom Mašanovićem i Vukanom Vujačićem učestvovao u ubistvu Cetinjanina, Radomira Đuričkovića, pre dve godine.

Specijalne jedinice Kosovske policije rano ujutru, 23. novembra 2018. u severnom delu Kosovske Mitrovice sprovele su akciju hapšenja osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Uhapšeni su pripadnici Kosovske policije Dragiša Marković (1970) i Nedeljko Spasojević (1976), kao i Marko Rošić (1993). Četvrti osumnjičeni, Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, izbegao je hapšenje tog jutra.

Specijalni tužilac Sulj Hodža tada je najavio da postoje dokazi za hapšenje još dve osobe u vezi sa ovim slučajem.

Hodža je tog dana takođe otkrio da je Specijalno tužilaštvo “saslušalo preko 40 svedoka uglavnom sa Severa” u istrazi ovog slučaja.

Kosovska policija istog dana se oglasila sa detaljima i fotografijama zaplenjenog materijala tokom akcije hapšenja osumnjičenih: Automatska puška AK47 sa četiri šaržera i 106 metaka, ručna bomba, tri metka kalibra 7,62 mm, gumena palica, 76 grama supstance za koju se sumnja da je narkotik, bez preciziranja koja supstanca je u pitanju, dokumenta.

Istog dana, tada opozicioni lider Saša Janković otkrio je da je dan ranije u prostorijama srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, po zamolnici suda u Prištini dao izjavu u svojstvu svedoka u istrazi ubistva Olivera Ivanovića.

Prema njegovim rečima, prištinsko pravosuđe tražilo je da svedoči zato što je došlo u posed njegovih razgovora s Ivanovićem, u kojima je lider PSG-a razgovore više puta završavao rečima da je život Ivanovića u opasnosti, i da treba da „pazi na sebe i svoju porodicu“.

Osnovni sud u Prištini 24. novembra 2018. odredio je jednomesečni pritvor trojici uhapšenih Srba, Markoviću će pritvor biti ukinut februara 2019. dok će Rošić i Spasojević i dalje u pritvoru.

Spasojevića, istražitelja u policiji na Severu Kosova, tužilaštvo sumnjiči da je pomogao izvršiocu pre ali i posle učinjenog krivičnog dela, tako što mu je olakšao da pobegne sa lica mesta službenim vozilom policije. Po objavljivanju vesti o optužnici, saopšteno je da se Spasojeviću na teret stavljaju dela „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“.

Rošić je bio pod istragom zbog parčeta papira pronađenog u Ivanovićem džepu u kom je napisan registarski broj džipa u vlasništvu Rošićeve porodice, svedočenja Ivanovićevog brata da ga je Rošić nakon ubistva navodno pratio, kao i fotografija vozila u telefonu pokojnog Ivanovića. Prema detaljima optužnice podignute godinu dana kasnije, Rošić se sumnjiči za pružanje „pomoći u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“

Za Markovića, takođe policajca sa Severa Kosova, veruje se da je sa lica mesta prenosio podatke jednom policijskom službeniku u Srbiji. Optužnica ga tereti da je odavao službenu tajnu i da nije vršio službenu dužnost i da je manipulisao dokazima na mestu ubistva.

„Nisam bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali nisam ubica i nikakve veze sa ubistvom nemam“, oglasio se potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, 25. novembra 2018. i poručio da se neće predati kosovskim organima, te da je akcija hapšenja za cilj imala njegovu likvidaciju.

Sekretarica ubijenog Ivanovića, Silvana Arsović, privedena je 26. novembra i po treći put ispitana u vezi sa nadzornim kamerama „osumnjičena da je pomagala u izvršenju ubistva“. Određen joj je 48- časovni pritvor, međutim već sutradan je puštena na slobodu.

Saslušan je i Milan Radoičić istog dana ali u Beogradu, na nalog srpskog tužilaštva.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kasnije tog dana saopštio je da je Radoičić sam hteo da ide na poligrafsko testiranje, da je prošao poligraf, te da Radoičić „ne samo da nije ubio Ivanovića, nego nije učestvovao ni u organizaciji, logistici, pomaganju, podstrekivanju“.

