Đurić: Optužnice za ubistvo Ivanovića montirane da se okrive Srbi sa KiM i Srbija

Kancelarija Za KIM

Podizanje optužnica protiv šest osoba koje se terete za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića predstavlja „nastavak organizovane hajke“, sa ciljem da se „za taj zločin okrivi naš narod na KiM-u i Srbija“, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnice za slučaj ubistva Olivera Ivanovića protiv N.S., M.R., S.A., D.M., Ž.J. i R.B – od kojih su četvorica pripadnici Kosovske policije. Njima se na teret stavlja „učešće u organizovanju organizovane kriminalne grupe“, „zloupotreba službenog položaja“, „podrška u izvršenju krivičnog dela“, „teško ubistvo“, „neovlašćeno posedovanje i upotreba oružja“, „odavanje službene tajne“, „zloupotreba zvanične dužnosti u saizvršilaštvu“ i „manipulacija dokaza“. Sa druge strane, protiv M.R., Z.V. i Ž.B. izdat je međunarodni nalog za hapšenje s obzirom na to da se nalaze u bekstvu, a za obe grupe se navodi da deluju kao jedna kriminalna grupa, organizovana sa „strukturnom i grupnom hijerarhijom, sa formalno definisanim ulogama i koju vode optuženi M.R. i Z.V“. Traga se i za M. M. Više o tome čitajte u: Podignuta optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića protiv šestoro

Osim toga što su optužnice „montirane“ po navodima direktora Kancelarije za KiM, one imaju za cilj i „slabljenje pozicija Srba u pokrajini i delegitimizaciju srpskih predstavnika koje albanski separatisti i njihovi sponzori nisu mogli da pobede na prošlim izborima“.

Tvrdi da je Priština do sada „uporno odbijala saradnju sa pravosudnim organima Srbije u vezi sa istragom ovog ubistva“ i „nije želela da odgovara na upite Beograda – ponašajući se sve vreme kao da nešto krije“.

„Jasno je u kom pravcu vode tragovi i uveren sam, ne samo da će se veoma brzo pokazati da je ovde reč o politički režiranom procesu sa opasnim i mračnim ciljevima, već da će i na videlo isplivati ko su pravi krivci, odnosno naručioci i izvršioci zločina koji je pogodio čitav naš narod“, zaključuje Đurić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.