Vučić je otkrio i da je Radoičić ispitan neformalno od strane Kosovske policije još 21. februara prošle godine u Kosovskoj Mitrovici.

Sutradan, 27. novembra, oglasila se i ministarka pravde Srbije, Nela Kuburović, koja je izjavila da su prištinski organi odbili da zajednički sa Beogradom sprovode istražne radnje ali i EULEX. Dodala je i to da Priština nije odgovorila na sve zamolnice koje su, prema njenim rečima, još u februaru mesecu upućene.

S druge strane, 4. decembra kosovsko tužilaštvo optužilo je Srbiju da nije pružila odgovore u vezi sa IMEI (International Mobile Equipment Identity), SMS, kartografiji i ulascima i izlascima iz brojeva telefona koje je koristio pokojni Ivanović.

Kosovsko tužilaštvo je negiralo navode ministarke pravde Srbije da su institucije Kosova odbile da izvrše istražne radnje zajedno s Beogradom.

Srpska strana je od Kosova zatražila i dobila čaure s lica mesta, ali kosovsko tužilaštvo još nije dobilo izveštaj o njihovom veštačenju, tvrde.

Dodali su i to da je policija Srbije ispitivala osumnjičenog Milana Radoičića bez zahteva kosovskog tužilaštva i pored činjenice da su na sastancima predstavnika Policije Kosova i Srbije, predstavnici Srbije kazali da ne poznaju Radoičića sa obrazloženjem da je državljanin Kosova.

Krajem decembra, Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije, po čijem je nalogu saslušan Milan Radoičić, odbilo je da novinarima KRIK-a dostavi zapisnik o saslušanju navodeći da je policija na dokument stavila oznaku tajnosti.

Ministarka pravde, Nela Kuburović saopštila je 9. januara da je ovo ministarstvo prosledilo Prištini na njihov zahtev, detaljan izveštaj i zapisnike sa saslušanja u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Kosovski specijalni tužilac, Sulj Hodža, demantovao je Kuburović istog dana, navevši da su srpske vlasti kosovskim prosledile zapisnik samo jednog saslušanja supruge Ivanovića, Milene Popović koji je, kako je naveo, dostavljen još decembra.

Hodža je izjavio i da Srbija nije pružila Kosovu druge podatke o ovom pitanju, iako je kosovska strana podnela takav zahtev.

Supruga Ivanovića Milena Popović sutradan je pozvala Hodžu da dođe u Beograd sa “čitavom svojom ekipom” i da je zajedno sa srpskim istražnim organima ponovo “po, eto, četvrti put ispitaju”.

Srbija je 9. januara odgovorila na osam zahteva za pravnu saradnju Specijalnog tužilaštva u Prištini, dok su Beogradu dostavljeni samo „klonovi plastičnih čaura“ sa lica mesta ubistva Olivera Ivanovića koji su „nedovoljno dobri“ kako bi srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal moglo da potvrdi ili otkloni sumnje o vrsti oružja koje je korišćeno pri ubistvu Olivera Ivanovića, dva dana kasnije rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

U međuvremenu, 15. januara u javnosti su se pojavile fotografije sa nadzornih kamera za koje se već godinu dana tvrdi da su u vreme ubistva bile isključene. Specijalni kosovski tužilac, objasnio je da su fotografije autentične, da su nastale nakon ubistva, ali da ne zna kako su se našle u novinama.

Kosovsko tužilaštvo saopštilo je 18. januara da su dobili nekoliko odgovora na pitanja koja su bila upućena nadležnim organima Srbije u vezi sa istragom ubistva Ivanovića, ali i da nije dostavljen listing sa Ivanovićevog telefona.

Na zahtev kosovskog tužilaštva, 21. januara izdat je nalog za hapšenje Radoičića, a kako je još tada izjavio tužilac Hodža, izdavanje međunarodne poternice trebalo je da usledi ubrzo.

Osim što se sumnjiči da je uključen u ubistvo Ivanovića, protiv potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića podneta je i krivična prijava za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima, saopštio je 15. februara specijalni kosovski tužilac Hodža.

Samo nedelju dana nakon toga, 22. februara saopšteno je da je protiv trojice osumnjičenih, Radoičića, Spasojevića i Rošića istraga proširena na još osam krivičnih dela među kojima su organizovani kriminal, krijumčarenje droge, teško ubistvo, napad na osoblje UN i nanošenje teških telesnih povreda.

U predlogu za određivanje pritvora stoji i da su njih trojica delovali kao organizovana kriminalna grupa od 2011, da su pod kontrolom držali firme na severnom delu Kosova i da su vršili kontrolu nad političkim subjektima u tom delu, rekli su advokati Rošića i Spasojevića.

Istog dana, ukinut je pritvor Dragiši Markoviću, jednom od osumnjičenih za učestvovanje u ubistvu Ivanovića, uz obavezu da se redovno javlja policijskoj stanici.

Zamenu mere kućnog pritvora sa obaveznim redovnim javljanjem policijskoj stanici za osumnjičenog Markovića, kako su prištinski mediji preneli, zatražilo je tužilaštvo zbog nedostataka novih dokaza.

intervjuu za nedeljnik NIN, objavljenom početkom aprila, specijalni tužilac Hodža je saopštio novi detalj u istrazi. Pored poznatih osumnjičenih, akteri negativne medijske kampanje protiv Ivanovića, koja je prethodila kosovskim lokalnim izborima na jesen 2017, takođe su deo istrage kosovskih pravosudnih organa, otkrio je Hodža.

Tužilaštvo Kosova je 12. aprila donelo rešenje o proširenju istrage protiv Zvonka Veselinovića i Milana Mihailovića, a oni se sumnjiče za učešće u organizovanju kriminalne grupe, ugrožavanje osoblja Ujedinjenih nacija i pomoćnog osoblja, izazivanje opšte opasnosti i teško ubistvo, otkrio je KRIK 19. aprila.

Krajem aprila Rošić i Spasojević su stupili u štrajk glađu zato što im nije odgovoreno na zahtev za premeštaj u zatvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici. Nakon dve nedelje, usled iznemoglosti, kako je rečeno, prekinuli su štrajk. Rošić će u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici biti prebačen tek nakon podizanja optužnice, decembra 2019.

Advokat Rošića, Mahmut Haljimi, 26. aprila je naveo da postoji zaštićeni svedok u slučaju ubistva Ivanovića, ali da on nije povezan sa slučajem njegovog branjenika.

Tužilac Hodža je 1. jula za prištinsku Kohu izjavio da je Osnovni sud u Prištini raspisao međunarodnu poternicu za Radoičićem. Međutim, kako Kosovo nije članica INTERPOL-a, kosovsko Ministarstvo pravde zahtev za raspisivanje poternice može proslediti samo posredstvom UNMIK-a i i dalje nije poznato da li je to i učinjeno.

Srpski istražni organi imaju ime ubice Ivanovića

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić 3. jula izjavio je da srpski istražni organi misle da imaju ime ubice Olivera Ivanovića. Kao umešane u ovaj slučaj, imenovao je Nedžmedina Zekaja i Fljorima Ejupija.

Optužbe predsednika Vučića komentarisao je i bivši advokat Fljorima Ejupija, Mahmut Haljimi koji je advokat jednog od Srba koje kosovske vlasti terete za učešće u ubistvu Ivanovića – Marka Rošića.

On je rekao da Ejupi nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića i da takve tvrdnje naziva izmišljotinama. 

Dan kasnije, a nakon burnih reakcija kosovske javnosti i demantovanja ovakvih navoda, Ejupi se obratio pravosudnim organima u Nemačkoj i prijavio srpskog predsednika, preneli su kosovski mediji.

Ivanovićeva sekretarica, Silvana Arsović, saslušana je ponovo 7. avgusta. Kako je naveo njen advokat Dobrica Lazić, Arsović je saslušavana istim povodom kao i u novembru prošle godine, kada je privedena.

„Predočili su nam da imaju dokaze protiv nje za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića. Rečeno nam je da je ekspertiza pokazala da je uključila kamere posle ubistva. Ti dokazi nisu međutim dovoljni da bi se neko optužio za tako ozbiljno krivično delo. Potrebni su materijalni dokazi“, rekao je Lazić za Insajder.

Osnovni sud u Prištini izdao je 16. avgusta nalog za raspisivanje „domaće“ poternice za Milanom Radoičićem, osumnjičenim za umešanost u ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića, preneli su kosovski mediji. Istog dana oglasio se i kosovski ministar pravde, Abeljard Tahiri, saopštivši da je dokumentacija kompletirana i procesuirana dalje kako bi za Radoičićem bila raspisana i međunarodna poternica, prenela je prištinska Koha. Raspisivanje međunarodne poternice za Radoičićem unelo je zabunu u javnosti, više o tome čitajte u: Raspisana domaća poternica za Radoičićem, međunarodna prosleđena UNMIK-u?

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su 27. avgusta muškarca M. M. iz Leposavića zbog teške krađe. U međuvremenu su se pojavile spekulacije da je u pitanju hapšenje lica koje kosovsko Specijalno tužilaštvo navodno traži u vezi sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića, da bi kasnije iz Kosovske policije to demantovali.

Ksenija Božović, potpredsednica GI SDP i bliska saradnica Olivera Ivanovića 4. septembra po treći put je saslušana u svojstvu svedoka u ovom slučaju. Sutradan, iz ove inicijative je saopšteno da će na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu, 6. oktobra, GI SDP nastupiti zajedno sa Srpskom listom.

Krajem septembra, predmetni tužilac, Sulj Hodža (Sylë Hoxha), saopštio je da se ključni svedoci koji su mogli da daju informacije o slučaju Ivanović nalaze u Severnoj Mitrovici, ali da se plaše da daju informacije o tome. Istovremeno, Hodža je saopštio i da tužilaštvo traži još dve mlade osobe iz Severne Mitrovice koje sumnjiči za umešanost u ubistvo Ivanovića ali i za umešanost u organizovani kriminal.

Početkom oktobra Specijalno tužilaštvo u Prištini ponovo je ispitalo Radu Trajković nakon što je javno saopštila da joj je nuđen snimak ubistva Olivera Ivanovića. Po davanju iskaza Trajković, predmetni tužilac, Sulj Hodža (Sylë Hoxha), izjavio je da bi osoba koja je nudila navodni snimak Trajković, „mogla biti u Mitrovici“.

Na 21-mesečnicu ubistva Ivanovića, izvršena je najnovija akcija hapšenja osoba osumnjičenih da su umešani u ubistvo Ivanovića. Policija je, po nalogu Specijalnog tužioca Sulja Hodže, tragala za dve osobe, radilo se o pripadnicima Kosovske policije, ali je uhapsila samo policajca Radeta Basaru, dok je Ž.B., za koga se navodi da se radi o jednom najviših zvaničnika Kosovske policije za region sever – šefu operative Željku Bojiću, izbegao hapšenje.

Početkom novembra, specijalni tužilac Sulj Hodža u izjavi za KoSSev najavio je podizanje optužnice za 15 dana, da bi 19. novembra advokati odbrane takođe za KoSSev rekli da je završen proces pisanja optužnice, te da će ona ubrzo biti podignuta.

Međutim, 21. novembra, umesto optužnice, Specijalno tužilaštvo zatražilo je putem medija pomoć građana u identifikovanju dvojice „osumnjičenih lica“ koji su, kako je saopšteno, uslikani u ulici Ivo Lola Ribar u Severnoj Mitrovici, u kojoj je Oliver Ivanović i živeo, na dan njegovog ubistva.

Te iste večeri predsednik Srbije pomogao je kosovskom tužilaštvu, saopštivši da su lica koja potražuje kosovsko tužilaštvo zapravo studenti iz centralne Srbije koji su tog jutra imali kolokvijum u Mitrovici, gde i studiraju.

Početkom decembra, Osnovni sud u Prištini, potvrdio je da su odobrili zahtev kosovskog Specijalnog tužilaštva da se za Zvonkom Veselinovićem raspiše međunarodna poternica zbog događaja koji su usledili nakon intervencije specijalnih jedinica u julu 2011. godine. Iako se Veselinović ne povezuje direktno sa ubistvom Ivanovića, inicijali Z.V. nači će se samo dan kasnije u optužnici protiv šest lica koja se sumnjiče za ubistvo Ivanovića, a u kojoj se Z.V. navodi kao osoba koja „deluje unutar kriminalne grupe“ koja je sarađivala sa optuženima i za kojojm je raspisana međunarodna poternica.

Prva optužnica podignuta je 2. decembra protiv šest lica: N.S., M.R., S.A., D.M., Ž.J. i R.B. za krivična dela – učešće u organizovanju organizovane kriminalne grupe“, „zloupotreba službenog položaja“, „podrška u izvršenju krivičnog dela“, „teško ubistvo“, „neovlašćeno posedovanje i upotreba oružja“, „odavanje službene tajne“, „zloupotreba zvanične dužnosti u saizvršilaštvu“ i „manipulacija dokaza“.

Takođe, traže se još četiri osobe, od kojih je jedna i peti pripadnik Kosovske policije na Severu. Prema i dalje nezvaničnoj informaciji radi se o jednom od ključnih policijskih rukovodioca.

Protiv M.R., Z.V. i Ž.B. izdat je međunarodni nalog za hapšenje, s obzirom na to da se nalaze u bekstvu, a za obe grupe se navodi da deluju kao jedna kriminalna grupa, organizovana sa „strukturnom i grupnom hijerarhijom, sa formalno definisanim ulogama i koju vode optuženi M.R. i Z.V.“ Ova grupa, navodi se dalje, „deluje od 2011. godine i nije nasumično formirana, a svi optuženi deluju u kontinuitetu i sarađuju jedan sa drugim“.

„Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe znajući da će takvo učešće doprineti sprovođenju kriminalnih aktivnosti grupe i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja ekonomske i političke kontrole u severnom delu Mitrovice“, navodi Tužilaštvo.

Ova zločinačka grupa je prema daljim navodima, počinila krivična dela „Teško ubistvo“, „Pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“, „Zloupotreba službenog položaja“ i „Izazivanje opšte opasnosti na teritoriji Republike Kosovo“.

„Takođe, svaki od optuženih počinio je kriminalne radnje za pomenutu organizovanu kriminalnu grupu koje su dovele do ubistva sada već pokojnog Olivera Ivanovića, kao i paljenja njegovog auta pre ubistva.

Međutim, srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal koje takođe vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, potom je poručilo za Insajder da prištinski organi nisu od ovog tužilaštva tražili saslužanje Z. V. Kako su iz TOK-a potvrdili za Insajder 6. decembra, srpska istraga o ubistvu Ivanovića je i dalje u predistražnom postupku protiv neidentifikovanih počinilaca.

Jedna od osumnjičenih, Silvana Arsović je sledećeg dana primljena u jedinicu intenzivne nege na Internom odeljenju mitrovačke bolnice zbog, kako je saopšteno, pogoršanog zdravstvenog stanja zbog povišenog krvnog pritiska, kao i zbog drugih srčanih tegoba, dok je deo elektronskih medija u Prištini narednog dana objavio lažnu vest da je preminula.

Iako je specijalni tužilac podigao optužnicu, ona nije dostavljena odbrani ni do sredine decembra, potvrdili su advokati optuženih, Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića za KoSSev.

Međutim, samo nekoliko sati nakon njihove prve potvrde 10. decembra, prištinski portal Gazeta Express, ekskluzivno je objavio fotografije navodne optužnice i njenog sadržaja uz najavu da će narednog dana „ekskluzivno“ javnosti predočiti i izjavu zaštićenog svedoka. Specijalni tužilac, Sulj Hodža, nije potvrdio autentičnost objavljene optužnice, rekavši da „nema vremena da prati medije“. Narednog dana isti portal objavio je delove navodnih svedočenja zaštićenih svedoka koje sadrži navodna optužnica u tekstu pod naslovom „Grupa iz podzemlja ‘Bradonje’ osumnjičene za egzekuciju Ivanovića“. U sledećem nastavku, izdvojeni su i detalji obdukcijskog nalaza koji je sproveo kosovski Institut za sudsku medicinu. U Ivanovića je prema ovim navodima, pucano sa 5 metaka, dok je do sada u javnosti bilo ustaljeno uverenje da je na Ivanovića pucano sa šest metaka, što je na dan ubistva potvrdio direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici, Milan Ivanović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.